Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το Ιμάμ μπαϊλντί, είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική περίπτωση τούρκικης συνταγής, που με τα χρόνια και λόγω της συνύπαρξης των δύο λαών, έγινε Πολίτικη.
Έπειτα ακολουθώντας τους ξεριζωμένους Μικρασιάτες, (μετά το «συνωστισμό στην παραλία» της Σμύρνης το 1922), έφτασε στην Ελλάδα,
όπου έγινε κι ελληνική.

Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί


Υλικά

•   1½ κιλό μελιτζάνες χαρακωμένες
•   3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμμένα
•   1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
•   5 - 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•   ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   4 - 5 φύλλα δυόσμο ψιλικομμένα
•   λίγη φέτα
•   ρίγανη
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Κόβουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις πλένουμε καλά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, πάνω στη σανίδα κοπής, χαράζουμε δυο φορές κατά μήκος, τις μελιτζάνες και δυο φορές κατά πλάτος, κοντά στη μέση τους.
Είναι σημαντικό να φτάσουμε το μαχαίρι βαθιά, για να ανοίξουνε οι μελιτζάνες αρκετά, αλλά χωρίς να βγούμε από την άλλη μεριά και χύνεται αργότερα η γέμιση.
Έπειτα βάζουμε τις μελιτζάνες σε αλατισμένο νερό για περίπου 20', ώστε να ξεπικρίσουν.
 
Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα, το δυόσμο, τη ρίγανη, το μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
Βράζουμε την σάλτσα μας για 15' - 20' περίπου, μέχρι να πιεί τα υγρά της.

Ξεπλένουμε καλά τις μελιτζάνες, τις στραγγίζουμε, τις στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο.
Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ με τη σειρά και τα ανοίγματα προς τα πάνω.
Με ένα κουταλάκι, γεμίζουμε με τη σάλτσα, τα ανοίγματα που έχουμε χαράξει στις μελιτζάνες.
Αν μας περισσέψει σάλτσα όταν τις γεμίσουμε όλες, την περιχύνουμε από πάνω και τρίβουμε και τη φέτα.
Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200°C, ή στον αέρα στους 180°C, περίπου για 20' - 25', μέχρι να ροδίσει το ιμάμ μπαϊλντί μας και να μείνει με το λάδι του.

-- Αν παραλείψουμε την φέτα, το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα πολύ ωραίο, νηστίμο πιάτο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.