Λικέρ λεμόνι (limoncello)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ και με πορτοκάλια.
Είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα σπιτικά ποτά, αλλά ταυτόχρονα και τα πιο αρωματικά.
Στο σπίτι μου τα φτιάχναμε με τα πρώτα λεμόνια και πορτοκάλια της χρονιάς, "για να περάσουμε το χειμώνα".



Λικέρ λεμόνι (limoncello)

Υλικά

•    10 λεμόνια ακέρωτα
•    750 ml. τσίπουρο ή βότκα
•    50 γραμ. ζάχαρη

     Για το σιρόπι

•    350 γραμ. ζάχαρη
•    300 ml. νερό
•    χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε να στεγνώσουν.
Με τον αποφλοιωτή ή μ᾿ ένα κοφτερό μαχαιράκι καθαρίζουμε μόνο τις εξωτερικές κίτρινες φλούδες, προσέχοντας να μην υπάρχει κανένα ίχνος από το άσπρο μέρος τους, (γιατί θα πικρίζει το λικέρ μας).
 
Βάζουμε τις φλούδες σε γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, τις περιχύνουμε με τα 50 γραμ. ζάχαρη, απογεμίζουμε το βάζο με το τσίπουρο και το σφραγίζουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε για 15 - 20 μέρες, σε σκοτεινό και δροσερό μέρος (και πάνω στον πάγκο της κουζίνας, μια χαρά γίνεται).
Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα. 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3' - 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση. 
Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως.

Σουρώνουμε το ποτό μαζί με τις φλούδες, σε σουρωτήρι που έχουμε τοποθετήσει ένα διπλωμένο τουλπάνι (λεπτό ύφασμα) και έπειτα με το τουλπάνι τις σφίγγουμε για να πάρουμε όσο πιο πολλά αρώματα γίνεται.

Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το κρύο σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για άλλες 4 - 5 μέρες, ανακινώντας το τρεις - τέσσερις φορές.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ λεμόνι (limoncello)
Έπειτα το σουρώνουμε πάλι, τουλάχιστον δύο φορές, χρησιμοποιώντας βαμβάκι ή φίλτρο του καφέ, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα και το λικέρ μας έχει γίνει δυαυγές.
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με πάγο.


-- Τα λεμόνια δεν τα πετάμε· μπορούμε να τα στείψουμε και να φτιάξουμε σπιτική λεμονάδα ή να σουρώσουμε τον χυμό, να τον μεταφέρουμε σε παγοθήκες και τον αποθηκεύουμε στην κατάψυξη, για μελλοντική χρήση.


18 σχόλια:

  1. ΤΟ ΛΙΚΕΡ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ, ΧΩΝΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΑ... ΩΡΑΙΑ Η ΙΔΕΑ ΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΥΤΗ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΛΕΜΟΝΙΩΝ...
    ΦΡΟΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φρόσω μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει. Πολλά φιλιά.

      Διαγραφή
  2. ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΩΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΗΝ ΕΨΑΧΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ....ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ ωραιο πολυ αρωματικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα υπαρχει διαφορα αν τα λεμονια θα ειναι λιγο πρασινα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο το χρώμα θα βγει λίγο πιο σκούρο, κατά τ' άλλα μια χαρά θα γίνει.

      Διαγραφή
  5. Τα λεμόνια που αφαιρώ τη φλούδα τι μπορώ να τα κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθανασία μου μόλις έκανα μια προσθήκη στη συνταγή, γι'αυτό ακριβώς που με ρωτάς. Ρίξε μια ματιά.

      Διαγραφή
  6. Το εχω φτιαξει πολλες φορες το λικερ, ειναι οντως εκπληκτικο. Ομως ειναι πολυ δυνατο. Μηπως γινεται και με κονιακ αντι για τσιπουρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου χαίρομαι πολύ που σου αρέσει το λιμοντσέλο μου. Μπορούμε να το φτιάξουμε και με κονιάκ, (εγώ δεν το προτιμώ), μόνο που επειδή το λενόνι έχει πολύ έντονο άρωμα, η γεύση και το άρωμα του κονιάκ θα "πνιγεί". Αν θέλεις να το κάνεις πιο ελαφρύ, μπορείς όταν φτιάχνεις το σιρόπι να προσθέσεις 50 ή 100 ml. νερό ακόμη και είσαι εντάξει. Αν έχεις έτοιμο λικέρ και θέλεις οπωσδήποτε να το ελαφρύνεις λίγο, μπορείς να του προσθέσεις 50 ml. βρασμένο για 3΄ και τελείως παγωμένο νερό (μετρημένο αφού κρυώσει). Ανακινείς μια φορά τη μέρα και έπειτα από 3 - 4 μέρες το απολαμβάνεις.

      Διαγραφή
    2. Το λικερ που εχω τωρα ειναι προπερσυνο και ελαφρυνε απο μονο του(υποθετω οτι εξατμιστικε το τσιπουρο? αν γινεται κατι τετοιο). Το καινουριο ομως θα το δοκιμασω με κονιακ και θα σας πω. Αν βγει πιο ελαφρυ δεν το βλεπω να βγαζει το καλοκαιρι ))

      Διαγραφή
  7. εαν το αφησουμε παραπανω δηλ.περιπου 2μηνες υπαρχει προβλημα???το εχω φτιαξει αλλα ισως να μην προλαβω για το σιροπι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και 2 μήνες να το αφήσουμε δεν παθαίνει τίποτα, απλά θα γίνει εντονότερο σε γεύση, πράγμα που δεν χρειάζεται.

      Διαγραφή
    2. ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση!!!!

      Διαγραφή
  8. βασιλικη ταστσογλου5 Ιουλίου 2017 - 11:58 π.μ.

    πολυ ωραια η συνταγη σας, συγχαρητηρια. ειναι οντως λιγο δυνατο αλλα εγω δεν ειμαι συνιθησμενη στο τσιπουρο. μια γειτονισσα μου με ειπε ομως οτι ειναι πολυ ωραιο , να μην το αραιωσω. εγω παλι θελω να ρωτησω πρεπει να ειναι στο ψυγειο οταν γινει το λικερ ή δεν χρειαζεται; ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τα λικέρ τα φυλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, όχι στο ψυγείο, δεν χρειάζεται.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους