Η γιορτινή σάλτσα αλλοτινών εποχών, που συνόδευε τα ταπεινά, νερόβραστα και όχι μόνο κοτόπουλα, στα χρόνια της αθωότητας, πριν «πέσουμε» στην ανάγκη των γκουρμέ μαγείρων, για αναγνώριση στην κουζίνα.
Εξαιρετική και για σπυρωτό πιλάφι, αλλά και ψητά κοτόπουλα.
Σάλτσα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Υλικά
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
• 2 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
• 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 2 κρόκους αυγών
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
• μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Εξαιρετική και για σπυρωτό πιλάφι, αλλά και ψητά κοτόπουλα.
Σάλτσα μιλανέζα (κίτρινη σάλτσα)
Υλικά
• 1½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας
• 1 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
• 2 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
• 2 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
• 2 κρόκους αυγών
• λίγο μοσχοκάρυδο
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι (άσπρο, αν έχετε)
• μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι μαζί με το κορν κλάουρ κοσκινισμένα και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, να διαλυθούν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. |
|
Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ζωμό και όταν ζεσταθεί ελαφρά, ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα. Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς την σάλτσα, για να μην σβολιάσει, μέχρι που να πήξει και να βγάλει φουσκάλες. |
|
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και είμαστε έτοιμοι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας, κοτόπουλο (βραστό, ψητό, ή σούβλας) ή και ρύζι, γαρνίροντας με μαϊντανό ψιλοκομμένο. -- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η σάλτσα, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός και θα είναι εντάξει. -- Αν θέλουμε ακόμη πιο πλούσια γεύση, αντικαταστούμε το μισό γάλα, με ίση ποσότητα κρέμα γάλακτος. |
4 Σχόλια
Πολύ καλή κ δεν σβόλιασε καθόλου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλλα μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.
ΔιαγραφήΑυτή τη σάλτσα μας την ειχε κάνει ο καθηγητής μαγειρικης οταν σπουδαζα και μ αρεσε πάρα πολυ όμως έχασα τη συνταγή. Διαβάζοντας τα υλικά είναι πάρα πολύ κοντά σε αυτό που θυμάμαι απλά την εκτέλεσες με άλλη σειρά. Η βάση πρέπει να ναι το roux. Βούτυρο, αλεύρι και corn flower στο κατσαρόλι και μετα τα υπόλοιπα. Κατά τα άλλα είναι η αυθεντική μιλανεζα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα. μπορούμε να βάλουμε μια κ.σ. λευκό ξύδι όπως στην ολαντέζ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.