Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά)

Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι σουπιές με χορταρικά, είναι ένα κλασικό, νόστιμο, παραδοσιακό πιάτο, που θα σας κερδίσει με την καταπληκτική του γεύση. 
Ένα από τα κυρίως πιάτα που πρωταγωνιστούν στις νηστείες και όχι μόνο. Αλλά και όποτε θέλουμε ένα εξαιρετικό θαλασσινό, με υπέροχο άρωμα και γεύση.


Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά)


Υλικά

•    1 σουπιά (περίπου 1 κιλό)
•    ½ κιλό σπανάκι
•    1 κιλό διάφορα χόρτα (καυκαλίδες ή καυκαλήθρες, μυρώνια, σέσκ(ου)λα, λάπατα ή λάπαθα)
•    1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
•    3 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλες
•    2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
τριμμένες στον τρίφτη ή στο μούλτι
•    1 ματσάκι μάραθο ή άνηθο
•    ¾ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    1 κρασοπότηρο κρασί
•    1 λεμόνι (το χυμό του)
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε το δέρμα και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Καθαρίζουμε τα χόρτα, τα πλένουμε καλά, (στο τελευταίο ξέβγαλμα, ρίχνουμε στο νερό και δυο κουταλιές της σούπας ξύδι) και τα χοντροκόβουμε.
Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μαζί με τη σουπιά για 4' - 5' περίπου, μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμύδια.
Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να πάρει βράση 2' - 3΄ και ρίχνουμε τη ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε νερό, τόσο που να το σκεπάζει και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν η σουπιά.
Όταν το φαγητό μας μισοβράσει, σε 30΄- 40' περίπου, (εξαρτάται από τη σουπιά), προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σουπιές με ψιλικά (χορταρικά) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα βράζουμε για 25' - 30' περίπου, μέχρι να βράσουν τα χόρτα και να μείνουν με το λάδι τους.
Όταν είναι έτοιμο, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, αποσύρουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε.

-- Όταν καθαρίζουμε τη σουπιά, προσέχουμε να μην τρυπήσουμε το σακουλάκι με το μελάνι της, που το φυλάμε για να φτιάξουμε κάποιο ρυζότο.

-- Αν δεν μας αρέσει κάποιο από τα χόρτα, ή δεν το βρούμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο της αρεσκείας μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους