Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο)

Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ένα γλυκάκι που η ιστορία του πάει πολλά χρόνια πίσω και είναι το αγαπημένο μου από την εποχή που ήμουνα μικρό κοριτσάκι.
Οι συνομήλικοι σίγουρα τα θυμούνται στα ψιλικατζίδικα της γειτονιάς, στα μπροστινά ράφια, μαζί με τις καραμέλες αστακός και τα γλυφιτζούρια κοκκοράκι!



Μπαστούνια με ινδική καρύδα


Υλικά

•    200 - 220 γραμ. ινδοκάρυδο τριμμένο
•    1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
•    2 βανίλιες
•    ½ σφηνάκι λικέρ καρύδας (προαιρετικά)
•    ινδοκάρυδο για επικάλυψη

Εκτέλεση

Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, το γάλα, τις βανίλιες, το λικέρ και ανακατεύουμε καλά. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό, για να μην κολλάει στα χέρια και να μπορούμε να το ζυμώσουμε.
Όταν το ανακατέψουμε καλά, το βάζουμε τουλάχιστον για μια ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν σφίξει στο ψυγείο, το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και παίρνοντας ένα κομμάτι, το πλάθουμε μπαστούνι.
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα, ρίχνουμε τριμμένο ινδοκάρυδο στον πάγκο και ρολάρουμε πάνω του το μπαστούνι.
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το κόβουμε σε κομμάτια στο μέγεθος που επιθυμούμε και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Κόβουμε μεμβράνη σε μέγεθος που να χωράει τα κομμάτια (τους ράβδους) που έχουμε κόψει και τα τυλίγουμε, πιέζοντάς τα και στρίβοντας τις άκρες.
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ράβδοι με ινδική καρύδα (ινδοκάρυδο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όταν τελειώσουμε, τα φυλάμε στο ψυγείο και αφού περάσουν δυο ώρες και σφίξουν πάλι, μπορούμε να τα απολαύσουμε. 

Τεμάχια: 16 - 18

6 σχόλια:

  1. αν θέλω να τα κάνω νηστίσιμα,τι να βάλω ,αντί για ζαχαρούχο;;;;ίσως σιρόπι,νερό ζάχαρη και βανίλια;;;Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νικολέτα μου η ιδέα σου είναι πολύ καλή.
      Δεν το είχα σκεφτεί, ούτε το έχω κάνει έτσι, όμως πιστεύω ότι γίνεται, αν το σιρόπι είναι πηχτό.
      Πιστεύω να βοήθησα. Αν το φτιάξεις, γράψε μου πως έγινε.
      Φιλικά Γιώτα

      Διαγραφή
    2. Νομίζω πως θα έχεις το ιδιο αποτέλεσμα και νηστίσιμο αν βάλεις γλυκο βανίλια κοινώς υποβρύχιο ....
      Πολυ καλο το γλυκάκι με γυρισες στα νιατα μου ...

      Διαγραφή
  2. Το γλυκάκι το έφτιαξα είναι απίθανο αλλά επειδή είμαι και λάτρεις της σοκολάτας μέσα στο μείγμα έριξα και τρούφα, και το 1/4 της ζύμης το έκανα μικρά μπαλάκια και τα βούτηξα στην σοκολάτα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά πρέπει να γίνεται έτσι. Θα τα δοκιμάσω κι εγώ.

      Διαγραφή
  3. Και βέβαια μπορούμε να χρησιμοποιησουμε σιρόπι (γλυκοζης) αντί για ζαχαρούχο γάλα και έτσι οι καρύδες και θα είναι νηστίσιμες και θα κρατούν πάρα πολύ καιρό χωρίς να αλλοίωθουν. Εγώ βάζω και 20 με 30 γραμμάρια κουβερτούρα υγείας, κάθε 100 γραμμάρια καρύδα, (την οποία λιώνω στο φούρνο μικροκυμάτων), οταν δεν θελω να τις κανω νηστισιμες. Βγαίνουν απίθανες οι καρύδες, (ράβδοι). Εάν δεν θέλουμε να έχουν σοκολατί χρώμα τότε κάνουμε λεπτές ράβδους, σαν το μικρό μας δάκτυλο) απο το μισό (και λιγοτερο), μιγμα το οποιο ανακατευουμε με την σοκολατα και μετά απλώνουμε απο το υπόλοιπο μιγμα (το άσπρο), πιέζοντας με τα δακτυλα και την παλάμη μας, (σαν να ανοίγουμε φύλλο) και κλείνουμε μέσα τα λεπτά ραβδάκια της σοκολατένιας καρυδας. Έτσι θα φαίνονται άσπρες απεξω και μέσα θα έχουν την σοκολατοκαρύδα. Αντί για βανίλια εγω χρησιμοποιώ λικέρ μαστιχας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.