Όταν γινόντουσαν οι κολοκύθες, ξεκίναγε η γιαγιάς μου να τις φτιάχνει φαγητά και γλυκά.
Επειδή πάντα ήταν μεγάλες σε μέγεθος, οι ποσότητες των γλυκών που έφτιαχνε, ήταν αδύνατον να καταναλωθούν από την οικογένεια, κι έτσι "φίλευε" και τις γειτόνισσές της.
Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 2 κιλά κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
• 1600 γραμ. ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 βανίλια
• 2 φύλλα αρμπαρόριζα
• 3 λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
Επειδή πάντα ήταν μεγάλες σε μέγεθος, οι ποσότητες των γλυκών που έφτιαχνε, ήταν αδύνατον να καταναλωθούν από την οικογένεια, κι έτσι "φίλευε" και τις γειτόνισσές της.
Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Υλικά
• 2 κιλά κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
• 1600 γραμ. ζάχαρη
• 2 φλυτζ. τσαγιού νερό
• 1 βανίλια
• 2 φύλλα αρμπαρόριζα
• 3 λεμόνια (το χυμό τους)
Εκτέλεση
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις
φλούδες (βολεύει ο αποφλοιωτής πατάτας), την κόβουμε σε κομμάτια,
(μεγαλούτσικα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει
2½ λεμόνια. Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο, αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο, τουλάχιστον ώρες. |
|
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο, για να μείνουν βυθισμένα μέσα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες. |
|
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το πιάτο και (με τρυπητή κουτάλα) την κολοκύθα απ᾿ την
κατσαρόλα. Βράζουμε το σιρόπι, σε δυνατή φωτιά, για 10' - 12', μέχρι να δέσει ελαφρά. Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, την κολοκύθα και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10' ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει η κολοκύθα. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό απ᾿ το μισό λεμόνι, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα. -- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε πάλι την κολοκύθα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση. |
16 Σχόλια
Πολυ ωραια συνταγη πραγματικα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγω που νόμιζα ότι θέλει ασβέστη Για να το φτιάξω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡιρή μου παλιά όντως το φτιάχνανε με ασβέστη, εγώ χρησιμοποιώ το λεμόνι και ποτέ δεν είχα πρόβλημα.
ΔιαγραφήΠρεπει παντα σε. Αποστειρωμενα βαζα??? Καλησπερα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιώτα μου αυτό εξαρτάται από την ποσότητα και τις συνθήκες αποθήκευσης. Αν δεν είναι μεγάλη ποσότητα, (οπότε θα καταναλωθεί γρήγορα) και το φυλάξεις στο ψυγείο, δεν χρειάζεται αποστείρωση, παρά μόνο σαπούνισμα και πλύσιμο.
ΔιαγραφήΔυσκολευτηκα να δέσω το σιρόπι........
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάσω μου τι ήταν αυτό ακριβώς που σε δυσκόλεψε;
ΔιαγραφήΜε οποιοδηποτε κολοκυθι γινεται; εχω την στρογγυλες
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Μαρία μου, με οποιαδήποτε κολοκύθα γίνεται.
ΔιαγραφήΑντι για αρμπαρόριζα τι μπορούμε να βάλουμε??
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορούμε να βάλουμε βανίλιες.
ΔιαγραφήΚαλησπέρα όσο δεμένο και αν είναι το σιρόπι όταν το ενώσω με την κολοκύθα πάντα αραιώνει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι πρέπει να κάνω για να μείνει δεμένο...
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων...
Το σιρόπι στην κολοκύθα, επειδή βγάζει αρκετά υγρά, δεν γίνεται τόσο σφιχτό, όσο στα άλλα γλυκά του κουταλιού.
ΔιαγραφήΒγαίνει τραγανό, όπως με το ασβεστονερο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου και με το λεμόνι μια χαρά τραγανό γίνεται, αρκεί να μην το παραβράσεις.
ΔιαγραφήΣτην αυλή μας έχουμε Τις πορτοκαλί αυτές που κάνουμε πίτα γλυκιά. Γίνονται και με αυτές
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.