Header Ads

Κοτόπουλο ψητό στη σχάρα μαριναρισμένο

Κοτόπουλο ψητό στη σχάρα μαριναρισμένο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το κοτόπουλο, όπως και να το μαγειρέψουμε, αποτελεί εξαιρετική τροφή, γιατί είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, υψηλής βιολογικής αξίας.
Εάν το μαρινάρουμε με ελαιόλαδο και μυρωδικά, και το ψήσουμε στη σχάρα, τότε εκτός από υγιεινό, γίνεται και πολύ ζουμερό, τρυφερό και με γεύση που εντυπωσιάζει.


Κοτόπουλο ψητό στη σχάρα, μαριναρισμένο


Υλικά

•   1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
•   2 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή   
•   ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο   
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι - ρίγανη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά, πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο (αν δεν μας το έχει κόψει σε μερίδες ο κρεοπώλης).

Στο ραβδομπλέντερ ή σ' ένα σέικερ, βάζουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο, τη ρίγανη και τα χτυπάμε καλά, μέχρι να γίνουν μια παχύρευστη σάλτσα.
Κοτόπουλο ψητό στη σχάρα μαριναρισμένο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο ψητό στη σχάρα μαριναρισμένο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Με απορροφητικό χαρτί, στεγνώνουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα βάζουμε σ' ένα μπολ με καπάκι.
Τα περιχύνουμε με τη μαρινάδα, τ' ανακατεύουμε, κλείνουμε το μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο, για 5 - 6 ώρες ή καλύτερα από βραδύς.

Την άλλη μέρα, βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 1 ώρα.
 

Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε το κοτόπουλο, βάζουμε τη σχάρα στο φούρνο (μέσα σ' ένα ταψί με λίγο νερό), ή στα κάρβουνα να «καεί» και μετά τη λαδώνουμε καλά.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα (τη μαρινάδα τη φυλάμε) και χωρίς να το πλύνουμε, το τοποθετούμε πάνω στη σχάρα.
Κοτόπουλο ψητό στη σχάρα μαριναρισμένο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κοτόπουλο ψητό στη σχάρα μαριναρισμένο - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα (ή όπου συστήνει ο κατασκευαστής του φούρνου μας) και το ψήνουμε στο γκριλ, στους 230°C (ή στη μεσαία ρύθμιση), μέχρι να ροδίζει απ' την επάνω μεριά το κοτόπουλο. Τότε το γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά, το αλείφουμε με τη μαρινάδα που έχουμε κρατήσει και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει καλά.

Αν ψήσουμε το κοτόπουλο στα κάρβουνα, στην αρχή το βάζουμε χαμηλά, σε δυνατή φωτιά και μόλις ασπρίσει από κάτω, το γυρίζουμε (προσέχουμε να μην ξεχαστούμε και μας "αρπάξει").
Όταν θωρακιστεί (ασπρίσει) κι από τις δυό μεριές, σηκώνουμε πιο ψηλά τη σχάρα ή πασπαλίζουμε τα κάρβουνα με λίγη στάχτη, για να μειωθεί η ένταση της φωτιάς και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

--Αν μας έχει περισσέψει και θέλουμε, βάζουμε σ᾿ ένα μπολ την υπόλοιπη μαρινάδα και μ᾿ ένα μικρό ματσάκι ριγανόξυλα ή μια μισοστυμμένη λεμονόκουπα, βρέχουμε κατά διαστήματα το κοτόπουλο, για να μην μας στεγνώσει.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.