Ψωμί με άρωμα γιαγιάς. Νόστιμο, τραγανό, ευωδιαστό, με χοντρό αλάτι, ρίγανη και σουσάμι, σκέτος πειρασμός για τους καλοφαγάδες.
Ότι πρέπει για βούτηγμα σε σαλάτες και λαδερά!
Φτιάξτε το και δεν θα χάσετε.
Ψωμί λαδιού σε φόρμα με προζύμι και μαγιά
Υλικά
• 400 γρ. προζύμι (δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς)
• 400 γρ. νερό χλιαρό
• 20 γρ. νωπή μαγιά, (φούρνου)
• 1200 γρ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 300 γρ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
• ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
• 1½ κ. σ. κοφτή αλάτι
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2½ ποτήρια)
• 1 κ. γλ. κοφτό ζάχαρη
• σουσάμι, αλάτι χοντρό, ρίγανη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Ότι πρέπει για βούτηγμα σε σαλάτες και λαδερά!
Φτιάξτε το και δεν θα χάσετε.
Ψωμί λαδιού σε φόρμα με προζύμι και μαγιά
Υλικά
• 400 γρ. προζύμι (δικό μας ή απ᾿ το φούρνο της γειτονιάς)
• 400 γρ. νερό χλιαρό
• 20 γρ. νωπή μαγιά, (φούρνου)
• 1200 γρ. αλεύρι σκληρό (δυνατό)
• 300 γρ. αλεύρι μαλακό (άσπρο)
• ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• ½ φλ. τσαγιού σπορέλαιο
• 1½ κ. σ. κοφτή αλάτι
• χλιαρό νερό όσο σηκώσει (περίπου 2½ ποτήρια)
• 1 κ. γλ. κοφτό ζάχαρη
• σουσάμι, αλάτι χοντρό, ρίγανη, για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, αραιώνουμε το προζύμι με 400 γραμμάρια χλιαρό νερό και
προσθέτουμε 18 - 20 κουταλιές της σούπας κοσκινισμένο αλεύρι, (μισό -
μισό), ώστε να σχηματιστεί ένας χυλός. Τον πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τον σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τον αφήνουμε σε ζεστό μέρος, όλη νύχτα να ενεργοποιηθεί. (Εάν δεν το κάνουμε απ' το βράδυ, το κάνουμε 2 - 3 ώρες τουλάχιστον, πριν το ζύμωμα). |
|
Όταν ετοιμαστεί το προζύμι κρατάμε το μισό, (400 γραμμ.), έτσι
ώστε να έχουμε για την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε και το διατηρούμε
στο ψυγείο.) Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη. Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα το προζύμι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το νερό, μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι, να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. |
|
Τότε μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο
εργασίας και ζυμώνουμε για 15' με 20' περίπου, μέχρι να πετύχουμε μια
ζύμη λεία, ελαστική και μαλακή. Έπειτα, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια και πλάθουμε μακρόστενα φρατζολάκια. |
|
Λαδώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες και τοποθετούμε μέσα τα φρατζολάκια. Τα λαδώνουμε ελαφρά με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, αλάτι χοντρό και ρίγανη, πατώντας τα λίγο με την παλάμη μας, για να κολλήσουν. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τους κάνουμε 3 - 4 χαρακιές. |
|
Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβερτούλα και τα αφήνουμε για 2 έως 3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, (μέχρι το ύψος των φορμών). | |
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για περίπου 1 ώρα και 15', μέχρι να ροδίσουν. Όταν ψηθούν, τα βγάζουμε από τις φόρμες για να μην ιδρώσουν και τα τοποθετούμε σε μια σχάρα, ή σε καθαρή πετσέτα, για να κρυώσουν. Εάν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το προζύμι, δείτε την συνταγή ΕΔΩ |
4 Σχόλια
Καλημέρα! Πολύ αυθόρμητα σου γράφω ότι αυτό το θέαμα που βλέπω αυτή τη στιγμή μέσα στο φούρνο μου, δεν το έχω ξαναδεί. Τέτοιο φούσκωμα ψωμιού...Υπέροχα. Με το δικό σου προζύμι(παρέλειψα το βασιλικό),και αντί για ηλιέλαιο έχω βάλει βούτυρο 50 γ και λιγότερο, με 25 g μαγιά και τη μισή δόση όλων των υπόλοιπων υλικών, δεν υπάρχει αυτό που βλέπω...Θα δω και γεύση και θα επανέλθω. είμαι τόσο ενθουσιασμένη γιατί ψάχνω χρόνια συνταγή για ψωμί για να μην παίρνω από φούρνους και για την ικανοποίηση ότι φτιάχνω δικό μου ψωμί και ταίζω την οικογένεια...Αν μπορούσα να ανεβάσω φωτογραφία θα το έκανα πραγματικά για να δείτε την εικόνα.Φιλιά
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε το ψωμί. Αν έβγαλες φωτογραφίες, και θέλεις, στείλε μου κάποια στο μέιλ, να την αναβάσω εγώ.
ΔιαγραφήΚαλημέρα, το μόνο θέμα που είχα ήταν ότι δεν ρόδισε στα τοιχώματα και από κάτω όπως επάνω. Του έβαλα αλουμινόχαρτο για να μην καεί γιατί ρόδισε γρήγορα και το φοβήθηκα. Με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να σου στείλω μια φωτογραφία, αρκεί να ξέρω ότι την επόμενη φορά θα ροδίσει. Το έψησα σε δύο μικρές φόρμες κέικ από αυτές της μιας χρήσης. Η γεύση πολύ καλή! Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα μου αν δεν το έψησες σε πολύ δυνατή θερμοκρασία ή ψηλότερα στο φούρνο, τότε φταίνε οι φόρμες που χρησιμοποίησες. Εγώ τις αποφεύγω γιατί, επειδή είναι πολύ λεπτές, διαχέουν τη θερμότητα με διαφορετικό τρόπο από ότι οι κανονικές φόρμες.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.