Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς

Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπορούμε να πούμε ότι αυτά είναι τα ελληνικά ντόνατς.
Πρόκειται για πολύ αφράτα ψωμάκια, που γίνονται πολύ γρήγορα και μάλιστα αν θέλουμε, τα φτιάχνουμε και χωρίς καθόλου ζάχαρη, μόνο με ελαιόλαδο και πορτοκάλι.
Πανεύκολα, απλά και με καταπληκτική γεύση, θα γίνουν τα αγαπημένα σας. 



Τηγανίδες (τηγανίτες) αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς


Υλικά

•    1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•    70 γραμ. νωπή μαγιά
•    160 γραμ. ή 1 κρασοπότηρο χυμό πορτοκαλιού
•    140 γραμ. ή 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    ξύσμα από 1 πορτοκάλι
•    1½ νεροπότηρο νερό χλιαρό (περίπου)
•    2 πρέζες αλάτι ή ζάχαρη

•    σπορέλαιο για το τηγάνισμα
 
Εκτέλεση


Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το μισό νερό χλιαρό, την μαγιά και τη διαλύουμε καλά μ᾿ ένα κουτάλι.
Έπειτα, προσθέτουμε 5 - 6 κουταλιές της σούπας, από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός και τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και λεπτή κουβερτούλα, για 10΄ - 15', για να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνοντας μια λακκούβα στη μέση, προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Ανακατεύουμε τα υλικά και προσθέτουμε τη φουσκωμένη μαγιά.
 
Ζυμώνουμε μέχρι ν᾿ απορροφηθεί όλο το αλεύρι και να γίνει μια μπάλα (αν μας σφίξει η ζύμη, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη).
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη δουλεύουμε με τις παλάμες μας, μπρος - πίσω, απλώνοντας και μαζεύοντάς τη, για 12' με 15', μέχρι να γίνει ομοιόμορφη και λεία ζύμη, που να κολλάει ελαφρά στα χέρια μας.
Την κάνουμε μπάλα, την βάζουμε σε μια λεκάνη, ελαφρά λαδωμένη και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και λεπτή κουβερτούλα, σε ζεστό μέρος, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σε λωρίδες, με πάχος όσο το δάχτυλό μας.
Τις κόβουμε σε ό,τι μέγεθος θέλουμε, τις τοποθετούμε σε δίσκο και τις αφήνουμε ξεσκέπαστες για 10' να διπλασιαστούν σε όγκο.
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν τις θέλουμε γλυκές, μπορούμε να τις φτιάξουμε στρογγυλές, σαν ντόνατς.
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν φουσκώσουν, τις τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο, μέχρι να ροδίσουν.
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις συνοδεύουμε με φέτα, λουκάνικα ή αλλαντικά.
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τηγανίδες αλμυρές ή γλυκές, τα ελληνικά ντόνατς - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αν τις κάνουμε γλυκές, αντί για αλάτι στη ζύμη, βάζουμε 2 πρέζες ζάχαρη και αφού τις τηγανίσουμε και τις στραγγίσουμε, τις βουτάμε σε ζάχαρη.


2 σχόλια:

  1. Επειδή τα κουλουράκια λεμονιού δε μου πέτυχαν γιατί βγήκαν πολύ σκληρά (ευχαριστώ για τις οδηγίες για το τι να διορθώσω, θα προσπαθήσω κάποια στιγμή να τα ξαναφτιάξω, προσέχοντας τα δύο σημεία που μου επισήμανες), είπα να εκτελέσω και την παρούσα συνταγή για να υπάρχει κάτι φαγώσιμο στο σπίτι για τα παιδιά. Πραγματικά βγήκαν υπέροχα, φανταστικά! Θυμίζουν μεσσηνιακά λαλάγγια πιο αφράτα με γεύση πορτοκαλιού! Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν, πάντα στη διάθεσή σου.
      Φιλιά Γιώτα

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.