Το λαδολέμονο, είναι η πιο κλασική και χρηστική, σάλτσα που υπάρχει.
Κι αυτό, γιατί μπορεί να την χρησιμοποιήσουμε εκτός από τα ψάρια, σε θαλασινά, ψητά, κρέατα, κοτόπουλο, αλλά και σε βραστά λαχανικά και πατάτες, σαλάτες, όσπρια, ή όπου χρειάζεται ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού.
Σάλτσα λαδολέμονο
Υλικά
• 150 ml. ελαιόλαδο (1 κρασοπότηρο)
• 75 ml. χυμός λεμονιού (½ κρασοπότηρο)
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κι αυτό, γιατί μπορεί να την χρησιμοποιήσουμε εκτός από τα ψάρια, σε θαλασινά, ψητά, κρέατα, κοτόπουλο, αλλά και σε βραστά λαχανικά και πατάτες, σαλάτες, όσπρια, ή όπου χρειάζεται ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού.
Σάλτσα λαδολέμονο
Υλικά
• 150 ml. ελαιόλαδο (1 κρασοπότηρο)
• 75 ml. χυμός λεμονιού (½ κρασοπότηρο)
• ½ κουτ. γλυκού ρίγανη
• ½ κουτ. γλυκού αλάτι
• ¼ κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και το χυμό του
λεμονιού σουρωμένο, μέσα σε βαθύ σκεύος και τα χτυπάμε πολύ καλά με το
ραβδομπλέντερ, ή αλλιώς στο μούλτι, μέχρι να γίνει μια λεία και
κρεμώδης, παχύρρευστη σάλτσα. |
|
Αν δεν την θέλουμε πολύ κρεμώδη, βάζουμε τα υλικά μας σ᾿ ένα μπολάκι και τα χτυπάμε μ᾿ ένα πηρούνι. |
|
Επίσης μια παραλλαγή του λαδολέμονου, ειδικά αν θέλουμε να συνοδεύσουμε μπριζόλες ή πουλερικά, είναι να προσθέσουμε στα υλικά μας, 100 γραμμάρια (2 κουτ. σούπας) γιαούρτι ή και 1 κουταλιά της σούπας υγρή μουστάρδα. Αφού τα χτυπήσουμε περιχύνουμε με τη σάλτσα το φαγητό μας. -- Ένα κλασικό λαδολέμονο, περιέχει ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού σε αναλογία 2 : 1, ενώ ένα μέτριας οξύτητας, αναλογία 3 : 1. Βεβαίως αυτό που έχει σημασία, είναι το προσωπικό μας γούστο, οπότε δοκιμάζουμε και το προσαρμόζουμε στη γεύση μας. Πάντως, όταν το σερβίρουμε με λιπαρά ψάρια ή κρέατα, χρησιμοποιούμε την κλασική αναλογία, για πιο έντονη οξύτητα. -- Αν θέλουμε επιπλέον γεύση στο λαδολέμονο, μπορούμε να του ρίξουμε λίγο ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκα μυρωδικά ή την μισή ποσότητα αποξηραμένων και κοπανισμένων, αλλά και μικρή ποσότητα μπαχαρικών, με προσοχή όμως, για να μην σκεπάσουν τη γεύση του. -- Για να βγάλουμε περισσότερο χυμό από τα λεμόνια, πρέπει να τ᾿ αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου και έπειτα να τα ρολάρουμε με την παλάμη μας, πιέζοντάς τα ελαφρά, πριν τα κόψουμε. |
4 Σχόλια
Καλησπέρα Γιώτα μου και Χρόνια Πολλά σε όσες και όσους συγγενείς ή φίλους, εορτάζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή η σκέψη σου να δώσεις αυτή τη συνταγή. Προσωπικά, δεν ήξερα αναλογίες και έφτιαχνα το λαδολέμονο με το μάτι..οπότε καταλαβαίνεις....
Πραγματικά με έβγαλες από κάποια δύσκολη στιγμή της μαγειρικής μου...
Σε φιλώ
Δέσποινά μου επίσης, να χαίρεσαι όσους αγαπάς.
ΔιαγραφήΑπλά όταν έχουμε ένα μπούσουλα, είναι σίγουρο ότι κερδίζουμε λίγο χρόνο.
Πολλά φιλιά
Καλησπέρα μπορείτε να μου πείτε πως μπορούμε να έχουμε πάντα κρεμωδες το λαδολέμονο όταν το χρειαζόμαστε ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη μου το λαδολέμονο είναι ένα γαλάκτωμα (όπως το λένε στη χημεία), που το φτιάχνουμε αναδεύοντας δυνατά δύο υλικά που από τη φύση τους έχουν την τάση να χωρίζουν. Για να μείνει κρεμώδες λοιπόν το λαδολέμονο (δηλαδή να γίνει σταθερό γαλάκτωμα), θα πρέπει να προσθέσουμε κάποιο υλικό που να λειτουργήσει σαν γαλακτωματοποιητής, όπως η μουστάρδα, που να ενώσει και να σταθεροποιήσει τα δύο υλικά. Αλλιώς, όσο και να τα χτυπήσεις, μετά από λίγη ώρα θα διαχωριστούν και πάλι.
ΔιαγραφήΑν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.