Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο

Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα φαγητά που «μυρίζουν» καλοκαίρι.
Ο κιμάς σε συνδυασμό με τα φρέσκα λαχανικά, κάνουν ένα φαγάκι, που είναι να γλύφεις και τα δάχτυλά σου.
Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι, ότι τρώγεται ωραιότατα και ζεστό, αλλά επίσης είναι πεντανόστιμο και κρύο.
Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Μπιφτέκια με καλοκαιρινά λαχανικά στον φούρνο


Υλικά

•    400 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
•    200 γραμ. κιμάς χοιρινός
•    3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουσκεμένο
•    2 κρεμμύδια τριμμένα
•    2 σκελίδες σκόρδο
•    2 κουτ. σούπας γάλα φρέσκο
•    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ¼ κουτ. γλυκού κάρυ
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

•    4 κολοκυθάκια χοντροκομμένα
•    3  πατάτες χοντροκομμένες
•    2  μεγάλες ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες
•    2  μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    2  πιπεριές πράσινες χοντροκομμένες
•    1  μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
•    1  καρότο σε ροδέλες
•    1  σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
•    2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 φλυτζ. καφέ νερό
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη

Εκτέλεση


Βάζουμε τον κιμά σε μπολ και τρίβουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Στραγγίζουμε το ψωμί και το ψιχουλιάζουμε πάνω στον κιμά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το γάλα, το κάρυ, το μπαχάρι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά για να αφρατέψει το μείγμα.
Αν είναι σφιχτό, το ραντίζουμε με λίγο νερό και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια πλένουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Σε βαθύ τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις τριμμένες ντομάτες και τον μαϊντανό.
Τα τσιγαρίζουμε (σωτάρουμε) 5' - 6' μέχρι να γυαλίσουν καλά, ανακατεύοντας προσεκτικά, με ξύλινη κουτάλα, για να μην μας λιώσουν τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, αδειάζουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί, τα περιχύνουμε με την τριμμένη ντομάτα, ρίχνουμε τον μαϊντανό, τη ρίγανη, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπιφτέκια με λαχανικά στον φούρνο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, πλάθουμε 8 με 10 μπιφτέκια (ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε) και τα τοποθετούμε στο ταψί, ανάμεσα στα λαχανικά.
Ρίχνουμε το νερό σε μια άκρη, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις στους 200°C, περίπου για 1 ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φαγητό και να μείνει με το λάδι του.

-- Όταν τα μπιφτέκια μας ροδίσουν από τη μια μεριά, τα γυρνάμε να ροδίσουν κι από την άλλη.


2 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους