Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι

Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα πολύ ωραίο σιροπιαστό γλυκό, με καταπληκτικό άρωμα και γεύση πορτοκαλιού.
Θυμίζει πολύ το ραβανί, μόνο που δεν έχει αλεύρι.
Γίνεται πολύ εύκολα, και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σαν βάση για τούτρες.

Δοκιμάστε το με παγωτό.


Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι


Υλικά

•   10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
•   600 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
•   300 γραμ. ζάχαρη
•   1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•   ½ φλυτζ. καφέ λικέρ ούζο ή κονιάκ
•   3 πορτοκάλια, το ξύσμα και το χυμό τους
•   2 βανίλιες
•   αμύγδαλο καβουρντισμένο για γαρνίρισμα

   Για το σιρόπι

•   3½ ποτ. νερού νερό
•   4  ποτ. νερού ζάχαρη
•   1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Εκτέλεση


Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 10΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το λικέρ ούζο, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα και το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το χτύπημα για 2' ακόμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°38 (διαμ. 38 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο.
Ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 50' - 60΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πορτοκαλόπιτα με σιμιγδάλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5΄ - 6΄, από την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει.
Αφού κρυώσει η πορτοκαλόπιτα, την περιχύνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα με το καυτό σιρόπι, και την αφήνουμε να το απορροφήσει και να παγώσει.

Τη γαρνίρουμε με το καβουρντισμένο αμύγδαλο.

-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.


1 σχόλιο:

  1. Είναι πολύ ωραία συνταγή, γιατί ενώ μοιάζει με ραβανί, έρχεται ο χυμός και το ξύσμα
    πορτοκαλιού να το κάνουν επάξια πορτοκαλόπιτα τέλεια!!








    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους