Κηραλοιφή με πρόπολη για εγκαύματα και ερεθισμούς

Κηραλοιφή με πρόπολη για εγκαύματα και ερεθισμούς  - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η κηραλοιφή ή κεραλοιφή όπως την έλεγε η γιαγιά μου, είναι μια "θαυματουργή" αλοιφή, που η συνταγή της έρχεται από τη Μικρά Ασία και έχει ιστορία, τουλάχιστον δυο αιώνες.
Χρησιμοποιείται για να προστατεύει τραύματα, εγκαύματα, ερεθισμούς και φλεγμονές.
Ενώ λόγω της αναπλαστικής της ιδιότητας, έχει πλήθος χρήσεων όπως σε: ραγάδες, ξηροδερμίες, ήπιες δερματίτιδες, παιδικά συγκάματα, κατακλήσεις κ.ά.
Το βασικότερό της πλεονέκτημα, σε σύγκριση με του εμπορίου, είναι η παντελής απουσία χημικών, μιας και παρασκευάζεται από πραγματικά φυσικά - αγνά υλικά, ενώ παράλληλα, η διαδικασία παρασκευής της είναι εξαιρετικά απλή.

Υλικά

•   75 γρ. γνήσιο κερί μέλισσας (χωρίς παραφίνη)
•   100 γρ. βαλσαμέλαιο
•   100 γρ. χαμομηλέλαιο
•   100 γρ. λάδι λεβάντας
•   50 γρ. βάμμα πρόπολης
•   20 γρ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη πολύ καλά
•   2 κομματάκια άσπρο λιβάνι κοπανισμένο πολύ καλά

 Εκτέλεση

Πρώτη μας δουλειά είναι να αποστειρώσουμε το κερί.
Το βάζουμε λοιπόν σε ένα σκεύος, με λίγο νερό, περίπου ένα ποτήρι. 

Το βράζουμε για 4' - 5' και το αφήνουμε μέσα στο σκεύος για 24 ώρες περίπου, μέχρι να κρυώσει και γίνει πάλι συμπαγές.

Όταν κρυώσει, το βγάζουμε απ᾿ το νερό.
Θα δούμε ότι στο κάτω μέρος του, υπάρχουν κάποιες κυψελίδες, (αυτές περιέχουν τις ακαθαρσίες του κεριού), οπότε τις ξύνουμε και τις πετάμε.

Έπειτα, σε μία κατσαρολίτσα (σε μπεν μαρί) ζεσταίνουμε τα τρία λάδια (προσέχουμε να μην τα βράσουμε) και βάζουμε μέσα το κερί, τη μαστίχα και το λιβάνι, ανακατεύοντάς τα διαρκώς μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ᾿ τη φωτιά και αφού κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το βάμμα πρόπολης και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό.

Έτσι όπως είναι ζεστό και λιωμένο το μείγμα, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια, που δεν λιώνουν σε υψηλή θερμοκρασία, τα κλείνουμε με τα καπάκια τους και τ᾿ αφήνουμε να κρυώσουν και να σφίξουν. 


-- Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την κηραλοιφή σε μωρά, την φτιάχνουμε μόνο με 300 γρ. ελαιόλαδο και 75 γρ. κερί.

-- Αν η αποθήκευση της κηραλοιφής γίνει σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, επιμηκύνεται η διάρκεια της ζωής της και φτάνει ακόμη και τα δύο χρόνια, χωρίς να χάνει τις ιδιότητές της. Καλύτερα πάντως το καλοκαίρι, να την φυλάμε στο ψυγείο.

– Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή  και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού,  ή άλλου ειδικού της υγείας.



14 σχόλια:

  1. αυτή η συνταγη ενδεικνυται και για εκζεμα !?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη, αλλά η ερώτηση διέλαθε της προσοχής μου.
      Έστω και καθυστερημένα η απάντηση είναι μάλλον, δυστυχώς δεν είμαι σίγουρη.

      Διαγραφή
    2. η αλοιφη αυτη ειναι εξαιρετικη στο εκζεμα ειδικα αν προσθεσεις και καποια αιθερια ελαια!

      Διαγραφή
  2. Φτιάχνω πολύ καιρό για τα χέρια μου με αμυγδαλέλαιο και μαστίχα Χίου κάνει θαύματα..Δεν αποστειρώνω όμως ποτέ το κερί.Είναι απαραίτητο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πρόκειται να φτιάξουμε αρκετή ποσότητα, άρα να την διατηρήσουμε καιρό, καλύτερα είναι να το αποστειρώσουμε.
      Θα το εκτιμούσα αν μου στέλνατε λεπτομέρειες για τη δική σας εκδοχή.

      Διαγραφή
    2. Βάζω το βαζάκι που θέλω σε μπεν μαρι και προσθέτω κερί και λάδι σε αναλογία περίπου 1/5 μέχρι να γεμίσω το βαζάκι(ανάλογα δλδ με την ποσότητα που θέλω να φτιάξω κάθε φορά)Τώρα απο λάδια θεωρώ οτι το ελαιόλαδο κάνει την καλύτερη δουλειά αλλά άρχισα να πειραματίζομαι και με άλλα κυρίως με το αμυγδαλέλαιο και την τελευταία φορά έβαλα και λίγο λάδι καρύδας.Προσθέτω και μαστίχα Χίου σε σκόνη και κάνει τη διαφορά!!
      Επίσης φτιάχνω το δικό μου λιπ μπαλμ:
      4 κ.γ αμυγδαλέλαιο
      1 κ.γ κερί μέλισσας
      1 κ.γ ροδόνερο
      που έχει γίνει προέκταση του χεριού μου χειμώνα καλοκαίρι!!

      Διαγραφή
  3. Στο λιπ μπάλμ μπορούμε να προσθέσουμε και γεύση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θέλω να φτιάξω την αλοιφή, γιατί πειραματίζομαι με τα φυσικά σκευάσματα...Τα 20 γραμμάρια μαστίχας δεν είναι πολλά; Μήπως εννοείτε 2 γραμμάρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνταγή αυτή θέλει 20 γραμ. μαστίχα. Βέβαια μπορείτε να βάλετε και λιγότερη, απλά δεν θα είναι ακριβώς ίδια η αλοιφή.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση! Έχετε δίκιο! Η συνολική ποσότητα της αλοιφής είναι αρκετή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΗΣΤΟΣ. Θ
    Μήπως ξέρετε και θα μπορούσατε να μου πείτε αν υπάρχει κάποιο βότανο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η δάφνη και το δαφνέλαιο είναι ένα από τα φυσικά προϊόντα που ξέρω και για περισσότερα, ρίξε μια ματιά σε αυτό το άρθρο για την τριχόπτωση.

      Διαγραφή
  7. Καλησπέρα. Μήπως κάποιος μπορεί να μου πει τι λιβανι βάζουμε ακριβώς? ?? Εννοούμε το αγνό? Δηλαδή το ρετσίνι? ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου αν καταφέρεις να βρεις ακατέργαστο λιβάνι (ρετσίνι)βάλε αυτό, αλλιώς βάλε καλά κοπανισμένο άσπρο.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.