Ρεβύθια με πράσα

Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα από τα πιο νόστιμα όσπρια, που μαγειρεύονται με πάρα πολλούς τρόπους, αλλά ταυτόχρονα και από τα πιο παρεξηγημένα, για μερικούς από μας.
Σκέτα ή με πράσα, γίνονται πολύ πολύ γευστικά και είναι απαραίτητα για μια υγιεινή, ισορροπημένη και φυσική διατροφή.

 

Ρεβύθια με πράσα


Υλικά

•      400 γραμ. ρεβύθια
•      4 - 5 πράσα σε ροδέλες
•      1 καρότο κομμένο σε ροδέλες
•      2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•      3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•      2 σκελίδες σκόρδο ψιλικομμένες
•      1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
•      1 πρέζα κύμινο
•      αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•      1 λεμόνι (το χυμό του)
•      1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια, σε μπόλικο νερό, στο οποίο έχουμε προσθέσει τη σόδα.
Το πρωί τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε και αν θέλουμε, τα αποφλοιώνουμε.
Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό, που να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν για 2' - 3'.
Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και πετάμε το νερό.
Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το καρότο, τα ρεβύθια, το σκόρδο και τα ανακατεύουμε καλά.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 3΄- 4΄, μέχρι να γίνει διάφανο το κρεμμύδι.
Έπειτα ρίχνουμε το κύμινο, το πιπέρι, το αλάτι και συμπληρώνουμε νερό, να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2 - 3 δάχτυλα.
Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα ρεβύθια για 50΄- 60΄, μέχρι να βράσουν και να μαλακώσουν.
(Ο χρόνος βρασμού και το νερό που θα προσθέσουμε, εξαρτάται απ' το πόσο βραστερά είναι τα ρεβύθια μας).

Περίπου 10' πριν το τέλος, ρίχνουμε τα πράσα, τα χλωρά κρεμμύδια, το χυμό λεμονιού, τ᾿ ανακατεύουμε και τ᾿ αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα και να χυλώσει η σάλτσα μας.
Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρεβύθια με πράσα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντάς τα με ελιές, τουρσιά, ή και καπνιστή ρέγγα.

-- Για να τα αποφλοιώσουμε (ξεφλουδίσουμε) τα ρεβύθια, μετά το μούλιασμα, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μαζί με μια κουταλιά αλάτι χοντρό, σε μια πετσέτα. Τα κλείνουμε μέσα στην πετσέτα και τα τρίβουμε με δύναμη, πάνω στον πάγκο της κουζίνας, ή σ᾿ ένα τραπέζι, με γρήγορες κυκλικές κινήσεις, μέχρι να ξεφλουδιστούν.
Όταν τελειώσουμε, τα ρίχνουμε σε τρυπητό και τα ξεπλένουμε καλά.


1 σχόλιο:

  1. Πολύ νόστιμα, τα ευχαριστήθηκαν κ τα παιδιά!! Δεν τα ξεφλούδισα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους