Σαρδέλες τηγανιτές με τραγανή κρούστα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Ένας καταπληκτικός μεζές για ουζάκι και ταυτόχρονα ένας πολύ ωραίος τρόπος να "ψήσουμε"τα παιδιά μας να τις φάνε.
Αν τις θέλουμε με περισσότερη κρούστα, κάνουμε το χυλό πιο πυκνό, βάζοντας περισσότερο αλεύρι.
Δοκιμάστε τις!


Σαρδέλες τηγανιτές με τραγανή κρούστα

Υλικά

•    1 κιλό σαρδέλες
•    1½ κούπα αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
•    1 κουτί μπύρα ή σόδα, (330 ml)
•    1 αυγό
•    1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
•    ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•    1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
•    2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στον τρίφτη
•    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ρίχνουμε το λάδι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε προσεκτικά την μπύρα ή τη σόδα και μ᾿ ένα κουτάλι ή με τον αυγοδάρτη, δουλεύουμε το μείγμα τόσο, όσο χρειάζεται για να γίνει λείο και παχύρευστο.
Αφήνουμε το χυλό να σταθεί 1 ώρα στο ψυγείο, αλλιώς θα γλιστράει και δεν θα στέκεται.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Διαλέγουμε ψάρια, όσο πιο φρέσκα μπορέσουμε να βρούμε.
Τα πλένουμε καλά, τα καθαρίζουμε από τα λέπια και τα φιλετάρουμε, τραβώντας το κεφάλι, με τα εντόσθια και τη ραχοκοκαλιά, μαζί με την ουρά.
Τα ξαναπλένουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξουν καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Όταν είναι να τα τηγανίσουμε τα αλατίζουμε, βγάζουμε το χυλό από το ψυγείο, χτυπάμε με ένα πηρούνι το αυγό, το ρίχνουμε μέσα και τ᾿ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να ενσωματωθεί.
Έπειτα βουτάμε ένα - ένα ψάρι στο χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Φροντίζουμε να μην βάλουμε πολλά μαζί στο τηγάνι, γιατί θα ενωθούν και θα κολλήσουν μεταξύ τους.
Όταν ροδίσουν από τη μιά μεριά, τα γυρίζουμε από την άλλη.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Τα φαγητά της γιαγιάς - Χ
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα πολλά λάδια και τα σερβίρουμε ζεστά, με μπόλικο λεμόνι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.