Header Ads

Σάλπες ψητές στη σχάρα

Σάλπες ψητές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Οι Σάλπες είναι πεντανόστιμες, αν είναι φρέσκες, πλην όμως είναι παρεξηγημένο ψάρι.
Κι αυτό γιατί, ανάλογα πότε και που ψαρεύτηκαν, διαφέρει πολύ η γεύση τους.
Πάντως στη σχάρα ή ακόμη καλύτερα στα κάρβουνα, σερβιρισμένες με λαδολέμονο, είναι μούρλια!



Σάλπες ψητές στη σχάρα


Υλικά

•    6 σάλπες (1½ κιλό)
•    1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    2 λεμόνια (το χυμό τους)
•    ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Σάλπες ψητές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σάλπες ψητές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Πλένουμε τις σάλπες και τις καθαρίζουμε καλά, αφαιρώντας τα λέπια με ένα μαχαίρι ή το ειδικό εργαλείο για την απολέπιση των ψαριών.
Έπειτα κόβουμε τα πτερύγια, αφαιρούμε τα βράγχια μαζί με τα εντόσθια και τη μαύρη μεμβράνη από την κοιλιά τους.
Τις περιχύνουμε με λάδι, τις αλατίζουμε, τις πιπερώνουμε, κι αν είναι μεγάλες τις χαράζουμε στη μέση και ρίχνουμε τη ρίγανη.
Γεμίζουμε τις κοιλιές, βάζοντας, (εκεί που είχανε τη μαύρη μεμβράνη), το μαϊντανό, το σκόρδο και αλατοπίπερο, ανακατεμένα.
Σάλπες ψητές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σάλπες ψητές στη σχάρα - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τις τοποθετούμε σε σχάρα που έχουμε βάλει μέσα σ᾿ ένα ταψί και τις ψήνουμε στο γκρίλ, στη χαμηλώτερη ρύθμιση της κουζίνας μας.

Μόλις ροδίσουν κι απ᾿ τις δυο μεριές, είναι έτοιμες.
Ετοιμάζουμε λαδολέμονο με φρέσκια ρίγανη και το ρίχνουμε στα ψάρια, μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο.

-- Εάν βγάλουμε την μαύρη μεβράνη από την κοιλιά, ρίξουμε χοντρό αλάτι μέσα και την αφήσουμε μια μέρα στη συντήρηση, να ρουφήξει το αλάτι και έπειτα τη βάλουμε στα καρβουνα, με λίγη ρίγανη...

Μερίδες : 6


Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. Πολύ βαρύ ψάρι, μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Ξέρω περιπτώσεις επειδή ζω σε νησί. Κατά τα άλλα μπράβο για το ιστολόγιό σας. Πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε - φίλη ευχαριστώ για τα καλά λόγια.
      Γι᾿ αυτά που μου γράφεις σχετικά με τις σάλπες, δεν έχω ακούσει ποτέ τίποτα.
      Προσπαθώντας να το ψάξω - ρώτησα ένα φίλο μας συνταξιούχο ψαρά - ούτε αυτός ήξερε κάτι σχετικό.
      Αν κάποιος φίλος γνωρίζει περισσότερα, ας γράψει κάτι.

      Διαγραφή
    2. Ειμαι έμπειρος ψαράς με πείρα 35 χρόνων.αυτό που έχω να σας προσθέσω,είναι πως αν κ είναι όντως παρεξηγημένο ψάρι,είναι πολύ νόστιμο,κατά τους χειμερινούς μήνες,από τώρα έως τον Φεβρουαρίο.πριν λίγες μέρες Προσκάλεσα φίλους για τραπέζι κ εψησα σαλπες μεγάλες στα κάρβουνα.χαρακομενες με το αλάτι τους μέσα έξω,κρεμμύδι μέσα κ λεμόνι.πολύ από την παρέα έφαγαν πρώτη φορά,κ τους άρεσαν παρά πολύ.από την επόμενη μέρα το ψάρι μπήκε στην λίστα των προτιμήσεων τους.

      Διαγραφή
    3. Απλα να συμπληρωσω και εγω , το ποσο παρεξηγημενο ψαρι ειναι η Σαλπα.Εξαιρετικο στην γευση πολυ πλουσιο στην σαρκα του,συνηθως μεγαλο (καλο για οικογενειες) και με λιγη προσχη στο καθαρισμα (να φυγει οντως η μαυρη εσωτερικη μεμβρανη) αποτελει εξειρετο φαγητο.Στο ψησιμο η προσθηκη στην κοιλια μαιντανου , φετες λεμονιου ριγανης ή καιανιθου του προσθετει ακομη περισσοτερο.Το πιο σπουδαιο ομως ειναι η τιμη του.Προσωπικα το αγοραζω στην Λαικη του Ναυπλιου 5 Ε το κιλο.Ισως η καλλιτερη σχεση τιμης/ποιοτητας για ψαρι..Φθηνωτερο κι απ τον κεφαλο.Το εχω σχεδον καθημερινα στο διαιτολογιο μου...Σαλπα respect......

      Διαγραφή
    4. Η σάλπα να προκαλεσει δηλητηριάση; πρώτη φορά το ακούω, κι αν έχω ψαρέψει και φάει σάλπες στη ζωή μου...!
      Σημαντικό είναι να αφαιρεθεί η μαύρη μεμβράνη από την κοιλιά και η σάλπα να καθαριστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφού πιαστεί. Στα κάρβουνα είναι απλά θεική!

      Διαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.