Header Ads

Σπιτικό Μαλακτικό ρούχων με ξύδι

Σπιτικό Μαλακτικό ρούχων με ξύδι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το μαλακτικό των ρούχων, είναι ένα χημικό προϊόν, με πολύ ωραίο (συνήθως) άρωμα, που το ρίχνουμε στο πλυντήριο, για να κάνει τα ρούχα μας πιο μαλακά και να μυρίζουν όμορφα.
Αυτό που πιθανόν να μην έχουμε προσέξει οι περισσότερες-οι, είναι ότι το μαλακτικό δεν ξεπλένεται από τα ρούχα μας.
Για την ακρίβεια, το πλυντήριο παίρνει το μαλακτικό, μετά το

τελευταίο ξέβγαλμα των ρούχων, το αραιώνει με ποσότητα νερού και αφήνει τα ρούχα μέσα (στο αραιωμένο μαλακτικό) ακίνητα ή για καλύτερο αποτέλεσμα περιστρέφει αργά τον κάδο, ώστε να μουλιάσουν καλά και να το απορροφήσουν.
Τέλος, στύβει τα ρούχα να στραγγίσουν και να στεγνώσουν, αλλά δεν τα ξεβγάζει, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του μαλακτικού, να μένει και να στεγνώνει πάνω τους.

Έτσι, το μαλακτικό, μαζί με υπολείμματα από το χημικό απορρυπαντικό που χρησιμοποιήσαμε, έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα μας, με αποτέλεσμα να μην είναι λίγες οι φορές, που πολλοί από μας (ειδικά τα μωρά και τα μικρά παιδιά) να εκδηλώνουν διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις.


Αυτός είναι ο λόγος, που όλο και περισσότεροι αλλεργιολόγοι και παιδίατροι, συστήνουν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές στην χρήση χημικών απορρυπαντικών και μαλακτικών στα ρούχα, αλλά και σ' όλο το σπίτι, προτείνοντας πιο ήπια και οικολογικά καθαριστικά, με βάση το αγνό σαπούνι και τα φυσικά υλικά.

Για τους παραπάνω λόγους και για ν' αποφύγουμε τη χρήση χημικών, μπορούμε να φτιάξουμε μόνες μας σπιτικό απορρυπαντικό για το πλυντήριο, με βάση το σαπούνι από λάδι ελιάς και για μαλακτικό να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξύδι, αραιωμένο σε νερό, στο οποίο θα προσθέσουμε και λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο που είναι απολυμαντικό.



Μαλακτικό ρούχων με λευκό ξύδι ή μηλόξυδο


Υλικά

•   1½ λίτρο λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
•   2½ λίτρα νερό

•   1 λίτρο μαλακτικό μαλλιών (hair conditioner) προαιρετικά
•   20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, γερανιού, λεβάντας, λεμονιού ή τσαγιόδεντρου
•   1 άδειο μπουκάλι 4 ή 5 λίτρων (καλύτερα από παλιό μαλακτικό)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι ή σ' ένα δοχείο, όλα τα υλικά. Το ανακινούμε ελαφρά και το μαλακτικό μας είναι έτοιμο.

Το χρησιμοποιούμε όπως τα χημικά μαλακτικά, προσθέτοντας ½ - 1½ καπάκι, (ανάλογα πόσο σκληρό είναι το νερό μας) στη θήκη του μαλακτικού του πλυντηρίου μας ή στο τελευταίο ξέβγαλμα, αν πλένουμε τα ρούχα στο χέρι.

-- Επειδή τα αιθέρια έλαια δεν διαλύονται καλά στο νερό, ανακινούμε το μπουκάλι πριν από κάθε χρήση.

-- Το ξύδι, εκτός από μαλακτικό για τα ρούχα, λειτουργεί και σαν αποσκληρυντής του νερού και επιπλέον καθαρίζει το πλυντήριό μας από τα άλατα και τυχόν υπολείμματα σαπουνιών, ειδικά σε συνδυασμό με σόδα πλυσίματος, που θα περιέχει το απορρυπαντικό.

-- Το καλύτερο απ' όλα, είναι ότι τα ρούχα μας βγαίνουν μαλακά, χωρίς να μυρίζουν καθόλου ξύδι, αλλά με μια υπέροχη αίσθηση φρεσκάδας.


-- Αν δεν έχουμε καπάκι για δοσομετρητή, χρησιμοποιούμε ένα κρασοπότηρο. 

-- Με το μαλακτικό μαλλιών (hair conditioner), τα ρούχα μας γίνονται πολύ πιο απαλά.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Tέλειο Γιώτα μου!
    Εγώ δεν ρίχνω μαλακτικά για τους λόγους που ανέφερες!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι υπέροχο...τις συνταγές βέβαια δεν τις βρήκα από σας αλλά από κάποια φίλη μου που ασχολείται πολύ με τα όσο πιο φυσικά προϊόντα γίνετε.Το χρησιμοποιώ εδώ και τρία χρόνια όπως και το σπιτικό απορρυπαντικό για το πλυντήριο ρούχων.Το ξύσιμο στο σώμα μας σταμάτησε και σε μένα και στην κόρη μου.Το νερό που χρησιμοποιώ για τις συνταγές αυτές είναι απιονισμένο....η μικρή διαφορά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου το σημαντικό είναι ότι αποφεύγουμε τα χημικά. Όσο για το νερό, όσο πιο μαλακό τόσο καλύτερα.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.