Βλήτα γιαχνί

Βλήτα γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το βλήτο είναι ένα μικρό, θαμνώδες χορταρικό, που τα παλιότερα χρόνια ήταν ευρύτατα διαδεδομένο στις ελληνικές κουζίνες.
Συνήθως φυτρώνει μόνο του, αλλά μπορούμε και να το σπείρουμε ανάμεσα στα άλλα κηπευτικά, στους κήπους και τα περιβόλια.

Αξίζει να τα δοκιμάσετε!

Βλήτα γιαχνί σκορδάτα


 Υλικά

•   2 κιλά βλήτα
•   6 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
•   2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•   1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   1 φλυτζ. καφέ ξύδι
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Καθαρίζουμε καλά, κόβοντας τα κοτσάνια και τις μύτες, και πλένουμε τα βλήτα μας.
Ζεσταίνουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τα βλήτα.
Βλήτα γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βλήτα γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα μισοβράζουμε για 5' - 7' περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα κοτσάνια τους (όχι να βράσουν).
Έπειτα τα σουρώνουμε σε τρυπητό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Βλήτα γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βλήτα γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε τα βλήτα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το ξύδι, ανακατεύουμε λίγο και συμπληρώνουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό.
Βλήτα γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βλήτα γιαχνί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σιγοβράζουμε για 5' - 10' περίπου (ανάλογα πόσο τρυφερά είναι), μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν μόνο με το λάδι τους. 
Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε λίγο.


4 σχόλια:

  1. Ένα πολύ νόστιμο χορταρικο που είναι η εποχη του και είναι συνοδευτικό πιάτο για πολλά φαγητά Γιώτα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία είχα Και χόρτα από Τον κήπο μού. Τέλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους