Σταφύλι κέρινο γλυκό του κουταλιού

Σταφύλι κέρινο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε καλοκαίρι, όταν γινότανε το κέρινο σταφύλι, που είχαμε στην κληματαριά, (όσο καταφέρναμε να σώσουμε από τις σφήκες, που το θέλανε για τον εαυτό τους), η γιαγιά μου κι εγώ το φτιάχναμε γλυκό και το φυλάγαμε σε βάζα, για τις δύσκολες μέρες (και νύχτες) του χειμώνα.


Σταφύλι κέρινο γλυκό του κουταλιού


Υλικά

•   1 κιλό σταφύλι κέρινο
•   1 κιλό ζάχαρη
•   2 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   100 γραμ. αμύγδαλα καβουρντισμένα
•   1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
•   χυμό μισού λεμονιού


Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα σταφύλια, κόβουμε τις ρώγες.
Με μια παραμάνα ή ένα τσιμπίδι, αφαιρούμε τα κουκούτσια απ᾿ τις ρόγες, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν.
Σταφύλι κέρινο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφύλι κέρινο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που θα βγάλει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε για 24 ώρες.
Σταφύλι κέρινο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σταφύλι κέρινο γλυκό του κουταλιού - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, ξαναβράζουμε πάλι το γλυκό, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «δέσει» το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τ᾿ αμύγδαλα, την αρμπαρόριζα για το άρωμα και το χυμό λεμονιού για να μη μας ζαχαρώσει το γλυκό, αλλά και για αντισηπτικό και συντηρητικό.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα.

-- Αν το σιρόπι μας φανεί άδετο, αφαιρούμε τα σταφύλια και βράζουμε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν μας φανεί σφιχτό, προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη.

-- Πως καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα

Σ᾿ ένα κατσαρολάκι βράζουμε νερό και ρίχνουμε τ᾿ αμύγδαλα μέσα, για 1΄- 2΄ λεπτά.  Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και με τα χέρια μας τα ξεφλουδίζουμε.
Τα ξεπλένουμε και πάλι, τ᾿αφήνουμε να στεγνώσουν και έπειτα τ᾿ απλώνουμε σ᾿ ένα ταψάκι και τα ψήνουμε για 10΄ στους 200°C μέχρι να ροδίσουν.


1 σχόλιο:

  1. ΕΓΩ ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΥΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΘΟΤΙ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΑΡΚΕΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους