Header Ads

Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες

Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα πάρα πολύ ωραίο και νηστίσιμο φαγάκι, από αυτά που δεν περιμένεις να σε εντυπωσιάσουν, αλλά που όταν τα δοκιμάσεις σε εκπλήσουν πολύ ευχάριστα.
Κι αυτό, γιατί οι γεύσεις δένουν και ταιριάζουν πάρα πολύ μεταξύ τους.
Η συνταγή είναι της καλής μου φίλης Ευγενίας.


Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες στο φούρνο


Υλικά

•   800 γραμ. κολοκύθα κίτρινη ή πορτοκαλί καθαρισμένη
•   2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες (κατά πλάτος)
•   2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε φέτες
•   2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
•   2 - 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•   1 καρότο σε ροδέλες
•   1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•   3 - 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   7 - 8 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
•   ⅔ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση


Πλένουμε και καθαρίσουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε κύβους, με πάχος ένα δάχτυλο.
Τηγανίζουμε ελαφρά κι απ᾿ τις δυο μεριές την κολοκύθα, τις πατάτες και τις μελιτζάνες, και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει το πολύ λάδι.
Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, το μαϊντανό, το δυόσμο, τα καρότα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και 2 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.
 
Σιγοβράζουμε τα υλικά μας, για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα καρότα και μείνει η μισή σάλτσα.
Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αντιστάσεις.
Σε βαθύ ταψί 36 - 38 εκατοστών, ρίχνουμε 4 - 5 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα μας και τοποθετούμε σε σειρές εναλλάξ, δίπλα - δίπλα τα λαχανικά που έχουμε τηγανίσει, κολλητά το καθένα με το διπλανό του.
Τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη  σάλτσα και μ᾿ ένα κουτάλι προσπαθούμε να πάει παντού.
Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κίτρινη κολοκύθα με μελιτζάνες και πατάτες - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30΄- 40΄, έως ότου ροδοκοκκινίσουν και πιούν όλα τα υγρά τους. Το μυστικό είναι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και βουτήξτε στη σάλτσα τραγανό, χωριάτικο ψωμί, (κατά προτίμηση ζεστό).


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια