Την εποχή της ευδαιμονίας, τα όσπρια είχαν χάσει τη θέση τους στο τραπέζι μας, γιατί είχαν χαρακτηριστεί ως «τα πιάτα της φτώχειας».
Βλέπεται, είχαμε ξεχάσει ότι εκτός από υγιεινά, με τα όσπρια γίνονται τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, όπως η «εθνική» μας φασολάδα.
Υλικά
• 500 γραμ. γίγαντες
• 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3 χλωρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• 700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40΄, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 8΄- 10΄.
Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το καρότο, τα χλωρά κρεμμύδια, το σέλινο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, τα βράζουμε για 10΄ και περιχύνουμε με αυτά, τους γίγαντες.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C περίπου για 45΄, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
Βλέπεται, είχαμε ξεχάσει ότι εκτός από υγιεινά, με τα όσπρια γίνονται τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, όπως η «εθνική» μας φασολάδα.
Γίγαντες στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα
Υλικά
• 500 γραμ. γίγαντες
• 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
• 3 χλωρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
• 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
• 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
• 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• 700 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40΄, τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 8΄- 10΄.
Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το καρότο, τα χλωρά κρεμμύδια, το σέλινο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο, τα βράζουμε για 10΄ και περιχύνουμε με αυτά, τους γίγαντες.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.
Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C περίπου για 45΄, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.
23 Σχόλια
Για περισσοτερη νοστιμια προσθεστε στο τελος μαζι με το υπολοιπο λαδι και το ενα φλυτζανι νερο μια κουταλια σουπας γλυκια παπρικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή ιδέα!
ΔιαγραφήGIA AKOMA PERISSOTERO GEUSTIKO APOTELESMA VAZOUME ZOMO LAXANIKON K OXI SKETO NERO STO OPOIO EKEI VAZOUME THN PAPRIKA NA DIALI8EI KALA K META TO PERIXINOUME STOUS GIGANTES
Διαγραφήαυτό που μου αρέσουν στις συνταγές σου είναι οτι είναι κλασσικές χωρίς περιττές παραλλαγές! μόλις ξεφουρνισα κ φαίνεται πανόστιμο το φαγητό. Την μόνη αλλαγή που έκανα ήταν να βάλω πελτέ αντί για ντομάτα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου χαίρομαι πάρα πολύ, που σου αρέσουν οι συνταγές μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγές Ελλάδας περίφημα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντι για ζαχαρη μια κουταλιτσα μελι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήOXI MELI PROS 8EOU
ΔιαγραφήPoly wraia sydagh... ean kai egw pros8esa kai ani8o gt paei poly stous gigandes !! Epishs prose3a pws 45' psisimatos den arkoun. Ta evala 1:30 writsa stous 190 kai eginan loukoumi !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου με άνηθο δεν τους έχω φτιάξει, θα τους δοκιμάσω όμως.
ΔιαγραφήΟ χρόνος ψησίματος, εξαρτάται από την ώρα που τους βράσαμε πριν, πόσο βραστεροί είναι οι γίγαντες, αλλά και την κουζίνα μας, πόσο δυνατή είναι.
Εγώ βάζω ανθό μαϊντανό και δυόσμο,σελινο δεν βάζω καθόλου το προτιμώ στην φασολάδα
ΔιαγραφήΚαταπληκτικο!και με πάπρικα ακόμα πιο νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καλύτερη συνταγή για γίγαντες.. την κάνω ακριβώς όπως την περιγράφεται και ειναι τέλειο :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτη φορά έφτιαξα γίγαντες ακολουθώντας αυτή τη συνταγή και βγήκαν πεντανόστιμοι!!! Όλοι στο σπίτι ενθουσιάστηκαν πραγματικά!! Πολύ εύκολη συνταγή ειδικά για μας τις αρχάριες και έχει σίγουρη επιτυχία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλλη μου χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.
ΔιαγραφήΕκανα τη συνταγη οπως την αναφερεις απλα εβαλα και ενα κυβο λαχανικων κ λιγο παπρικα. Δεν εχω φαει πιο νοστιμα φασολια στη ζωη μου!! Μια συμβουλη κ απο μενα: εγω βαζω το ταψι κατευθειαν πανω στο ματι της κουζινας και φτιαχνω εκει τη σαλτσα μου κ στη συνεχεια ριχνω τους γιγαντες κ τοποθετω στο φουρνο. Δε χρησιμοποιω δηλαδη τηγανι
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα πρόσθετα κόκκινη πιπεριά φρέσκια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγω αντί σέλινο βάζω λίγο ξερό δυόσμο και κόκκινη πιπεριά και ντομάτα σε ροδελες απο πανω στο ταψί με λίγη ρίγανη και λάδι και στο φούρνο...τελειο
ΑπάντησηΔιαγραφήΥammi!!!! Εξαιρετι΄κή συνταγή. Το έκανα με τριμμένη ντομάτα και έβαλα 500 γραμμάρια. Σημειοτέον έκανα τη μισή δόση (250 gr) γίγαντες... Τους έβρασα αντί για 40,20 λεπτά στη χύτρα με κλειστό καπάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκιμάστε να βάλετε επισης κόκκινη και πράσινη πιπεριά εξαιρετικο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην φτιάχνω με τα υλικά που προτείνεις απλώς παρέλειψα το στάδιο με το τηγάνι βάζοντας τα υλικά με αλουμινόχαρτο σκεπασμένα να μαραθούν μέσα στο φούρνο. αυτό το έκανα για λιγότερα σκεύη. Μετά πρόσθεσα κανονικά τους γίγαντες με λίγο νερό και λίγη πιπεριά πράσινη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.