Header Ads

Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες

Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τη συνταγή μας έστειλε το μέλος και φίλη, η κ. Ευγενία.
Επειδή δεν μας έστειλε φωτογραφίες, τη φτιάξαμε, τη φωτογραφίσαμε και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Δεν χρειάζεται να έχετε χάσει κάτι για να την φτιάξετε, είναι ωραιότατη, νηστίσιμη, ότι πρέπει για τα παιδιά.

Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες


Υλικά

•    4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•    1 φλυτζ. τσαγιού ταχίνι
•    1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    1 φλυτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές (200 γραμ.)
•    ½ φλυτζ. τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι φρέσκο
•    ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•    1½ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ξύσμα ενός πορτοκαλιού

•    ζάχαρη άχνη και κανέλλα, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε λίγο αλεύρι, το ρίχνουμε στις σταφίδες και τις ανακατεύουμε.
Στο υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε την κανέλα και τ᾿ ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το νερό, το ταχίνι και τη ζάχαρη για 2΄λεπτά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα απ᾿ το πορτοκάλι, το καρύδι και το μισό αλεύρι.
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν απορροφήσει το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε τους αναδευτήρες και τοποθετούμε τους γάντζους, για ζύμωμα.
Λειτουργώντας το σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και όταν ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε με το χέρι, να πάνε παντού.
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί, με διάμετρο 32 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο και το πατάμε με το χέρι μας, να απλωθεί παντού.
Ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 165°C, σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 60'- 65' περίπου.
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βγάζουμε την φανουρόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και έπειτα την μεταφέρουμε σ᾿ ένα δίσκο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Την πασπαλίζουμε κι από πάνω, αν θέλουμε, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

-- Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς για ευλογία.
Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Αγίου, που είναι στις 27 Αυγούστου, συνηθίζεται να φτιάχνουμε την πίτα, προς τιμήν Του.


Δείτε επίσης: Φανουρόπιτα με κρασί

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Μολις την έψησα ακολούθησα την διαδικασία κατα γράμμα και δεν φούσκωσε καθόλου, είναι σαν μπισκότο, έτσι θα πρέπει να είναι; Και μια ερώτηση λάδι δεν βάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου η συγκεκριμένη Φανουρόπιτα θυμίζει λίγο μπισκότο, αλλά όχι τόσο που να μην φουσκώνει καθόλου. Η συνταγή αυτή, αντί για λάδι έχει ταχίνι, γι' αυτό και γίνεται πιο τραγανή. Αν θέλεις να είναι πολύ αφράτη, φτιάξε αυτή που λέγεται Φανουρόπιτα αφράτη ή Μοναστηριακή Φανουρόπιτα.

      Διαγραφή
  2. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω και άλλη, και αυτήν είναι νόστιμη απλά μου έκανε εντυπώση το ότι δεν φούσκωσε. Ούτως ή άλλως μαγειρεύω καθημερινά και μόνο θα έλεγα από τα φαγητα της γιαγιας όποτε ξέρω πως είστε εγγύηση!!! Ευχαριστω για την απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αργυρή μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, να είσαι καλά και βοήθειά σου ό Άγιος Φανούριος.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.