Τσίπουρο με ζάχαρη και μέλι

Τσίπουρο με ζάχαρη και μέλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Όχι και πολλά χρόνια πριν, στα ορεινά χωριά της πατρίδας μας, αυτό ήταν (σε πολλά μέρη ακόμη είναι) το καλύτερο «φάρμακο» κατά της γρίπης και του κρύου.
Αλλά και για τα χειμωνιάτικα βράδια, δίπλα στο τζάκι με τ᾿ αναμμένα κούτσουρα, με -5°C απ᾿ έξω και τον βοριά να σφυρίζει, μια χαρά είναι!


Τσιπουρόμελο το θεραπευτικόν


Υλικά


•    1 κρασοπότηρο τσίπουρο
•    1 - 2 κουτ. γλυκού μέλι (το καλύτερο που μπορείτε να βρείτε)
•    ½
κουτ. γλυκού ζάχαρη
•    1 πρέζα κανέλλα σκόνη
•    1 - 2 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)


Εκτέλεση

Βάζουμε το τσίπουρο σ᾿ ένα μπρίκι μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλλα και τα γαρύφαλα, σε χαμηλή φωτιά και το ζεσταίνουμε καλά, προσέχοντας να μην μας βράσει, γιατί κινδυνεύουμε να πάρει και φωτιά.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η Τσίπουρο με ζάχαρη και μέλι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»ζάχαρη και μόλις είναι έτοιμο, το σερβίρουμε σε ποτήρι, που έχουμε βάλει μέσα το μέλι.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί το μέλι και στο μεταξύ, το κρατάμε κοντά στη μύτη μας, εισπνέοντας.
Αν αφού πιούμε το μισό, δεν έχουμε αρχίσει το τραγούδι, τότε πίνουμε και το υπόλοιπο!


-- Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε ένα πολύ καυτό τσάι του βουνού, ρίχνουμε μέσα λίγο τσίπουρο, κανέλλα, γαρύφαλλα, ζάχαρη και μέλι.
Κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά.

Άντε! Κι άσπρο πάτο!


1 σχόλιο:

  1. Την γνωριζω πολλα χρονια τωρα .Στα μερη μου την λέμε ποντσ
    Ειναι πολυ καλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.