Ρυζόγαλο «σπέσιαλ»

Ρυζόγαλο «σπέσιαλ» - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ένα ταπεινό, αλλά πολύ ωραίο γλυκό, που όταν ήμασταν παιδιά, μας γλύκαινε τα απογεύματα.
Παραδόξως για γλυκό,  κάνει καλό και ενδείκνυται για τα πολύ αδύνατα παιδιά.
Βέβαια και για μεγαλύτερους και ανεξαρτήτως βάρους, μια χαρά είναι!



Ρυζόγαλο «σπέσιαλ»


Υλικά
 
•   1 λίτρο γάλα φρέσκο
•   1 μικρή κρέμα γάλακτος (200 γραμ.)
•   90 γραμ. ρύζι γλασέ
•   50 γραμ. ζάχαρη
•   1 βανίλια
•   κανέλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση


Βάζουμε το ρύζι σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε με νερό.
Ρυζόγαλο «σπέσιαλ» - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ρυζόγαλο «σπέσιαλ» - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά. ΄Οταν ζεσταθούν, ρίχνουμε τη βανίλια και το ρύζι κι ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να βράσει το ρύζι και να κρεμώσει, 20΄- 25΄ περίπου. 
Όταν είναι έτοιμο, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε, αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά και μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε 4 μπολάκια.
Ρυζόγαλο «σπέσιαλ» - Τα φαγητά της γιαγιάς
Ρυζόγαλο «σπέσιαλ» - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίζουμε την επιφάνειά τους με λίγη κανέλα, κι όταν κρυώσουν εντελώς, τα βάζουμε στο ψυγείο.

-- Εάν θέλουμε το ρυζόγαλο να γίνει πιο κρεμώδες και να μην πιάσει πέτσα στην επιφάνεια, όταν το κατεβάσουμε απ᾿ τη φωτιά, βάζουμε την κατσαρόλα σ᾿ ένα σκεύος με παγωμένο νερό, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να κρυώσει.


-- Στην τρίτη φωτογραφία, το δεξιό μπολ είναι χωρίς πάγωμα.


4 σχόλια:

  1. Το ρυζόγαλο έγινε νόστιμο αλλά μου φάνηκε θα το ήθελα με λιγότερο ρύζι. Δεν μου πολυέπηξε-και μετά το πάγωμά του στο ψυγείο- αλλά είναι νόστιμο. Ακολούθησα κατά γράμμα τις οδηγίες... Δεν ξέρω τι έφταιξε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατερίνα μου δεν ξέρω πόσο σου έπηξε το ρυζόγαλο ή πόσο πηχτό θα το ήθελες. Αυτό που ξέρω με σιγουριά, είναι ότι οι αναλογίες που δίνω είναι δοκιμασμένες (χωρίς πρόβλημα) πάρα πολλές φορές. Και επίσης ότι αν αφαιρέσεις ρύζι, θα γίνει πιο αραιό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η βανίλια πότε χρησιμοποιείται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορούμε να την βάλουμε από την αρχή ή όταν ζεσταθεί το γάλα.

      Διαγραφή

Θα χαρώ πολύ, να μου γράψετε τη γνώμη σας, γι᾿ αυτή τη συνταγή.
Αν την φτιάχνετε κι εσείς, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποιά υλικά χρησιμοποιείτε.

Αναζητήστε συνταγές, φαγητά, ή τα βασικά υλικά τους