Header Ads

Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας

Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Το ραβανί ή ρεβανί, όπως αλλιώς λέγεται, είναι ένα από τα πολύ παλιά γλυκά, που έχει έρθει ως τις μέρες μας ακριβώς όπως το έφτιαχναν και τότε.
Μια πολύ ωραία και νόστιμη παραλλαγή αυτού του κλασικού γλυκού, είναι η προσθήκη σοκολάτας, που το κάνει ακόμα νοστιμότερο.



Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας

Υλικά

•    6 αυγά χωρισμένα
•    250 γραμ. γάλα φρέσκο
•    280 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
•    170 γραμ. σιμιγδάλι
•    300 γραμ. ζάχαρη
•    250 γραμ. βιτάμ
•    2 κουτ. γλυκού γεμάτα μπέικιν πάουντερ
•    2 βανίλιες
•    ½ φλυτζ. τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
•    ξύσμα 1 ακέρωτου πορτοκαλιού
•    1 πρέζα αλάτι
•    βούτυρο για το ταψί

 Για το σιρόπι

•    3½ ποτήρια νερού ζάχαρη
•    3 ποτήρια νερό
•    φλούδες από 1 λεμόνι και χυμό από το μισό

   Για την κρέμα

•    500 γραμ. γάλα φρέσκο
•    5 κουτ. σούπας ή 50 γραμ. κορν φλάουρ
•    200 γραμ. ζαχαρούχο γάλα
•    200 γραμ. κουβερτούρα μαύρη ή γάλακτος
•    2 κουτ. σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ

Εκτέλεση


Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα.
Έπειτα χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 5΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε για άλλα 3'.
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε το γάλα, και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, κι όταν απορροφηθούν, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα για 1΄με 2΄ ακόμη.
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, χαμηλώνουμε το μίξερ στη μικρότερη ταχύτητα, προσθέτουμε  την μαρέγκα προσεκτικά, για να μην μας ξεφουσκώσει και χτυπάμε μέχρι να εσωματωθεί. 
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.), πολύ καλά βουτυρωμένο και ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 40΄- 45', ώσπου να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5΄ - 6΄, από την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει.
Αφού κρυώσει το ραβανί, το περιχύνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα με το καυτό σιρόπι, και το αφήνουμε να το απορροφήσει και να παγώσει.
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα και το κορν φλάουρ, και αφού ανακατέψουμε να διαλυθεί καλά, προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη, το ζαχαρούχο γάλα και το λικέρ πορτοκάλι.
Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα μας. (Αν η κρέμα μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με τον αυγοδάρτη, ή ένα μίξερ χειρός και είναι εντάξει.
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ραβανί (ρεβανί) με κρέμα σοκολάτας - Τα φαγητά της γιαγιάς
Απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας στο ραβανί και όταν παγώσει καλά και σφίξει, κόβουμε και σερβίρουμε το γλυκό.

-- Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.

-- Αν θέλουμε να απορροφήσει πιο γρήγορα το σιρόπι, μπορούμε να το τρυπήσουμε σε δυο - τρία σημεία, με μια οδοντογλυφίδα.


Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Μπορούμε από την κρέμα να βάλουμε και στη μέση του γλυκού σαν γέμιση , και από πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι λίγο μπελαλίδικη αλλά...χαλάλι της. Είναι φοβερό γλυκό! Έπαθα πλάκα. Το ραβανί με όλα τα αρώματα των εσπεριδοειδών, αφράτο και ζουμερό όσο πρέπει και η σοκολάτα από πάνω...όλα τα λεφτά!!! Ο άντρας μου θα το προτιμούσε με σαντιγύ από πάνω. Νοικοκυρές, να το φτιάξετε ανεπιφύλαχτα!!! Είναι όνειρο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Και με σαντιγύ γίνεται πάρα πολύ ωραίο, οπότε την επόμενη φορά, να κάνεις το χατήρι του άντρα σου.

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα σας.Θα ήθελα να ξέρω αν το σιμιγδάλι που προσθέτουμε είναι ψιλό ή χονδρό. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα. Έφτιαξα αυτη τη συνταγη και ηταν πολυ ωραία. Μονο που το σιρόπι δεν το ήπιε όλο. Έμεινε αρκετή ποσότητα στο ταψί. Έκανα κάτι λάθος η δεν μέτρησα τα υλικά σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου δεν υπάρχει πρόβλημα, απλά άφησέ το στο ταψί και σιγά σιγά, μέχρι την επόμενη μέρα, θα το πιει. Έτσι κι αλλιώς, τα σιροπιαστά είναι καλύτερα να σταθούν τουλάχιστον 24 ώρες, πριν τα απολαύσουμε.

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.