Τουρσί ή αλλιώς «εδώδιμα εν οξάλμη» όπως τα λέγανε παλιά, γίνονται όλα τα φρέσκα λαχανικά, αλλά και μερικοί βολβοί, αφού μπουν σε γυάλινα βάζα καλυμμένα με άλμη και ξύδι.
Έτσι, συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ταυτόχρονα γίνονται ωραιότατα ορεκτικά.
Υλικά
• 1 κουνουπίδι μικρό ή ½ μεγάλο (1200 γραμ. περίπου)
• 2 - 3 καρότα σε ροδέλες
• 2 πιπεριές κέρατο
• 1 - 2 ραπανάκια (προαιρετικά)
• 2 - 3 χοντρά κλωνάρια σέλινο ή σέλερι
• 2 φέτες λεμόνι
• 700 ml. νερό
• 700 ml. λευκό ή κόκκινο ξύδι
• 70 γραμ. ζάχαρη
• 100 γραμ. αλάτι χοντρό
• πιπέρι σε κόκκους
Εκτέλεση
Έτσι, συντηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, και ταυτόχρονα γίνονται ωραιότατα ορεκτικά.
Κουνουπίδι τουρσί με καρότα σέλινο και πιπεριές
Υλικά
• 1 κουνουπίδι μικρό ή ½ μεγάλο (1200 γραμ. περίπου)
• 2 - 3 καρότα σε ροδέλες
• 2 πιπεριές κέρατο
• 1 - 2 ραπανάκια (προαιρετικά)
• 2 - 3 χοντρά κλωνάρια σέλινο ή σέλερι
• 2 φέτες λεμόνι
• 700 ml. νερό
• 700 ml. λευκό ή κόκκινο ξύδι
• 70 γραμ. ζάχαρη
• 100 γραμ. αλάτι χοντρό
• πιπέρι σε κόκκους
Εκτέλεση
Το τουρσί, μπορούμε να το φτιάξουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ανάλογα την διαδικασία που θα ακολουθήσουμε, θα πρέπει είτε να περιμένουμε 1 - 2 εβδομάδες μέχρι να γίνει, ή αλλιώς μπορούμε να το ετοιμάσουμε την ίδια μέρα. Ας δούμε λοιπόν πως γίνεται και με τους δύο τρόπους. |
|
Μ᾿ ένα μαχαίρι, κόβουμε το κουνουπίδι στα δύο, το ξεπλένουμε σε
τρεχούμενο νερό και έπειτα, αφού το χωρίσουμε σε μπουκετάκια, το βάζουμε
να σταθεί για 10', σ᾿ ένα μπολ με λίγο νερό και ξύδι (μισό - μισό) για
να το καθαρίσουμε. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα καρότα και τα ραπανάκια σε φετάκια, πάχους ½ - 1 εκατοστού. |
|
Από
το σέλινο ή το σέλερι, διαλέγουμε τα κοτσάνια, τα πλένουμε καλά και τα
κόβουμε σε κομμάτια 1 - 1½ εκατοστού, όπως και τις πιπεριές. Σε αυτό το στάδιο, αν δεν το βιαζόμαστε, αφού στραγγίσουμε όλα τα λαχανικά μας, τα βάζουμε ανακατεμένα σε μία αποστειρωμένη γυάλα ή βάζο, πιέζοντάς τα ελαφρά, μέχρι να τη γεμίσουμε. Έπειτα ρίχνουμε μέσα το αλάτι το πιπέρι και τη ζάχαρη, γεμίζουμε μέχρι τη μέση με ξύδι και το υπόλοιπο το συμπληρώνουμε με νερό. |
|
Κλείνουμε τη γυάλα αεροστεγώς και τη βυθίζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει. Αν η γυάλα ή το βάζο είναι μικρό και μένει βυθισμένο στο νερό, το αφήνουμε 3' (από την ώρα που θα αρχίσει πάλι ο βρασμός) και έπειτα το βγάζουμε. Αλλιώς, αν είναι μεγάλη η γυάλα, όπως η δική μου, μετά τα 3', τη γυρίζουμε το πάνω - κάτω και την αφήνουμε άλλα 3', από την ώρα που θα αρχίσει το νερό να βράζει πάλι. Έπειτα την αφήνουμε να κρυώσει και να περιμένει στην άκρη, για 10 - 15 μέρες. Αναποδογυρίζουμε ή ανακινούμε καλά τη γυάλα ή το βάζο, κάθε μία ή δύο μέρες, κι όταν περάσει ο χρόνος αναμονής, ανοίγουμε το βάζο και απολαμβάνουμε ένα ωραιότατο ορεκτικό. |
|
Αν όμως θέλουμε να γίνει γρήγορα το τουρσί μας, κάνουμε τα εξής: Αφού καθαρίσουμε και κόψουμε τα λαχανικά μας, βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το νερό, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη. Όταν αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε μέσα όλα τα λαχανικά και τα βράζουμε για 2' από την ώρα που θα αρχίσει ξανά ο βρασμός. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε στριμωχτά, σε αποστειρωμένη γυάλα ή βάζο, βάζοντας ενδιάμεσα τις φέτες λεμονιού. Γεμίζουμε τη γυάλα με το ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι το χείλος. Όταν παγώσει, είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. Το σερβίρουμε στραγγισμένο με λίγο ελαιόλαδο. Διατηρείται για 7 - 8 μήνες εκτός ψυγείου, ή και περισσότερο στο ψυγείο, με την προυπόθεση ότι το βάζο είναι αποστειρωμένο, και το υγρό θα φτάνει μέχρι το στόμιο του βάζου, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος του αέρα. Σε περίπτωση που η γυάλα ή το βάζο μας δεν είναι γεμάτο, μπορούμε να προσθέσουμε στην επιφάνεια 1 δάχτυλο ελαιόλαδο και έτσι δεν χρειάζεται το υγρό να φτάνει μέχρι πάνω. Μετά το άνοιγμα του βάζου, το διατηρούμε στο ψυγείο. |
7 Σχόλια
ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ (ΤΟ ΤΟΥΡΣΙ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΜΕ ΟΣΠΡΙΑ). ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΤΟ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ 3 ΛΕΠΤΑ ΜΕ ΤΗ ΓΥΑΛΑ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΡΟΣΩ
Να το φτιάξεις Φρόσω μου, είναι πολύ εύκολο.
ΔιαγραφήΤο βράζουμε για να μαλακώσουν λίγο, να λιώσουν αλάτι και ζάχαρη και για τη γεύση που παίρνουν.
Το έφτιαξα μόνο που ζεμάτισα για ένα λεπτό όλα τα υλικά . Η άρμη έγινε καταπληκτική !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚα Γιώτα, πολλά μπράβο για άλλη μια φορά, για ο,τι μοιράζεστε μαζί μας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω:μπορώ να κόψω στον τρίφτη λάχανο και καροτο, να το κάνω δηλ. σαλάτα τουρσι; την ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθώ και για τουρσί αρακά ή φασολάκια στρογγυλά; Επίσης, αν δεν υπάρχει ψυγείο είναι καλύτερα, να τα τοποθετήσω σε μικρά βάζα ώστε να καταλανωνονται αμέσως ή διατηρουνται στο λάδι, αν ανοιχτούν; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων.πολλές ευχές για καλό Πάσχα για εσάς και τους αγαπημένους σας.Ελπίζω να μη σας κούρασα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννα μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΤο λάχανο και το καρότο, μπορούμε να το κάνουμε τουρσί. Αυτό που δεν κατάλαβαίνω, είναι πως εννοείς το κόψιμο στον τρίφτη.
Επίσης αν θέλεις, εξήγησέ μου πως ακριβώς κάνεις τουρσί τον αρακά και τα φασολάκια, γιατί δεν το ξέρω.
Όσο για τα βάζα, καλύτερα να τα βάλεις σε μικρά.
Σου εύχομαι καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Κα.Γιώτα Χριστός Ανέστη. Πρώτα από όλα να σας ευχαριστήσω, γιατί αν κάτι σας ξεχωρίζει από άλλα site, πέρα από τις ποιοτικές συνταγές σας, είναι ότι πάντα απαντάτε γρήγορα στα μηνύματά μας και λεπτομερώς. Και μόνο για αυτό σας ευχαριστώ. Δεν ξέρω να κάνω τουρσί αρακά και φασολάκια, αλλά επειδή ξέρω ότι το κάνουν στην Αμερική, γίαυτό σας ρώτησα.δηλαδ´η έχω δει ότι ακολουθούν ακριβώς τον ίδιο τρόπο.. Βασικά ψάχνω έναν τρόπο, αν αυτός υπάρχει, διατήρησης λαχανικών μακροπρόθεσμα , γι αυτό ρώτησα μήπως οπως το κουνουπίδι και το καρότο κλπ μπορέι να γ´ινει και με αρακά ή φασολάκια. Ελπίζω να μην σας τρώω αδίκως τον χρόνο , όπως ελπίζω να βρείτε χρόνο και για τη στήλη της αποξήρανσης. Και πάλι χρόνια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννα μου Αληθώς Ανέστη. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σχετικά με την αποξήρανση τροφίμων που μου ζητάς, είχα στο μυαλό μου να γράψω ένα άρθρο, απλά τώρα θα προσπαθήσω να το φτιάξω γρηγορότερα.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.