Header Ads

Φανουρόπιτα παραδοσιακή

Φανουρόπιτα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα, που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου και προσφέρεται στους πιστούς για ευλογία.
Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής του Αγίου, που είναι στις 27 Αυγούστου, η γιαγιά μου συνήθιζε να φτιάχνει την πίτα, προς τιμήν Του.

Η παρασκευή της ήταν μια τελετουργία. Τα υλικά της πίτας, σύμφωνα με την παράδοση, έπρεπε να ήταν εννέα και τα έβαζε με μια ορισμένη σειρά: πρώτα αναμείγνυε τα στερεά και μετά προσέθετε τα υγρά και φτιάχνοντας την πίτα, «μελετούσε» αυτό που θα ζητούσε από τον Άγιο Φανούριο.

Το απόγευμα, πήγαινε την πίτα στον εσπερινό, στην εκκλησία, για να την ευλογήσει ο παπάς και στη συνέχεια να τη μοιράσει σε όλους, για ευλογία.

Φανουρόπιτα παραδοσιακή με σταφίδα σουλτανίνα

Υλικά

•   4 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•   1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
•   1½ φλυτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
•   1 φλυτζ. τσαγιού αραβοσιτέλαιο
•   1 φλυτζ. τσαγιού νερό
•   1 φλυτζ. καφέ τεντούρα ή κονιάκ
•   2 φλυτζ. καφέ χυμό πορτοκάλι
•   1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•   1 κουτ. σούπας κανελλογαρύφαλλο

Εκτέλεση

Παίρνουμε λίγο αλεύρι, το ρίχνουμε στις σταφίδες και τις ανακατεύουμε.
Στο υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε τα κανελλογαρύφαλλα και τ᾿ ανακατεύουμε.
Φανουρόπιτα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Στον κάδο του μίξερ, (ή σ᾿ ένα μπολ με σύρμα), χτυπάμε το αραβοσιτέλαιο με τη ζάχαρη για 3΄λεπτά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το νερό και τη τεντούρα.
Διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (προσοχή γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό στο μείγμα και συνεχίζουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το αλεύρι.
Όταν ομογενοποιηθεί, σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε μ᾿ ένα κουτάλι, να πάνε παντού.
Φανουρόπιτα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φανουρόπιτα παραδοσιακή - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί με διάμετρο 30 ή 32 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε τη φανουρόπιτα στους 165°C, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα, για 1 ώρα περίπου.

Βγάζουμε την φανουρόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5΄ και έπειτα την μεταφέρουμε σ᾿ ένα δίσκο, πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Την πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι, ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Δείτε επίσης: Μοναστηριακή Φανουρόπιτα από την Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας αν βάλουμε το μίγμα σε πιρεξ πειράζει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δεν την έχω φτιάξει ποτέ σε πυρέξ, αλλά υποθέτω πως δεν θα έχει πρόβλημα.

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Φίλη μου όπως γράφω και στη συνταγή, βάζουμε τη φανουρόπιτα σε ταψί Νο 30 ή 32.

      Διαγραφή
  3. την φτιάχνω τώρα για την αυριανή γιορτή του Αγ. Φανουρίου... Πρόσθεσα 50γρ.αλεσμενα καρύδια... Έστρωσα αντικολλητικο χαρτί στο ταψί αντί να το λαδοαλευρωσω... Ίδωμεν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.