Μια ωραιότατη τούρτα, που μπορούμε να την φτιάξουμε και με παντεσπάνι αντί για σαβαγιάρ.
Όποιο τρόπο και να διαλέξουμε, το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Επίσης αν θέλουμε, αντί να την καλύψουμε με αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε γλασαρισμένα φρούτα.
Δίχρωμη τούρτα με σαβαγιάρ
Υλικά
• 300 γραμ. σαβαγιάρ
• καβουρντισμένα αμύγδαλα για επικάλυψη
• 100 γραμ. γάλα
• 1 σφηνάκι (50 γραμ.) λικέρ αμαρέτο ή κονιάκ ή ό,τι άλλο ποτό θέλουμε
Για την κρέμα σοκολάτας
• 450 ml. γάλα
• 300 ml. κρέμα γάλακτος
• 150 γραμ. ζάχαρη (8 - 9 κουτ. σούπας)
• 2 αυγά
• 5 κρόκους αυγών
• 45 γραμ. κορν φλάουρ (4½ κουτ. σούπας)
• 15 γραμ. αλεύρι (1 κουτ. σούπας)
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
• 180 γραμ. κουβερτούρα ή 5 - 6 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
• 2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για την κρέμα βανίλιας
• 300 ml. γάλα
• 200 ml. κρέμα γάλακτος
• 90 γραμ. ζάχαρη (4 κουτ. σούπας)
• 1 αυγό
• 3 κρόκους αυγών
• 30 γραμ. κορν φλάουρ (3 κουτ. σούπας)
• 10 γραμ. αλεύρι (1 κουτ. σούπας κοφτή)
• 1 μπαστουνάκι φρέσκια βανίλια ή 2 βανίλιες σκόνη
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση
Όποιο τρόπο και να διαλέξουμε, το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Επίσης αν θέλουμε, αντί να την καλύψουμε με αμύγδαλα, μπορούμε να βάλουμε γλασαρισμένα φρούτα.
Δίχρωμη τούρτα με σαβαγιάρ
Υλικά
• 300 γραμ. σαβαγιάρ
• καβουρντισμένα αμύγδαλα για επικάλυψη
• 100 γραμ. γάλα
• 1 σφηνάκι (50 γραμ.) λικέρ αμαρέτο ή κονιάκ ή ό,τι άλλο ποτό θέλουμε
Για την κρέμα σοκολάτας
• 450 ml. γάλα
• 300 ml. κρέμα γάλακτος
• 150 γραμ. ζάχαρη (8 - 9 κουτ. σούπας)
• 2 αυγά
• 5 κρόκους αυγών
• 45 γραμ. κορν φλάουρ (4½ κουτ. σούπας)
• 15 γραμ. αλεύρι (1 κουτ. σούπας)
• 1 πρέζα αλάτι
• 2 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
• 180 γραμ. κουβερτούρα ή 5 - 6 κουτ. σούπας κακάο σκόνη
• 2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για την κρέμα βανίλιας
• 300 ml. γάλα
• 200 ml. κρέμα γάλακτος
• 90 γραμ. ζάχαρη (4 κουτ. σούπας)
• 1 αυγό
• 3 κρόκους αυγών
• 30 γραμ. κορν φλάουρ (3 κουτ. σούπας)
• 10 γραμ. αλεύρι (1 κουτ. σούπας κοφτή)
• 1 μπαστουνάκι φρέσκια βανίλια ή 2 βανίλιες σκόνη
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κουτ. σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, τ᾿ αυγά, τους κρόκους,
το κορν φλάουρ, το αλάτι και με τον αυγοδάρτη ανακατεύουμε για 2' - 3',
μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε μία κατσαρόλα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια (στην κρέμα βανίλιας). Όταν ζεσταθούν ελαφρά, ρίχνουμε μια κουτάλα από το ζεστό μείγμα γάλακτος και κρέμας, στο μείγμα των αυγών. |
|
Ανακατεύουμε
καλά με τον αυγοδάρτη και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο
γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε το βράσιμο, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, την κουβερτούρα, 2 - 3 κουτ. σούπας ζάχαρη, και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, μέχρι να ενσωματωθούν. |
|
Όταν
ετοιμάσουμε την πρώτη κρέμα, βάζουμε σ᾿ ένα δίσκο για τούρτες, το
τσέρκι, (χωρίς τον πάτο) και στρώνουμε, μία στρώση σαβαγιάρ. Μ᾿ ένα πινέλο, τα ραντίζουμε, με το γάλα ανακατεμένο με το ποτό και απλώνουμε πάνω τους τα ⅔ από τη κρέμα σοκολάτας. Την υπόλοιπη κρέμα την σκεπάζουμε με μεμβράνη και όταν κρυώσει λίγο, την βάζουμε στο ψυγείο. |
|
Καλύπτουμε την κρέμα με μια στρώση σαβαγιάρ και με το πινέλο, τα ραντίζουμε κι αυτά με το γάλα και το ποτό. Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας, (όπως της σοκολάτας χωρίς την κουβερτούρα και την έξτρα ζάχαρη), την απλώνουμε πάνω στα σαβαγιέρ και την ισιώνουμε με μια σπάτουλα σερβιρίσματος. |
|
Βάζουμε το δίσκο με το γλυκό, στην κατάψυξη για 40'- 50', να παγώσει λίγο, ή στο ψυγείο για 3 - 4 ώρες, για να μπορέσουμε να την καλύψουμε πιο εύκολα, με την υπόλοιπη κρέμα σοκολάτας. | |
Όταν παγώσει η τούρτα, μ᾿ ένα μαχαίρι, στρώνουμε τη σοκολατένια κρέμα
στην επιφάνεια (κρατώντας λίγη για τα πλαϊνά) και έπειτα, αφού την
ξεκολλήσουμε απ᾿ τα τοιχώματα (μ᾿ ένα μαχαίρι), ανοίγουμε το τσέρκι με
προσοχή και το αφαιρούμε. Απλώνουμε την κρέμα που κρατήσαμε στα πλαϊνά της τούρτας, και την στρώνουμε μ᾿ ένα μεγάλο μαχαίρι. |
|
Απλώνουμε από πάνω τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και βάζουμε την τούρτα, για 5 - 6 ώρες στο ψυγείο μέχρι να παγώσει. |
5 Σχόλια
Θα την φαω ολη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην έφτιαξα χθες έβαλα 4 κρόκους στην κρέμα σοκολάτας αντί για 5 και από πάνω στόλισα με σαντιγυ αντί για αμύγδαλο! Έγινε τέλεια εξαιρετική συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοση διαμετρος ειναι το ταψι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ταψάκι με διάμετρο περίπου 25 εκ. είναι μια χαρά.
ΔιαγραφήΕυχαριστω. Θα βαλω κ σαντιγη. Θα την φτιαξω για τα χριστουγεννα. Καλες γιορτες!
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.