Header Ads

Φακές κοκκινιστές

Φακές κοκκινιστές - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις ένα παιδί να φάει φακές, φτιάχνοντάς τις με αυτή τη συνταγή, έχουμε πάρα πολλές ελπίδες να τις φάει και μάλιστα να ζητήσει κι άλλες.
Κι αυτό, γιατί με αυτή τη συνταγή, γίνονται εξαιρετικά νόστιμες και πολύ λαχταριστές!


 

Φακές κοκκινιστές


Υλικά

•    300 γραμ. φακές
•    2  μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2  ώριμες ντομάτες
•    1  κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
•    ¾  φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    2  δαφνόφυλλα
•    2  κουταλιές της σούπας ξύδι
•    ¼ κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μούλτι.

Βράζουμε τις φακές, σε νερό που να τις σκεπάζει για 5',  τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το λάδι και τα σωτάρουμε έως ότου γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε και τις φακές και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, για 3' ακόμη.
Βάζουμε τον πελτέ, το χυμό ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη, την ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και κρύο νερό, δυο - τρία δάχτυλα πάνω από τις φακές.

Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε έως ότου χυλώσουν οι φακές και απορροφήσουν όλα τα υγρά τους, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην μας κολλήσουν. (Αν χρειαστεί κι άλλο νερό, προσθέτουμε).
Προς το τέλος, ρίχνουμε και το ξύδι.

Μερίδες: 4

Συνοδέψτε τις με ελιές και φέτα.


-- Ο χρόνος βρασίματος, εξαρτάται από το πόσο βραστερές είναι οι φακές μας.

Δημοσίευση σχολίου

57 Σχόλια

  1. Ωραία συνταγή. Καλό είναι όμως να αποφεύγεται η φέτα και το ξύδι με τη φακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατι αδερφέ μου όχι φέτα με τις φακές? Μπορείς να το τεκμηριώσεις?

      Διαγραφή
    2. Επειδη το ασβεστιο με το σιδηρο ειναι ''εχθροι'' μεταξυ τους..στην ουσια εξουδετερωνει το ενα το αλλο και δν παιρνεις τον πολυτιμο σιδηρο που εχουν οι φακες.Οπως επισης και το αυγο καλο ειναι να αποφευγεται με τις φακες. Το ξυδι καθε αλλο, και χρειαζεται και παει πολυ με τις φακες! Τωρα για να απορροφηθει σωστα ο σιδηρος λενε πως βοηθαει η βιταμινη C και πως μπορουμε να πινουμε λιγο χυμο πορτοκαλι πριν τις φαμε. Αυτα! Ελπιζω να σε καλυψα φιλε Βασιλη. :)

      Διαγραφή
    3. Το σίδηρο γενικά το παίρνουμε από το κρέας, στις φακές υπάρχει σε μικρό ποσοστό! Οπότε φάτε ελεύθερα! :D

      Διαγραφή
    4. Βασικα μεσα στην κατσαρολα με τισ φακες καθως βραζουν προσ το τελοσ καλο ειναι να ριχνουμε μια φλουδα απο πορτοκαλι.δε καταλαβαινεισ καθολου την γευση ενω αφηνει ενα απαλο αρωμακαι την ιδια στιγμη η βιταμινη C διαχεεται στο φαγητο και κλειδωνει μαζι με τον σιδηρο.....

      Διαγραφή
    5. Συμβουλευω κι εγώ να μην συνδυαζεται η φακη με το σίδηρο για τους παραπάνω λογους... τα α έτρωγα μαζί για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα τώρα να παίρνω συμπληρώματα σιδηρου..λόγω χαμηλής φεριτινης.. :(

      Διαγραφή
    6. Ναι απο αυτο παίρνεις συμπλήρωμα....μα καλα τι λετε;;;;

      Διαγραφή
    7. Έχω να φάω κρέας, και γενικά ζωικά, 8 χρόνια, οι φακές με φουλάρουν σίδηρο άνετα.

      Διαγραφή
  2. Η φέτα ναι, το ξύδι όχι,ίσα ίσα που με τις φακές χρειάζεται όξινο για το σίδηρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι φακές περιέχουν 50/50 λεύκωμα(πρωτεΐνη) και άμυλο, για αυτό είναι και δυσκολοχώνευτες.
    Η αίτια είναι ότι η πρωτεΐνη χρειάζεται υδροχλωρικό οξύ απ' το στομάχι για να χωνευτεί, ενώ το άμυλο απαιτεί μόνο ένζυμα απ' το στόμα (σάλιο) και ινσουλίνη από το πάγκρεας για τελειοποιηθεί η χώνευσή του.
    Θα είναι καλύτερα να τρώγονται σε μικρή ποσότητα και πάντα να συνοδεύονται με ωμή σαλάτα.
    Η σαλάτα εμποδίζει την υπερβολική ζύμωση και υποβοηθάει την τέλεια πέψη χωρίς εντερικά μουρμουρίσματα (αέρια). Δεν πρέπει ποτέ δε να τρώγονται με ψωμί διότι η μαγιά του θα γιομίσει τα έντερα με ενοχλητικά αέρια.
    Δημήτρης Καραλής
    Ιατρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Από κρύο νερό το πρώτο βράσιμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις βάζουμε σε κρύο νερό και τις βράζουμε 5' από την ώρα που θα πάρουν βράση.

      Διαγραφή
  6. εγώ προσθέτω και ρύζι και έτσι χωνεύονται εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο πρώτο βράσιμο αν χύσουμε το νερό, πετάμε όλο το σίδηρο. Πολύ βασικό για κάποιον που τον ενδιαφέρει η διατροφική αξία (όσο αυτή υπάρχει βέβαια στις μέρες μας).
    Μαζί με τη βιταμίνη C και το ρύζι βοηθάει στην σωστή απορρόφηση του σιδήρου.
    Πολύ ωραία συνταγή! Την έκανα κατά γράμμα και πραγματικά τις απόλαυσα! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα όμως να φάμε λιγότερο σίδηρο παρά χώμα ...?

      Διαγραφή
  8. Φοβερη συνταγη! Μολις πριν λιγο την εκανα και μου αρεσε πολυ! *****

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πεντανόστιμες !! ΜΙΑΜ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο για τις φακές. Έχω πάρει και άλλες συνταγές από αυτό το site και όλες μου έχουν βγει καταπληκτικές. Φασολάδα.λεμονατο μοσχαράκι κα. 😊 πάντα θα παινεύω τις συνταγές σας.😊 Κική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι που σου αρέσουν τα φαγητά μου.

      Διαγραφή

    2. θεική συνταγή, μοσχοβολάει,και βράζει γρήγορα αν βάλεις τις φακές στο νερό από το προήγουμενο βράδυ!

      Διαγραφή
  11. Φοβερη συνταγη νοστιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ αντί για ρύζι στις φακές βάζω πλιγούρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραία συνταγή και για πρώτη φορά που επιχειρώ μου βγήκε πολύ καλή! Μια μικρή βοήθεια, σε περίπτωση που κατα το μαγείρεμα οι φακές "ανοίγουν-διαλύονται" αλλα ταυτόχρονα οι μισές είναι σκληρές, να δώσω μεγαλύτερη ένταση στη φωτιά; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε χαίρομαι που σου αρέσει το φαγητό. Το γεγονός ότι δεν βράζουν όλα τα όσπρια (και οι φακές) στον ίδιο χρόνο, δεν έχει να κάνει με την ένταση της φωτιάς, (καλύτερα όμως είναι να τα σιγοβράζουμε), αλλά με τα ίδια τα όσπρια. Ανάλογα την παρτίδα και την προέλευση, συμβαίνει πολλές φορές και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

      Διαγραφή
  14. Βάζω καροτακια κ κόκκινη πιπεριά...δίνουν άλλη γεύση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για να ξερετε λοιπον ο σιδηρος που εχουν οι φακες ειναι τρισθενης δηλαδη Fe3 και δεν αποροφαται απο το αιμα για να γινει αυτο πρεπει να γινει η ενωση οξειδοαναγωγης και απο τρισθενης να γινει ο σιδηρος δισθενης ωστε να αποροφηθει απο τον οργανισμο αυτο γινεται αν μετα απο λιγη ωρα που φαμε τις φακες να φαμε κατι που εχει βιταμινη C ενα πορτοκαλι ακτινιδιο και μονο τοτε παιρνει ο οργανισμος το σιδηρο απο τις φακες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είμαι φοιτήτρια και μπορώ να πω πως αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για φακές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετική συνταγή!! Και το κυριότερη πολύ εύκολη! Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ωραία συνταγή!!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑΑΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Νοστιμότατες οι φακες! τέλειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολυυυ ωραιεςςς οι φακιεςς με αυτη τη συνταγη!!!! Απλα εγω βαζω καριτα και περισσοτερο ντοματοπολτο και φυσικα λιγη περισσοτερη ζαχαρη!!!! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εχουμε φακές σήμερα και της κάνω όπως μου έμαθε η μάνα μου πριν 60 χρονια, ξίδι στο βράσιμο, τσίλι πιπεριά, και ξίδι «ζωντανό» στο πιάτο μου, φέτα, ελιές, στουμπιστο κρεμυδι, παστές σαρδέλες, η ψητή στην εφημερίδα ρέγγα και τροuσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεωργια τερζη03 Ιανουαρίου, 2017 11:56

    Η συνταγη ειναι απλα υπεροχη και πεντανοστιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργία μου σ΄ευχαριστώ πολύ. Συγνώμη αλλά από λάθος έσβησα το δεύτερο σχόλιό σου, σε παρακαλώ, αν θέλεις, ξαναστείλε το.

      Διαγραφή
  23. Νοστιμοτατες Οπως της δικης μου γιαγιας.Βεβαια εκεινη δεν εβαζε ξυδι στο βρασιμο αλλα μετα!Συγχαρητηρια!
    10''''' με πολλους τονους!
    Δωροθεα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγχαρητηρια. Πραγματικα πολυ νοστιμες οι φακες μ αυτη την συνταγη. Πρωτη φορα ο πιτσιρικος μου τρωει 2 πιατα. Εγω τον πελτε τον σωταρω στην αρχη με το κρεμυδι και το σκορδο για να βγαλει τ αρωματα του. Και παλι μπραβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φίλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που αρέσουνε στον γιο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έχουν ξεφύγει τα σχόλια!Εγώ ακολούθησα πιστά την συνταγή και το αποτέλεσμα ήταν,τέλειο!Είναι η νοστιμότατη φακή που έχω κάνει!Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Θέλω να δοκιμάσω να φτιάξω τη συνταγή σας και θα ήθελα να ρωτήσω εάν αντί για κανονικό σκόρδο γίνεται να βάλω σκόνη.Σας ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλεξία μου γιατί όχι; Αν δεν έχεις κανονικό σκόρδο μπορείς να βάλεις σκόνη.

      Διαγραφή
  28. Πόση ώρα το βράσιμο περίπου? Μέχρι να χυλώσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενα ο χρόνος που θα χρειαστεί για να βράσουν οι φακές, δεν είναι συγκεκριμένος. Εξαρτάται από τις ίδιες τις φακές. Αν είναι ψιλές μπορεί να σου βράσουν σε 15'- 20', ενώ αν είναι χοντρότερες μπορεί να χρειαστούν μισάωρο ή και παραπάνω.

      Διαγραφή
  29. Καλησπερα ειμαι νεα στη μαγειρικη κ θα επιχειρησω να κανω τη συνταγη σας γτ μ φαινεται πολυ ωραια! Εχω μια ερωτηση ομως: πολλοι μ ειπαν να μη βαλω μπαχαρικα κατα το βρασμο αλλα στο τελος γτ δεν βραζουν ευκολα ισχυει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιωάννα μου αυτό δεν ισχύει. Το αν θα βράσουν γρήγορα οι φακές, εξαρτάται από τις ίδιες.

      Διαγραφή
  30. Γεια σας κα Γιώτα! Οι φακές σας ήταν τέλειες συνεχίστε να ανεβάζετε νόστιμες συνταγές :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα.θα ήθελα να κάμω μια ερώτηση αν αντί για ντομάτες βαλω πουμαρο υπάρχει πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αυτά όλα που λέει κάθε ένας ή και πολλοί που λένε ότι είναι διατροφολόγοι είναι τού καθενός το μακρύ και το κοντό. Το να τρώς τυρί με φακές ή με φασόλια και άλλα. Γνώμη μου είναι να τα τρώτε όπως θέλετε και να αφήσετε τι λέει κάθε ένας. Αποκλείεται κάποιος να έχει έλειψη σιδήρου επειδή έτρωγε φακές με τυρί, αν είναι δυνατόν. Ίσως να μειώνεται η απορρόφηση σιδήρου αλλά σίδηρο δεν έχουν μόνο οι φακές και δεν τις τρώμε μόνο για τον σίδηρο. Αν θες πολύ σίδηρο τηγάνησε μία σηκωταριά με αυγουλάκια και βάλε και ένα κομάτι φέτα ή άλλο τυρι και έχε και ένα πιάτο σούπα φακές και τελείωσε το θέμα. Αν θέλετε περισσότερο σίδηρο αγοράστε μαντεμένια σκεύη μαγειρέματος εμπλουτίζουν κάθε φαγητό με σίδηρο. Οι δε βιταμίνες σιδήρου είναι άχρηστες. Τα πορτοκάλια και άλλα ξινά όπως τομάτα και άλλα φρούτα σκληραίνουν τις φακές. Καλύτερο είναι με δάφνη και θυμάρι ελαιόλαδο και αλατάκι τίποτε άλλο. Επίσης αν θέλετε περισσότερο σίδηρο κάντε χούμους τις φακές ή τα φασόλια ή την φάβα ή τα ρεβύθια πολτό μαζί με ταχίνι και έτσι για σπάσιμο βάλτε και ένα κομάτι φέτα με ελαιόλδο και ρίγανη με ξιδάκι. Να τρώτε ό,τι ταιριάζει στην γεύση σας και όχι ότι λέει κάθε ένας. Σίδηρο και βιταμίνες κάθε είδους παίρνουμε από πολλές τροφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.