Σάλτσα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Η γιορτινή σάλτσα αλλοτινών εποχών, που συνόδευε τα ταπεινά, νερόβραστα και όχι μόνο κοτόπουλα, στα χρόνια της αθωότητας, πριν «πέσουμε» στην ανάγκη των γκουρμέ μαγείρων, για αναγνώριση στην κουζίνα.
Εξαιρετική και για σπυρωτό πιλάφι, αλλά και ψητά κοτόπουλα.



Σάλτσα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)

Υλικά

•    1½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας
•    1 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•    2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
•    2 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
•    2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
•    2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
•    2 κρόκους αυγών
•    λίγο μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
•    μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι μαζί με το κορν κλάουρ κοσκινισμένα και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, να διαλυθούν.
Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ζωμό και όταν ζεσταθεί ελαφρά, ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα.
Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς την σάλτσα, για να μην σβολιάσει, μέχρι που να πήξει και να βγάλει φουσκάλες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κρέμα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και είμαστε έτοιμοι.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, κοτόπουλο (βραστό, ψητό, ή σούβλας) ή και ρύζι, γαρνίροντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

-- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η
σάλτσα, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει.

-- Αν θέλουμε ακόμη πιο πλούσια γεύση, αντικαταστούμε το μισό γάλα, με ίση ποσότητα κρέμα γάλακτος.


2 σχόλια:

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.