Μηλόπιτα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Ένα πολύ εύκολο, υγιεινό και νόστιμο γλυκάκι.
Τη συνταγή του, μου την έχει δώσει η καλή μου φίλη η Όλγα, πριν από 20 περίπου χρόνια.
Ήταν το γλυκό, που έφτιαχνε συνέχεια για τους γιους της, που τότε πηγαίνανε στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου.

 
Μηλόπιτα

Υλικά

•    4 - 5 μήλα
•    250 γραμ. βιτάμ
•    1 φλυτζ. τσαγιού (240 γραμ.) ζάχαρη
•    4 αυγά
•    1 φλυτζ. τσαγιού (240 γραμ.) ζάχαρη
•    1½ φλυτζ. τσαγιού (225 γραμ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    2 βανίλιες
•    1 φλυτζ. καφέ κονιάκ
•    κανέλλα
•    1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Πλένουμε καλά τα μήλα, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες, τα βάζουμε σ᾿ ένα μπολ και τα ραντίζουμε με το κονιάκ, για να μη μας μαυρίσουν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βιτάμ μαζί με το ένα φλυτζάνι ζάχαρη.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί Ν°30 (διαμ. 30 εκ.) και το πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Στρώνουμε τα μήλα στο ταψί, τα περιχύνουμε με το λιωμένο βιτάμ και τα πασπαλίζουμε με κανέλλα.
Στο μίξερ ή σε μπολ, χτυπάμε τ᾿ ασπράδια μαζί με το αλάτι σε μαρέγκα. 
Κατόπιν χτυπάμε τους κρόκους με το δεύτερο φλυτζάνι ζάχαρη, μέχρι ν᾿ ασπρίσουν.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις βανίλιες και αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι και τη μαράγκα, χωρίς να την ταλαιπωρήσουμε πολύ και μας ξεφουσκώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά μας, απλώνουμε το μείγμα πάνω στα μήλα, φροντίζοντας να πάει παντού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Μηλόπιτα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 165°C για 35'- 40', μέχρι να ροδίσει καλά.


8 σχόλια:

  1. Εντυπωσιασμένη απο την ιστοσελίδα! Πραγματικά χρήσιμες συνταγές! Και η πρώτη προσπάθεια με την μηλόπιτα πέτυχε! Πεντανόστιμη! Τα παιδιά ξετρελάθηκαν...το ίδιο και εγώ! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε.
      Γιώτα

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα! Μπορούμε να την ψήσουμε σε αυτά τα στρογγυλά ταψιά μιας χρήσης? Και αν ναι τι διάμετρο να έχει το ταψί?
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου γιατί όχι, αν βρεις ταψάκι μιας χρήσης με διάμετρο 30 εκατοστά, φτιάξ' το.

      Διαγραφή
  4. Αν μετά το ψήσιμο την "τουμπαρω", με σκοπό τα μήλα να είναι από πάνω, πιστεύετε ότι θα διαλυθει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΑ!ΤΗΝ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΞΙΝΟΜΗΛΑ Κ ΕΒΑΛΑ Κ ΛΙΓΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΤΟ Κ ΕΓΙΝΕ ΦΟΒΕΡΗ.ΤΗΝ ΤΟΥΜΠΑΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.