Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα

Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Μια πολύ ωραία πίτα, εξαιρετικά νόστιμη και γευστική, που αρέσει στα παιδιά και είναι πολύ υγιεινή και θρεπτική.
Ότι πρέπει για πρώτο πιάτο, αλλά τρώγεται άνετα και για κυρίως!
Αν μας έχει περισσέψει κοτόπουλο από άλλο φαγητό, είναι η τέλεια "ανακύκλωση".


Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα

Υλικά
 

   Για τα φύλλα

•    500 - 550 γρ. αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του (up)
•    250 γραμ. μαργαρίνη (σε κυβάκια)
•    200 γραμ. ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό
•    1 αυγό
•    1 κουτ. γλυκού αλάτι

   Για τη γέμιση

•    250 γραμ. κοτόπουλο βρασμένο και ξεκοκκαλισμένο
•    250 γραμ. πιπεριές χρωματιστές, διάφορες
•    100 γραμ. φέτα
•    1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
•    2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•    ½ κρασοπότηρο κρασί
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ρίγανη
•    ½ κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

   Για τη μπεσαμέλ

•    1½ φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
•    1 κουτ. σούπας γεμάτη κορν φλάουρ
•    1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
•    μοσχοκάρυδο
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Σ᾿ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και μ᾿ ένα μαχαίρι κόβουμε την μαργαρίνη σε κομματάκια και τα ρίχνουμε μέσα.
Τρίβουμε με τις παλάμες μας το αλεύρι με τη μαργαρίνη, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
Χτυπάμε το γιαούρτι με το αυγό ελαφρά και το προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε κυκλικά, παίρνοντας αλεύρι από το πλάι, μέχρι να το πάρει όλο.
 
Μεταφέρουμε τη ζύμη, στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε µε το χέρι, 4' με 5' λεπτά, μέχρι να γίνει απαλή, εύπλαστη και ελαστική, (δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί θα λιώσει η μαργαρίνη). 
(Αναλυτικές οδηγίες εδώ).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαστούνι και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, ένα λίγο μεγαλύτερο για κάτω, κι ένα μικρότερο.
Tα τυλίγουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα, να ξεκουραστούν και να παγώσει η μαργαρίνη.

Βράζουμε το κοτόπουλο, σε μπόλικο, αλατισμένο νερό (αν θέλουμε εντονότερη γεύση, προσθέτουμε 1 κρεμμύδι, 1 καρότο, 1 πατάτα και λίγο σέλινο).
Το ζωμό από το βρασμένο κοτόπουλο, το φυλάμε χωρισμένο σε μερίδες στην κατάψυξη και το χρησιμοποιούμε σε σούπες, ή για ενισχυτικό γεύσης. (Αναλυτικές οδηγίες εδώ).
Όταν παγώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεκοκκαλίζουμε και το ψιλικόβουμε.
(Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κοτόπουλο που μας έχει μείνει από άλλο φαγητό).
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Πλένουμε καλά, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις πιπεριές.
Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με το κοτόπουλο και το ελαιόλαδο.
Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά ελαφρά, μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές και τα σβήνουμε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πιεί τελείως τα υργά του, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη, για 10' - 15' να κρυώσει.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ, βάζοντας όλα τα υλικά σ᾿ ένα μικρό κατσαρολάκι και βράζοντάς τα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Όταν πήξει ελαφρά και αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη και την αποσύρουμε από την φωτιά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Όταν κρυώσει λίγο η γέμιση, ρίχνουμε το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί και έπειτα ρίχνουμε το κόκκινο πιπέρι και τη μπεσαμέλ, ανακατεύοντάς την, κι αυτή καλά.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Σε αλευρωμένο πάγκο, ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, (προσέχουμε να μην το κάνουμε λεπτό). 
Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 ή 32 εκ. και με μια σπάτουλα (γιατί κολλάει), ανασηκώνουμε λίγο το φύλλο, το τυλίγουμε στον πλάστη και το στρώνουμε στο ταψί.
Αν μας τρυπήσει, απλά το ενώνουμε με τα χέρια μας.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Ρίχνουμε και απλώνουμε τη γέμιση, με τον πλάστη κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν, τα γυρίζουμε προς τα μέσα, τα βρέχουμε με λίγο νερό, γύρω - γύρω και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Με τον πλάστη, κόβουμε το περιττό, όπως στη λαχανόπιτα και πατώντας ελαφρά με το χέρι μας, ενώνουμε τα δύο φύλλα.
Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο ή μαργαρίνη και τη χαράζουμε σε κομμάτια.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Τα φαγητά της γιαγιάς - Κοτόπιτα με μπεσαμέλ πιπεριές και φέτα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, με αντιστάσεις, για περίπου 40' - 50' περίπου, μέχρι να ροδίσει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.