Header Ads

"Πελίτι" Μια εναλλακτική κοινότητα που "σπέρνει" όνειρα, για να θερίσει ελπίδες!

«Πελίτι» - Μια εναλλακτική κοινότητα που «σπέρνει» όνειρα, για να θερίσει ελπίδες!
Η "Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι" είναι μια αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία, που συστάθηκε στη Δράμα το 2003, για να δώσει νομική υπόσταση στο όνειρο ενός ανθρώπου, του Παναγιώτη Σαϊνατούδη από την Βαμβακούσα Σερρών, να φτιάξει ένα κέντρο για τη σωτηρία των ντόπιων
σπόρων. 

Η έδρα του "Πελίτι" είναι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου και έχει 20 τοπικές ομάδες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.
Με σύνθημα: "Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μην χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα", αγκαλιάζει και αγκαλιάζετε από πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το σήμα του "Πελίτι" είναι μια βελανιδιά, που γύρω της κάνουν κύκλο και χορεύουν άντρες και γυναίκες, πιασμένοι χέρι - χέρι και είναι εμπνευσμένο από έναν Ινδιάνικο μύθο.

Η φιλοσοφία του Πελίτι πρεσβεύει ότι: « ... όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ... Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων ...».

Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος, και η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων σπόρων.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού οι ντόπιοι σπόροι έχουν αποδείξει την αξία τους τρέφοντας τους προγόνους μας για αιώνες και έχουν εξαιρετικά χρώματα, αρώματα και γεύσεις (σε αντίθεση με τα υβρίδια), ενώ παράλληλα αποτελούν κι ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας. Επιπλέον δεν χρειάζονται άδεια κυκλοφορίας.
Μάλιστα και οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για μια αειφορική αύξηση της αγροτικής παραγωγής, είναι μέσα από προγράμματα αναπαραγωγής και διατήρησης των τοπικών ποικιλιών, που έχουν εξελιχτεί φυσιολογικά μέσα από αιώνες φυσικής επιλογής και ανθρώπινης επινοητικότητας, κι έχουν αναπτύξει αντοχή στις δυσκολίες και τις ασθένειες.

Το "Πελίτι" κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου και με σκοπό τη διατήρηση της αγροτικής ταυτότητας, πραγματοποιεί εξερευνητικές αποστολές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να δίνει μικρές ποσότητες σπόρων δωρεάν στους καλλιεργητές, ενώ καταγράφει συντονισμένα την περιοχή των καλλιεργητών και τις ποικιλίες που διατηρούν. Παράλληλα ασχολείται και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του "Πελίτι" https://peliti.gr και να ενημερωθείτε για όλες του τις ενέργειες.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια