Λικέρ δυόσμος

Λικέρ δυόσμος ή μέντα- Τα φαγητά της γιαγιάς
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε και λικέρ μέντα.
Είναι από τα πολύ εύκολα και γρήγορα σπιτικά ποτά, με εξαιρετικό άρωμα και γεύση.
Αυτό το λικέρ, ήταν η ελληνική εκδοχή του κλασικού και πολύ δημοφιλούς, στη δεκαετία του '70, γαλλικού λικέρ

Πίπερμαν (Pippermint)

Λικέρ δυόσμος ή μέντα


Υλικά

•    40 γραμ. φύλλα δυόσμου (1 - 1½ ματσάκι)
•    500 ml. (440 γραμ.) τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα

     Για το σιρόπι

•    260 γραμ. ζάχαρη
•    260 ml. (ή 260 γραμ.) νερό
•    1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση 


Διαλέγουμε δυόσμο που να μην είναι ραντισμένος, κόβουμε τα πιο γερά φύλλα, τα πλένουμε πολύ καλά σε μπολ με αρκετό νερό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε πάνω σε απορροφητική πετσέτα να στεγνώσουν.
Λικέρ δυόσμος ή μέντα- Τα φαγητά της γιαγιάς
Λικέρ δυόσμος ή μέντα- Τα φαγητά της γιαγιάς
Βάζουμε τα φύλλα σε γυάλινο βάζο, μεγέθους 720 ml ή 72cl, που κλείνει αεροστεγώς.
Ρίχνουμε το τσίπουρο, κλείνουμε καλά το βάζο και το κουνάμε ελαφρά, να βραχούνε όλα τα φύλλα.
Το φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (και στον πάγκο της κουζίνας μια χαρά γίνεται).

Ανακινούμε κάθε δυο μέρες το βάζο και έπειτα από 7 - 10 μέρες (όταν τα φύλλα του δυόσμου πάψουν να είναι πράσινα), είναι έτοιμο.
Λικέρ δυόσμος ή μέντα- Τα φαγητά της γιαγιάς
Λικέρ δυόσμος ή μέντα- Τα φαγητά της γιαγιάς
Σε τουλπάνι (λεπτό, πυκνό πανί) σουρώνουμε το αλκοόλ που πλέον είναι κιτρινοπράσινο, αφαιρούμε τα φύλλα και το βάζουμε σε μεγαλύτερο αποστειρωμένο βάζο, ή μπουκάλι.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 4' - 5' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση.
Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.

Προσθέτουμε στο λικέρ δυόσμο το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 2 - 3 μέρες, ανακινώντας το δυο - τρεις φορές, να δέσουν οι γεύσεις.

Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει δυαυγές.
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή καλύτερα με πάγο.


-- Αν θέλουμε το λικέρ δυόσμο περισσότερο πράσινο, μπορούμε να φτιάξουμε το σιρόπι του με καστανή ζάχαρη αντί για λευκή, ενώ αν το θέλουμε ακριβώς όπως του εμπορίου, βάζουμε μερικές σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής.


6 σχόλια:

  1. Εκπληκτικό αυτό το λικέρ μου το πρότεινε η κολητή μου φίλη να το δοκιμάσω έτσι πήρα σήμερα τσίπουρο και θα αρχίσω την διαδικασία :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αν ειναι εντωνη η μυροδια του τσιπουρου μετα τη ζαχαρη να βαλω και αλλη ζαχαρη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η μυρωδιά θα υποχωρήσει με την ωρίμανση του λικέρ, μετά από μερικές μέρες, δεν χρειάζεται άλλη ζάχαρη.

      Διαγραφή
  3. τα φύλλα του δυόσμου πρέπει να σκεπάζονται απο το τσίπουρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό μόνο αν τοποθετήσουμε βάρος πάνω στα φύλλα μπορεί να γίνει, αλλά δεν υπάρχει λόγος, αφού με την ανάδευση του βάζου τα φύλλα αλλάζουν θέση και βρέχονται από το αλκοόλ.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους