Αφράτα τυροπιτάκια γιαουρτιού

Αφράτα τυροπιτάκια γιαουρτιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Πολύ αφράτα τυροπιτάκια, με μαλακή γέμιση τυριών και κομματάκια πάριζας, που αρέσουν πολύ στα παιδιά.
Το φύλλο είναι φτιαγμένο με γιαούρτι και η γεύση του είναι μοναδική.
Τρώγονται δύο - δύο και είναι ότι πρέπει για κολατσιό στη δουλειά, αλλά και για το σχολείο.


Αφράτα τυροπιτάκια με δύο τυριά και γιαούρτι


Υλικά

•   200 γραμ. αλεύρι σκληρό
•   200 γραμ. αλεύρι μαλακό
•   1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) γιαούρτι
•   1 φλυτζ. τσαγιού (240 γρ.) σπορέλαιο
•   1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
•   ½  κουτ. γλυκού ζάχαρη
•   1 κουτ. γλυκού ξύδι
•   ½ κουτ. γλυκού αλάτι

 Για τη γέμιση

•   200 γραμ. φέτα ή τρίμμα
•   100 γραμ. γκούντα τριμμένη
•   2 κουτ. σούπας γεμάτες γιαούρτι
•   2 - 3 φέτες πάριζα ψιλικομμένες
•   φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   1 ασπράδι αυγού, χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, για επικάλυψη

Εκτέλεση


Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπωλ, ρίχνουμε το σπορέλαιο και τρίβουμε για να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Αφράτα τυροπιτάκια γιαουρτιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γιαουρτιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη, που πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και να μην κολλάει στα χέρια.
Αν η ζύμη μας γίνει πολύ σφιχτή, ρίχνουμε λίγο ακόμη λάδι, ενώ αν είναι πολύ χαλαρή και δεν πλάθεται, ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Αφράτα τυροπιτάκια γιαουρτιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γιαουρτιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σ' ένα μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια, (45 - 50 γρ. περίπου το καθένα).
Πατάμε την ζύμη με τις παλάμες μας στον πάγκο εργασίας να πλατύνει και τοποθετούμε σε κάθε φύλλο 1 κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση.
Κλείνουμε το πιτάκι και πατάμε τις άκρες με πιρούνι.
Αφράτα τυροπιτάκια γιαουρτιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Αφράτα τυροπιτάκια γιαουρτιού - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα και τ᾿ αλείφουμε με το ασπράδι, χτυπημένο με το λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 25΄- 30΄ λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τεμάχια: 20


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.