Header Ads

Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο

Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Όταν σκεφτόμαστε φαγητά με κοτόπουλο και μάλιστα χωριάτικο, το μυαλό μας πάει σε σούπα, ή έστω σε μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι.
Για στιφάδο όμως τι θα λέγατε;
Ναι, κι όμως γίνεται να το κάνουμε στιφάδο και μάλιστα είναι πάρα πολύ ωραίο.



Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο

Υλικά

•    1 κοτόπουλο χωριάτικο (1½ κιλό, περίπου)
•    4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2 κιλά κρεμμύδια μικρά ή για στιφάδο
•    2 κουτ. σούπας γεμάτες ντοματοπελτέ
•    1 ποτ. νερού κρασί
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    2 δαφνόφυλλα
•    ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
•    ½
κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
•    ¼
κουτ. γλυκού κανέλλα
•    3 κουτ. σούπας ξύδι
•    αλάτι -
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   Για τη μαρινάδα

•    3
κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή
•    2
κουτ. σούπας μέλι
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    ½ κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    1
κουτ. γλυκού φασκόμηλο
•    2
κουτ. σούπας ξύδι βαλσάμικο
•    ½
κουτ. γλυκού κύμινο
•    ½
κουτ. γλυκού κάρυ
•    1
κουτ. γλυκού αλάτι
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Από βραδύς, πλένουμε καλά το κοτόπουλο, το καθαρίζουμε, το κόβουμε κομμάτια και το βάζουμε σ᾿ ένα μπολ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, και το περιχύνουμε μ᾿ αυτή. (Αναλυτικές οδηγίες εδώ).
Το σκεπάζουμε, το βάζουμε στο ψυγείο και τ᾿ αφήνουμε να σταθεί μέχρι το πρωί.

Την άλλη μέρα, καθαρίζουμε τα κρεμμύδια σε νερό, (όταν τα καθαρίζουμε μέσα στο νερό, αποφεύγουμε το κλάμα).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κρεμμύδια για ένα λεπτό να ζεματιστούν.
(Μ᾿ αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνουμε να φύγει η πολύ «σπιρτάδα» των κρεμμυδιών και να σφίξουν για να μην μας χαλάσουν στο βράσιμο).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζουμε καλά.
Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι, ή πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρουμε μέσα σ' αυτό τα κρεμμύδια λίγα - λίγα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά.

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι που είχαμε στο τηγάνι και σοτάρουμε το κοτόπουλο, αφού το βγάλουμε από τη μαρινάδα, και το σκουπίσουμε καλά.
Προσθέτουμε και το σκόρδο.

Όταν σοταριστεί απ᾿ όλες τις πλευρές, το σβήνουμε με το κρασί.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλλα, το αλάτι, το πιπέρι, τον πελτέ, και τόσο νερό, που να το σκεπάζει. 
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε, ώσπου να μισομαλακώσει το κοτόπουλο, 50΄- 55΄ περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
Όταν μαλακώσει το κοτόπουλο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το βράσιμο άλλα 40΄με 50΄ περίπου, ώσπου να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χωριάτικο κοτόπουλο στιφάδο
Εάν τα κρεμμύδια μαλακώσουν πριν δέσει η σάλτσα, τα στραγγίζουμε σε μια κατσαρόλα και δένουμε τη σάλτσα χωριστά.
Όταν δέσει, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό. 

Όταν σβήσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ξύδι.

-- Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, απλά κουνάμε την κατσαρόλα, για να μην λιώσουν τα κρεμμύδια.

Μερίδες: 6


Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Βγηκε υπεροχο πραγματικα οπως της γιαγιας.... σ ευχαριστω παρα πολυ για την συνταγη...τολμω να πω οτι ειναι η παραδοσιακη συνταγη χωρις τις μοντερνιες "της νεας κουζινας". Σ ευχαριστω πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΝ ΤΟΛΜΗΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΡΑΣ ΒΓΗΚΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΩ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπερα, η συνταγη σας φαινεται πολυ ωραια, και επειδη θελω να τη φτιάξω μπορω να το κανω στον φούρνο; Στην γάστρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλη μου, αν θέλεις μπορείς να το φτιάξεις και στη γάστρα.

      Διαγραφή
  4. Μπορώ να το φτιαξω με μοσχαρι αντι κοτόπουλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου και βέβαια μπορείς να φτιάξεις στιφάδο με μοσχαράκι.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.