Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή

Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στα παιδικά μου χρόνια τους χειμώνες, τις περισσότερες Κυριακές τα μεσημέρια, το φαγητό ήταν ένα· χωριάτικη κότα σούπα αυγοκοφτή, φτιαγμένη με δικά μας αυγά.
Όπως επίσης και την ημέρα των Χριστουγέννων, επειδή δεν μας άρεσε και πολύ η αυγοκοφτή γαλοπούλα, (πριν γίνει της μόδας η γεμιστή).

 

Κότα ή γαλοπούλα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή


Υλικά

•   1 κότα (καλύτερα χωριάτικη και γριά)

•   3 πατάτες
•   4 κρεμμύδια
•   4 καρότα
•   4 κλωνάρια σέλινο
•   1 πράσο
•   1 φλυτζ. τσαγιού ρύζι σουπέ ή γλασέ
•   ¼ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο (αν χρειάζεται)
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   3 αυγά φρέσκα
•   2 λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το κοτόπουλο και αν θέλουμε, το κόβουμε σε μερίδες.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας.


Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κοτόπουλο και νερό που να το σκεπάζει, να βράσει για 40' με 45', μέχρι να μαλακώσει λίγο.
Αφαιρούμε, με τρυπητή κουτάλα, τον αφρό που μπορεί να βγάλει.
Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στη συνέχεια, ρίχνουμε ολόκληρα τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ελαιόλαδο αν χρειαστεί, (αν η κότα μας έχει λίπος, δεν βάζουμε καθόλου λάδι) και τα βράζουμε για 20΄ με 25' ακόμα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να βράσει η κότα. (Αν χρειαστεί νερό, συμπληρώνουμε).
Βγάζουμε, σε μια μεγάλη πιατέλα, τα λαχανικά και την κότα και τους ρίχνουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 6 φλυτζάνια του τσαγιού απ᾿ το ζωμό που έχουμε, αφού τον σουρώσουμε, ρίχνουμε και το ρύζι και βράζουμε.
Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.

Όταν γίνει και το ρύζι, αυγοκόβουμε τη σούπα.
Δηλαδή χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα, ρίχνουμε τους κρόκους και λίγο - λίγο το χυμό λεμονιού.
Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά,  προσθέτουμε σιγά - σιγά ζωμό από τη σούπα, ώσπου το μείγμα να πάρει τη σωστή θερμοκρασία, χωρίς να ψηθούν τα αυγά μας και κάνουν κομματάκια.
Όταν έχει γίνει αρκετά ζεστό, το προσθέτουμε στη σούπα μας ανακετεύοντας συνεχώς.
Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κότα με ρύζι σούπα αυγοκοφτή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη σούπα, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 

-- Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε και τη γαλοπούλα και να φτιάξουμε σούπα αυγολέμονο.


3 σχόλια:

  1. Η πιο νόστιμη κοτόσουπα!!!! Την έκανα με χωριάτικο κόκκορα κ όπως ακριβώς λέει η συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενία μου χωριάτικο κόκκορα είπες; Πειράζει που ζηλεύω λίγο;

      Διαγραφή
    2. Έτυχε κ πήγα στο χωριό μου... ;-)

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους