Header Ads

Κουνουπίδι με ρεβύθια

Κουνουπίδι με ρεβύθια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα ρεβύθια με λαχανικά και ειδικά με κουνουπίδι, είναι από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα.
Η γιαγιά μου συνήθιζε να μας τα φτιάχνει το χειμώνα και πολύ περισσότερο μετά τις Αποκριές, στις νηστείες τις Μεγάλης Σαρακοστής.
Είναι εξαιρετικά νόστιμο και υγιεινό φαγητό.


Κουνουπίδι με ρεβύθια κοκινιστά

Υλικά για 6 άτομα
    
•    700 γραμ. κουνουπίδι
•    250 γραμ. ρεβύθια
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    1 καρότο σε ροδέλες
•    1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•    2 ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•    1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
•    κανέλλα - μπαχάρι - κύμινο
•    1 πρέζα ζάχαρη
•    2 κουτ. σούπας ξύδι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
•    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    
Εκτέλεση
  
Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια, σε μπόλικο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει τη σόδα.
Το πρωί τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και αν θέλουμε, τα αποφλοιώνουμε.
Έπειτα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει, τα αφήνουμε να βράσουν για 2' - 3', τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.


Καθαρίζουμε το κουνουπίδι απ᾿ τα εξωτερικά φύλλα, το κόβουμε στα τέσσερα, αφαιρούμε το σκληρό μέρος απ᾿ το κοτσάνι, το χωρίζουμε σε μπουκετάκια και τα πλένουμε πολύ καλά, με άφθονο νερό.
Κουνουπίδι με ρεβύθια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουνουπίδι με ρεβύθια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σ' ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε το κουνουπίδι μέχρι να πάρει χρώμα γύρω - γύρω και το βγάζουμε σ' ένα πιάτο.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, τα ρεβύθια, το σκόρδο, τον πελτέ, την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κύμινο, το μπαχάρι, την κανέλλα, το πιπέρι, το αλάτι και συμπληρώνουμε νερό, όσο να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα ρεβύθια για 50΄- 60΄, μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν.
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα ρεβύθια μας).
Κουνουπίδι με ρεβύθια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κουνουπίδι με ρεβύθια - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν ετοιμαστούν τα ρεβύθια, ρίχνουμε το κουνουπίδι και το ξύδι, κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευτούν, σκεπάζουμε με το καπάκι και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν, για 10' περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι και το φαγητό μας να μείνει με λίγη σάλτσα.
      
-- Για να τα αποφλοιώσουμε (ξεφλουδίσουμε) τα ρεβύθια, μετά το μούλιασμα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μαζί με μια κουταλιά αλάτι χοντρό, σε μια πετσέτα. Τα κλείνουμε μέσα στην πετσέτα και τα τρίβουμε με δύναμη, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ή σ᾿ ένα τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
Όταν τελειώσουμε, τα ρίχνουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε καλά.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια