Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Ένα κλασικό χωριάτικο φαγητό, που στους περισσότερους που το ᾿χουν φάει, θα φέρει εικόνες στο μυαλό, από σκεπές με κεραμύδια και μυρωδιά από ξύλα, που καίγονται στο τζάκι.


 



Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)

Υλικά

•    1200 γρ. χοιρινό κομμένο σε κομμάτια
•    400 γρ. καυκαλίδες (καυκαλίθρες)
•    300 γρ. σέσκλα (σέσκουλα)
•    200 γρ. μυρώνια ή παπαρούνες
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 πράσα σε ροδέλες
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ κούπα ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    2 λεμόνια (το χυμό τους)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ψιλικά μας, τα σέσκλα, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, τα πλένουμε πολύ καλά και τα χοντροκόβουμε.
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
Ρίχνουμε λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Όταν το κρέας σοταριστεί απ᾿ τη μια μεριά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Τα σοτάρουμε για 4΄- 5
΄ ακόμη, μέχρι να μαραθούν και έπειτα σβήνουμε με το κρασί.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό. (Το νερό να σκεπάζει το κρέας).
Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 45΄- 50
΄ περίπου, (εξαρτάται από το πόσο τρυφερό είναι το κρέας)  μέχρι να μαλακώσει το κρέας. (Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε).
Έπειτα προσθέτουμε τα σέσκλα, τις καυκαλίδες, τα μυρώνια, και τα πράσα.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χοιρινό μπούτι λεμονάτο με αρωματικά άγρια χόρτα (ψιλικά)
Συνεχίζουμε το βράσιμο για 20΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα χορταρικά και να μείνει με ελάχιστο ζουμάκι.

Πέντε λεπτά πριν το σβήσουμε, προσθέτουμε το χυμό των λεμονιών και καλή όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους