Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες

Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τη συνταγή μας έστειλε το μέλος και φίλη, η κ. Ευγενία.
Επειδή δεν μας έστειλε φωτογραφίες, τη φτιάξαμε, τη φωτογραφίσαμε και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Δεν χρειάζεται να έχετε χάσει κάτι για να την φτιάξετε, είναι ωραιότατη, νηστίσιμη, ότι πρέπει για τα παιδιά.


 

Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες


Υλικά

•    4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•    1 φλυτζ. τσαγιού ταχίνι
•    1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•    1 φλυτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές (200 γραμ.)
•    ½ φλυτζ. τσαγιού καρύδια, ψιλοκομμένα
•    ½ φλυτζ. τσαγιού χυμό πορτοκάλι φρέσκο
•    ½ φλυτζ. τσαγιού νερό
•    1½ κουτ. γλυκού κανέλλα
•    ξύσμα ενός πορτοκαλιού

•    ζάχαρη άχνη και κανέλλα, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Παίρνουμε λίγο αλεύρι, το ρίχνουμε στις σταφίδες και τις ανακατεύουμε.
Στο υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε την κανέλα και τ᾿ ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το νερό, το ταχίνι και τη ζάχαρη για 2΄λεπτά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα απ᾿ το πορτοκάλι, το καρύδι και το μισό αλεύρι.
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν απορροφήσει το αλεύρι, σταματάμε το μίξερ, βγάζουμε τους αναδευτήρες και τοποθετούμε τους γάντζους, για ζύμωμα.
Λειτουργώντας το σε χαμηλή ταχύτητα, ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και όταν ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε με το χέρι, να πάνε παντού.
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί, με διάμετρο 32 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο και το πατάμε με το χέρι μας, να απλωθεί παντού.
Ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 165°C, σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, για 60'- 65' περίπου.
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα με ταχίνι και σταφίδες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βγάζουμε την φανουρόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και έπειτα την μεταφέρουμε σ᾿ ένα δίσκο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
Την πασπαλίζουμε κι από πάνω, αν θέλουμε, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

-- Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς για ευλογία.
Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Αγίου, που είναι στις 27 Αυγούστου, συνηθίζεται να φτιάχνουμε την πίτα, προς τιμήν Του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους