Header Ads

Μαρμελάδα Εσπεριδοειδών

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε χρονιά, κοντά στο τέλος του χειμώνα, η γιαγιά μου μάζευε από το περιβόλι διάφορα φρούτα όπως: πορτοκάλια, λεμόνια, κιτρολέμονα, νεράτζια, περγαμόντα, κι έφτιαχνε την πιο μυρωδάτη μαρμελάδα που μπορούσε να γίνει.
Με απίστευτα αρώματα και γεύση ανεπανάληπτη.


Μαρμελάδα από ποικιλία Εσπεριδοειδών


Υλικά

•    1 - 1½ κιλό πορτοκάλια χοντρόφλουδα φαγητού
•    ½ κιλό ώριμα μανταρίνια
•    1 κιτρολέμονο μόνο το άσπρο μαζί με την φλούδα
•    1 νεράτζι μόνο τις φλούδες (όπως στο γλυκό του κουταλιού)
•    1 - 2 περγαμόντα μόνο τις φλούδες (όπως στο γλυκό του κουταλιού)
•    1 - 2 λεμόνια χωρίς το χυμό τους
•    750 - 800 γραμ. ζάχαρη ανά κιλό φρούτων
•    500 γραμ. νερό ανά κιλό φρούτων

Εκτέλεση


Διαλέγουμε γερά, ώριμα, ακέρωτα φρούτα και τα πλένουμε καλά, τρίβοντάς τα με τα χέρια μας, κάτω από τρεχούμενο νερό.

Κόβουμε λίγο τη φλούδα στο πάνω και το κάτω μέρος των φρούτων, τα χαρακώνουμε κάθετα σε 4 - 5 μεριές και με το χέρι μας αφαιρούμε τις φλούδες, όπως κάνουμε στο γλυκό νεράντζι, χωρίς όμως να τα ξύσουμε απ' έξω.
Με αυτό τον τρόπο καθαρίζουμε τα πορτοκάλια (τη σάρκα τους τη φυλάμε στην άκρη), τα περγαμόντα, το νεράντζι και το κιτρολέμονο.


Τα μανταρίνια τα καθαρίζουμε χωρίς χαράκωμα (τη σάρκα τη φυλάμε μαζί με των πορτοκαλιών), ενώ τα λεμόνια τα κόβουμε στη μέση, κι αφού τα στύψουμε, (φυλάμε το χυμό τους για άλλη χρήση), τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.


Βάζουμε τις φλούδες απ' όλα τα φρούτα σε μια κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει και τις βάζουμε να βράσουν για να ξεπικρίσουν.
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις βράζουμε για 5', από την ώρα που θα πάρουν βράση, έπειτα τις αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά, τις αδειάζουμε σ' ένα τρυπητό και τις ξεπλένουμε με νερό.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ξεπικρίσματος άλλες δύο ή τρεις φορές, ανάλογα πόσο πικρή μας αρέσει η φλούδα (δοκιμάζουμε).

Στο μεταξύ, κόβουμε τα καθαρισμένα πορτοκάλια και μανταρίνια στη μέση και αφαιρούμε όσα κουκούτσια έχουν, χωρίς όμως να τα πετάξουμε, μαζεύοντας το χυμό που θα βγάλουν.
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ξεπικρίσουμε τις φλούδες τις ζυγίζουμε, όπως και τα καθαρισμένα πορτοκάλια και μανταρίνια, και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα.
Ρίχνουμε 750 - 800 γραμμάρια ζάχαρη και ½ κιλό νερό, για κάθε κιλό φρούτων, και τα βάζουμε να βράσουν, για 10' από την ώρα που θ' αρχίσει ο βρασμός.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βάζουμε μέσα τα κουκούτσια που κρατήσαμε, δεμένα μέσα σ' ένα τούλι, κι αφήνουμε την μαρμελάδα μέχρι την άλλη μέρα ξεσκέπαστη, να ξεκουραστεί και να βγάλει τα ζουμιά και τ' αρώματά της.
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Την επόμενη μέρα, αφαιρούμε τα κουκούτσια από την κατσαρόλα και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα φρούτα.
Έπειτα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε τη μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά, για 30΄ - 45' περίπου.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, με ξύλινη σπάτουλα ή κουτάλα, για να μην μας κολλήσει.
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαρμελάδα εσπεριδοειδών - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα ζεστά, µε την καυτή μαρµελάδα μέχρι πάνω, να ξεχειλίζει.
Σφραγίζουμε µε τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο, με το καπάκι να ακουμπά κάτω, ώστε να γίνει κονσερβοποίηση, κι όταν κρυώσουν καλά, τα φυλάμε στο ντουλάπι µας.

Όταν ανοίξουμε το βάζο µε τη μαρµελάδα, μετά τη συντηρούμε στο ψυγείο.

-- Αν θέλουμε την μαρμελάδα μας τελείως λεία, χωρίς κομματάκια φρούτου μέσα, μπορούμε να την χτυπήσουμε πολύ με το ραβδομπλέντερ και να την κάνουμε σαν του εμπορίου.

 -- Έαν μας δέσει πολύ και τη θέλουμε πιο αραιή, ρίχνουμε λίγο νερό και τη βάζουμε να πάρει μία βράση.

-- Τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή, θα πρέπει να τις ξεπικρίσουμε καλά πριν τις βράσουμε με ζάχαρη. Αν μας αρέσει να έχουν μια ελαφριά πικράδα, τις ξεπικρίζουμε λιγότερο, αλλιώς θα πρέπει να τις ξεπικρίσουμε πολύ καλά. Και στις δύο περιπτώσεις, δοκιμάζουμε.

-- Θα πρέπει να ξέρουμε ότι, αν δεν έχει ξεπικρίσει καλά το φρούτο μας, όση ζάχαρη και να βάλουμε μετά, η πικράδα δεν θα φύγει· η ζάχαρη διορθώνει το ξινό, αλλά όχι το πικρό.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια