Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Όταν γινόντουσαν οι κολοκύθες, ξεκίναγε η γιαγιάς μου να τις φτιάχνει φαγητά και γλυκά.
Επειδή πάντα ήταν μεγάλες σε μέγεθος, οι ποσότητες των
γλυκών που έφτιαχνε, ήταν αδύνατον να καταναλωθούν από την οικογένεια, κι έτσι "φίλευε" και τις γειτόνισσές της.


Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού

Υλικά

•   2 κιλά κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
•   1600 γραμ. ζάχαρη
•   2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   1 βανίλια

•   2 φύλλα αρμπαρόριζα
•   3 λεμόνια (το χυμό τους)

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες, καθαρίζουμε τα σπόρια, εξωτερικά τις φλούδες (βολεύει ο αποφλοιωτής πατάτας), την κόβουμε σε κομμάτια, (μεγαλούτσικα) και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, που μέσα έχουμε στύψει 2½ λεμόνια.
Φροντίζουμε, βάζοντας πάνω τους ένα πιάτο, αν χρειαστεί, να βυθίζονται καλά στο νερό και τα αφήνουμε για δύο, τουλάχιστον ώρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε και τα στραγγίζουμε καλά.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό και τα σκεπάζουμε μ᾿ ένα πιάτο, για να μείνουν βυθισμένα μέσα.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κολοκύθα γλυκό του κουταλιού
Την επόμενη μέρα, βγάζουμε το πιάτο και (με τρυπητή κουτάλα) την κολοκύθα απ᾿ την κατσαρόλα.
Βράζουμε το σιρόπι, σε δυνατή φωτιά, για 10' - 12', μέχρι να δέσει ελαφρά.
Ρίχνουμε τις βανίλιες, την αρμπαρόριζα, την κολοκύθα και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10' ακόμη, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι και να μαλακώσει η κολοκύθα.

Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε το χυμό απ᾿ το μισό λεμόνι, για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε πάλι την κολοκύθα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει.

Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη και το βάζουμε να πάρει μία βράση.


15 σχόλια:

  1. Πολυ ωραια συνταγη πραγματικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εγω που νόμιζα ότι θέλει ασβέστη Για να το φτιάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ριρή μου παλιά όντως το φτιάχνανε με ασβέστη, εγώ χρησιμοποιώ το λεμόνι και ποτέ δεν είχα πρόβλημα.

      Διαγραφή
  3. Πρεπει παντα σε. Αποστειρωμενα βαζα??? Καλησπερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώτα μου αυτό εξαρτάται από την ποσότητα και τις συνθήκες αποθήκευσης. Αν δεν είναι μεγάλη ποσότητα, (οπότε θα καταναλωθεί γρήγορα) και το φυλάξεις στο ψυγείο, δεν χρειάζεται αποστείρωση, παρά μόνο σαπούνισμα και πλύσιμο.

      Διαγραφή
  4. Δυσκολευτηκα να δέσω το σιρόπι........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου τι ήταν αυτό ακριβώς που σε δυσκόλεψε;

      Διαγραφή
  5. Με οποιοδηποτε κολοκυθι γινεται; εχω την στρογγυλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Μαρία μου, με οποιαδήποτε κολοκύθα γίνεται.

      Διαγραφή
  6. Αντι για αρμπαρόριζα τι μπορούμε να βάλουμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα όσο δεμένο και αν είναι το σιρόπι όταν το ενώσω με την κολοκύθα πάντα αραιώνει...

    Τι πρέπει να κάνω για να μείνει δεμένο...

    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σιρόπι στην κολοκύθα, επειδή βγάζει αρκετά υγρά, δεν γίνεται τόσο σφιχτό, όσο στα άλλα γλυκά του κουταλιού.

      Διαγραφή
  8. Βγαίνει τραγανό, όπως με το ασβεστονερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου και με το λεμόνι μια χαρά τραγανό γίνεται, αρκεί να μην το παραβράσεις.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.