Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα

Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πρόκειται για μία πίτσα αλλιώτικη από τις άλλες, που είναι ιδανική για μπουφέ και παιδικά πάρτυ.
Έχει το πλεονέκτημα να μένει αφράτη και ζουμερή από μέσα, χωρίς να στεγνώνουν τα υλικά της γέμισης, ενώ απ᾿ έξω γίνεται ξεροψημένη και τραγανή.

Δοκιμάστε την οπωσδήποτε!

Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα


Υλικά για τη ζύμη

•   500 γραμ. αλεύρι μαλακό
•   1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 30 γρ. νωπή
•   300 γραμ. χλιαρό γάλα
•   1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
•   60 γραμ. μαργαρίνη
•   ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•   ¼ κουτ. γλυκού ρίγανη

   Για τη γέμιση

•    100 γραμ. γκούντα τριμμένη
•    100 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
•    12 φέτες τυρί του τόστ
•    10 φέτες πάριζα ή ζαμπόν ψιλοκομμένο
•    1 πιπεριά ψιλοκομμένη
•    4 κουτ. σούπας κέτσαπ

Εκτέλεση


Σ' ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και 3 - 4 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι που έχουμε ζυγίσει και φτιάχνουμε ένα χυλό.
Τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα για 15',  να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια, σε μια λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το βιτάμ, τη ρίγανη, το αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος.
Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ώσπου να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
 
Την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5' - 7' λεπτά, μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ξαναβάζουμε στη λεκάνη, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα, για 1 ώρα περίπου, σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο ίσια μέρη και λαδώνουμε ελαφρά δύο μακρόστενες φόρμες.
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε, (πιέζοντας με τα χέρια μας ή μ᾿ έναν κύλινδρο ή με πλάστη), φτιάχνοντας ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, με μήκος όσο της φόρμας μας. 
Κατόπιν απλώνουμε τα μισά υλικά, προσέχοντας να αφήσουμε ένα δάχτυλο περιθώριο στις τρεις πλευρές, (τις δύο πλαϊνές και την απέναντι) και τα φέρουμε ίσα -  ίσα στην πλευρά που θα ξεκινήσουμε το τύλιγμα.
Ξεκινάμε με το κέτσαπ, απλώνουμε την γκούντα, την γραβιέρα, την πάριζα, την πιπεριά και τελειώνουμε με το τυρί του τόστ.
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα γυρνάμε το φύλλο, στις δύο πλαϊνές πλευρές προς τα μέσα, (ένα δάχτυλο, για να μην χυθεί η γέμιση) και με τα δάχτυλά μας, βρέχουμε ελαφρά το φύλλο που βρίσκετε απέναντί μας, για να κολλήσει όταν το τυλίξουμε.
Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό, περίπου στο ¼ του πλάτους και τελειώνουμε με άλλα δύο γυρίσματα, φροντίζοντας η ένωση να είναι από κάτω.
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τοποθετούμε το ρολό στη λαδωμένη φόρμα και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για το δεύτερο φύλλο.
Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και λεπτή κουβερτούλα, για 30'- 60', σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πίτσα με αφράτη ζύμη σε φόρμα - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 30΄ -  40' περίπου, έως ότου φουσκώσουν και ροδίσουν καλά τα ρολά μας.

Όταν βγάλουμε το ρολά από το φούρνο, τ
α ξεφορμάρουμε, τα κόβουμε σε φέτες και τα σερβίρουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.