Header Ads

Ζεστός στιγμιαίος καφές (νες)

Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζεστός στιγμιαίος καφές (νες)
Ήρθαν τα πρώτα κρύα και μαζί ο καιρός για ζεστό καφεδάκι και χουχούλιασμα στο σπίτι.
Καλός ο ελληνικός, δε λέω, αλλά ένας ζεστός στιγμιαίος καφές, (νες όπως τον λέμε), έχει άλλη χάρη.
Ας δούμε πως τον φτιάχνουμε.



 

Ζεστός στιγμιαίος καφές (νες)

Υλικά

•    2 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ
•    2 κουτ. γλυκού  ζάχαρη
•    130 - 150 ml. ζεστό νερό
•    15 - 30 ml. (1 - 2 κουτ. σούπας) γάλα εβαπορέ ή φρέσκο, (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Ζεστό στιγμιαίο καφέ (νες), μπορούμε να φτιάξουμε με τρεις τρόπους· χτυπώντας το μείγμα καφέ και ζάχαρης με τα χέρια, ή με μιξεράκι (ηλεκτρικός αναδευτήρας), ή με την ειδική καφετιέρα με ακροφύσιο, που παράγει ατμό.

Στη πρώτη περίπτωση, ρίχνουμε όσο καφέ και ζάχαρη θέλουμε σε στεγνό, χοντρό φλιτζάνι, τ᾿ ανακατεύουμε και προσθέτουμε περίπου 5 - 10 ml. ζεστό νερό (λιγότερο από 1 κουταλιά της σούπας).
Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού και ανακατεύουμε τον καφέ, (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη), μέχρι να ξανθίνει και γίνει σαν αλοιφή.

Τέλος, αν θέλουμε, προσθέτουμε γάλα και περίπου 120 ml. ζεστό νερό (μέχρι να γεμίσει η κούπα μας), ανακατεύουμε και απολαμβάνουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζεστός στιγμιαίος καφές (νες)
Τα φαγητά της γιαγιάς - Ζεστός στιγμιαίος καφές (νες)
Στη δεύτερη περίπτωση, βάζουμε τον καφέ και τη ζάχαρη με λίγο περισσότερο νερό σε μια κούπα και χτυπάμε με το μιξεράκι.
Στην τρίτη περίπτωση, βάζουμε τον καφέ και τη ζάχαρη μαζί με 130 - 140 ml. νερό σ᾿ ένα μπρίκι και κρατώντας το στη χούφτα μας με το ένα χέρι, ανοίγουμε με το άλλο την στρόφιγγα του ατμού.
Βράζουμε τον καφέ, ελέγχοντας με το χέρι μας που κρατάει το μπρίκι τη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα γυρνάμε κυκλικά το μπρίκι προσέχοντας το ακροφύσιο του ατμού να είναι μέσα στο νερό, αλλά όχι στον πυθμένα, ούτε όμως και στην επιφάνεια.
Ο καφές είναι έτοιμος, όταν δεν αντέχουμε στη παλάμη μας την θερμοκρασία του μπρικιού, περίπου στους 60°C.

Όπως όλοι οι καφέδες, έτσι και ο νεσκαφέ, ανάλογα τις προτιμήσεις, πίνεται με διάφορες αναλογίες, σε καφέ και ζάχαρη.
Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι:
Για ένα μέτριο καφέ, βάζουμε 1 μέρος ζάχαρης με 1 μέρος καφέ, ενώ για ένα γλυκό, βάζουμε συνήθως 1½ - 2 μέρη ζάχαρης, για κάθε 1 μέρος καφέ.

Έτσι και πιο αναλυτικά, με βάση την ποσότητα του καφέ, έχουμε 3 κατηγορίες: 

Τον "ελαφρύ", με ½ - 1 κουταλιά του γλυκού καφέ, τον "κανονικό" με 2 κουταλιές του γλυκού καφέ και τον "βαρύ", με 3 - 3½ κουταλιές του γλυκού καφέ.
Όσον αφορά τη ζάχαρη, έχουμε 4 βασικές κατηγορίες: "σκέτος" χωρίς καθόλου ζάχαρη, "μέτριος" με 2 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, "γλυκός" με 4 - 4½ κουταλιές του γλυκού ζάχαρη και "πολύ γλυκός" ή "πετιμέζι" με 5 - 6 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.


Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.