Ραβανί (ρεβανί)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Ένα απ' τα πιο λατρεμένα μου γλυκά, χειμώνα - καλοκαίρι.
Νοστιμότατο και με πάρα πολύ πλούσια γεύση.
Φτιάξτε το και χαρείτε το σκέτο, ή με παγωτό, αλλά και γλυκό του κουταλιού, που του πάει πολύ.



 



Ραβανί (ρεβανί)

 Υλικά

•   2 ποτ. κρασιού αλεύρι κοσκινισμένο, για όλες τις χρήσεις
•   600 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•   600 γρ. ζάχαρη
•   ½ ποτ. νερού κονιάκ
•   ½ ποτ. νερού, νερό
•   13 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, (χωρισμένα)
•   1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γραμ.)
•   150 γρ. αμύγδαλο, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
•   ξύσμα από 1 λεμόνι
•   2 βανίλιες

  Για το σιρόπι

•   4½ ποτ. νερού νερό
•   5  ποτ. νερού ζάχαρη
•   ½  κ. γλ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 10΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα.
 
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, το νερό, το σιμιγδάλι και το κονιάκ.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού, τα αμύγδαλα και την μαρέγκα, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1΄ακόμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν
°38 (διαμ. 38 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο.
Ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 60΄, ώσπου να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ραβανί (ρεβανί)
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Αφού κρυώσει το περιχύνουμε προσεκτικά με κουτάλα με το καυτό σιρόπι. 
Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να παγώσει.
Το σερβίρουμε με παγωτό ή βύσσινο γλυκό.

-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.

-- Για το σιρόπι: Βράζουμε τα υλικά για 7΄- 8΄. Περιχύνουμε το παγωμένο γλυκό με καυτό σιρόπι.


10 σχόλια:

  1. Μήπως υπάρχει λάθος στον αριθμό των αυγών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι φίλη/ε μου, δεν υπάρχει λάθος στον αριθμό των αυγών.
      Χρειάζονται όντως 13 σε αυτή τη συνταγή.

      Διαγραφή
  2. καλησπέρα , τι σιμιγδαλι χρειαζεται ψιλο η χοντρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, βάζουμε ψιλό σιμιγδάλι, παράλειψη μου που δεν το έγραψα, διορθώθηκε ήδη.

      Διαγραφή
  3. Εξαιρετικό έγινε! Μου ψήθηκε στα 45 λεπτά αλλά για σιγουριά τι άφησα μέχρι τα 60 λεπτά. Το σιρόπι απορροφήθηκε σταδιακά, δε θέλει πανικό, και είναι υπολογισμένο ακριβώς. Μπορεί να το ήθελα λίγο πιο σιροπιαστό. Του έβαλα από πάνω λίγη τριμμένη καρύδα. Ωραία πάει με βύσσινο γλυκό του κουταλιού, αλλά ακόμα καλύτερα , με καιμάκι παγωτό. Όπως και να χει μοσχοβόλησε ο τόπος...!!!! Ήδη έχω ετοιμάσει τα κεράσματα για αύριο που γιορτάζω!!! Είναι και μεγάλη ποσότητα!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου χρονιά πολλά και καλά, να σε χαίρονται αυτοί που σ' αγαπάνε. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε το γλυκό.

      Διαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ πολύ Γιώτα μου! Οι συνταγές σου είναι εξαιρετικές και χαίρομαι που έτσι διαδίδουμε τις συνταγές της γιαγιάς σου αν δεν κάνω λάθος. Και τα φαγητά σου φτιάχνω, αλλά χαίρομαι για το γκλυκό μου που πέτυχε και είναι και μπλαλίδικο που λέμε! Να είσαι καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επίσης, για τη διαδικασία, το έφτιαξα σε ταψί δια μέτρου no 37 και δεν είχα πρόβλημα. Αν κόψετε μικρά κομμάτια, βγάζει πάρα πολλά.Γύρω στα 47 τα υπολόγισα. Αναλόγως πώς θα τα κόψετε.Και εις άλλα με υγεία λοιπόν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλος, μια απορία. Το σιρόπιασα αφού είχαν περάσει 2,5 ώρες μετά το ψήσιμο. Το σιρόπι το έφτιαξα και το άφησα να κρυώσει, να είναι χλιαρό. Γιατί κάπου διάβασα ότι αν το σιροπιάσουμε κρύο με καυτό σιρόπι θα λασπώσει. Έτσι όπως το έκανα πέτυχε. Ισχύει όμως να είναι κατα δύο -γλυκό και σιρόπι χλιαρά ή έτυχε να μου πετύχει?Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου χαίρομαι που σου αρέσουν οι συντσαγές μου.
      Όσο για το σιρόπιασμα, περιγράφω ακριβώς την διαδικασία, αν την ακολουθήσεις δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.