Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη

Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κάθε χρονιά, όταν ήμουνα μικρή, προς το τέλος του φθινοπώρου και λίγο πριν μαζέψουμε τις ελιές, πηγαίναμε παρέα με τη γιαγιά μου στο λιοστάσι μας, να μαζέψουμε ελιόφυλλα, από κάποιες αγριλιές που υπήρχαν εκεί. Έτσι είμασταν σίγουρες ότι τα δέντρα δεν είχαν ραντιστεί με χημικά
φυτοφάρμακα και ότι το χωράφι είχε εμπλουτιστεί μόνο με οργανικά λιπάσματα.

Όταν μαζεύαμε αρκετά φρέσκα φύλλα, από τις άκρες των κλωναριών, μαζί με τις κορφές τους, γυρίζαμε στο σπίτι και η γιαγιά μου αφού τα έπλενε και τα στέγνωνε, τα άφηνε να ξεραθούν σε σκιερό μέρος.


Αν και τότε δεν ήξερε ότι τα φύλλα περιέχουν φαινολικές ενώσεις, με σημαντικότερες την ελαιοευρωπαΐνη και την υδροξυτυροσόλη, ωστόσο ήξερε για την αντιμικροβιακή, αντιυπερτασική και υπογλυκαιμική δράση τους, καθώς και πως να τα χρησιμοποιεί.
Έτσι, τα έβραζε όπως ήταν για να φτιάξει τσάι ή τα έλιωνε και τα έκανε χυμό, που τα πίναμε όταν κρυολογούσαμε, ή ακόμα τα έβαζε μέσα σε τσίπουρο μαζί με λίγη ζάχαρη και μέλι, κι έφτιαχνε το «φάρμακο» του παππού μου, που έκανε για όλες τις αρρώστιες, από τη γρίπη, το κρυολόγημα ή τον πυρετό, μέχρι την πίεση και τον καρκίνο.


Τσάι από φύλλα ελιάς


Υλικά

•   7 - 8 γραμ. χλωρά ή 3 - 4 γραμ. αποξηραμένα φύλλα ελιάς
•   150 - 200 ml. βραστό νερό


Εκτέλεση
Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το νερό μαζί με τα πλυμένα φύλλα να βράσουν, για 3' - 4' από την ώρα που θ' αρχίσει ο βρασμός ή εναλλακτικά ρίχνουμε τα φύλλα σε νερό που έχει ήδη βράσει και τ' αφήνουμε για 15' - 20'.
Σουρώνουμε το ρόφημα και μπορούμε να πίνουμε δυο τρεις φορές την  ημέρα.

Το χυμό από φύλλα ελιάς δεν τον πολυέφτιαχνε η γιαγιά μου, κι αυτό, όχι γιατί δεν έκανε δουλειά, αλλά γιατί σκέτος, χωρίς άλλο φρούτο ή λαχανικό μαζί, έδινε άλλη διάσταση στη λέξη «πικρός». Κι όταν λέμε πικρός, εννοούμε πικρός.

Για όποιον πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει την πίκρα, η συνταγή είναι η εξής:

Χυμός από φύλλα ελιάς


Υλικά

•   1 νεροπότηρο φρέσκα φύλλα ελιάς
•   3 νεροπότηρα νερό

Εκτέλεση

Βάζουμε καλά πλυμένα τα φύλλα λίγα λίγα σ' ένα γουδί, ή καλύτερα στο μπλέντερ ή το μούλτι, μαζί με λίγο από το νερό και τα πολτοποιούμε καλά, προσθέτοντας σιγά σιγά όλα τα φύλλα και το νερό.
Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουρώνουμε τον πολτό και πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το χυμό που θα βγει, 2 - 3 φορά την ημέρα.

Και τέλος, η απόλυτη συνταγή, το «φάρμακο» του παππού μου, ένα βάμμα που γίνεται εκχυλίζοντας τα φύλλα της ελιάς σε αλκοόλ, καλύτερα σε τσίπουρο, προσθέτοντας έπειτα και λίγο μέλι.
 

Βάμμα φύλλων ελιάς, το φυσικό αντιβιοτικό

 
Υλικά

•   1 μέρος φρέσκα φύλλα αγριελιάς ή ελιάς
•   3 - 4 μέρη τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο)
•   1 κουτ. σούπας ζάχαρη ανά λίτρο τσίπουρου
•   1 κουτ. σούπας μέλι αγνό ανά λίτρο τσίπουρου

Εκτέλεση
Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μαζεύουμε, τρυφερά και υγιή φύλλα αγριελιάς ή ελιάς, από τις άκρες των κλαδιών, τα βάζουμε σ' ένα μπολ, τα πλένουμε αλλάζοντας το νερό 2 - 3 φορές και τα σκουπίζουμε καλά, πιέζοντάς τα μέσα σε μια πετσέτα. Έπειτα τα απλώνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τ' αφήνουμε να στεγνώσουν.

Την επόμενη μέρα, αφού στεγνώσουν τελείως, βάζουμε τα φύλλα σε γυάλινο βάζο, να γεμίσει μέχρι πάνω, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα καλύπτουμε τελείως με το τσίπουρο.


Αφήνουμε το βάζο για 25 ως 35 μέρες σε σκιερό μέρος, κουνώντας το μια - δυο φορές την εβδομάδα, κι όταν είναι έτοιμο, περίπου στον ένα μήνα, θα έχει πάρει ένα ανοιχτό λαδί χρώμα.
Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Φάρμακο από φύλλα ελιάς για το κρυολόγημα και την γρίπη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουρώνουμε πρώτα τα φύλλα μ' ένα σουρωτήρι, κι έπειτα περνάμε το βάμμα  από καθαρό τουλπάνι (λεπτό ύφασμα), έτσι ώστε να καθαρίσει τελείως.
Το βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο και το φυλάμε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, τουλάχιστον για 1 χρόνο.

Πίνουμε 1 κουταλιά της σούπας, 3 φορές την ημέρα, καλύτερα μέσα σε τσάι.

Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό,  ή άλλο ειδικό της υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους