Τυροπιτάκια τρίγωνα τηγανιτά ή ψητά
Τα τυροπιτάκια, είναι από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά και ειδικά όταν είναι τόσο τραγανά και κρεμώδη, όσο αυτά εδώ.
Η γεύση και η υφή τους θα θυμίσει στους μεγαλύτερους πατρινούς, τα καταπληκτικά τυροπιτάκια που σέρβιραν, πριν πολλά χρόνια στα Ψηλά Αλώνια, στο «8 και 10'».
Υλικά
• 2 πακέτα φύλλο κρούστας, χοντρό για πίτες
• 500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
• ½ φλυτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
• ½ ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
• ½ λίτρο γάλα φρέσκο
• ¾ φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
• 70 γραμ. μαργαρίνη (βιτάμ)
• 3 αυγά φρέσκα
• μαργαρίνη για το άλειμμα των φύλλων
• αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Η γεύση και η υφή τους θα θυμίσει στους μεγαλύτερους πατρινούς, τα καταπληκτικά τυροπιτάκια που σέρβιραν, πριν πολλά χρόνια στα Ψηλά Αλώνια, στο «8 και 10'».
Τυροπιτάκια τρίγωνα τηγανιτά ή ψητά
Υλικά
• 2 πακέτα φύλλο κρούστας, χοντρό για πίτες
• 500 γραμ. φέτα σε τρίμματα
• ½ φλυτζ. τσαγιού κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή κεφαλοτύρι
• ½ ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
• ½ λίτρο γάλα φρέσκο
• ¾ φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
• 70 γραμ. μαργαρίνη (βιτάμ)
• 3 αυγά φρέσκα
• μαργαρίνη για το άλειμμα των φύλλων
• αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
| Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα, ρίχνουμε το σιμιγδάλι, τ᾿ αυγά ελαφρά χτυπημένα, κι ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. | |
| Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βιτάμ,
ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αφήνουμε να κρυώσει η κρέμα. Όταν κρυώσει ρίχνουμε τα τυριά, το πιπέρι και την κρέμα γάλακτος. Εάν είναι σφιχτό το μείγμα, προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος ακόμη. |
|
| Έπειτα βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον, να ξεκουραστεί. (Γίνεται πολύ καλύτερη αν μείνει στο ψυγείο 12 ώρες, ή και περισσότερο.) Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες με πλάτος 7,5 - 8,5 εκατοστά περίπου και υπολογίζοντας να ᾿βγουν πέντε λωρίδες. |
|
| Όταν τα κόψουμε και όσο διπλώνουμε τα τυροπιτάκια, διατηρούμε τα φύλλα σκεπασμένα γιατί ξεραίνονται. Απλώνουμε ένα - ένα τα φύλλα, βάζουμε από 1 κουταλιά γέμιση, τα βουτυρώνουμε και διπλώνουμε σε τρίγωνα. |
|
| Παίρνουμε την κάτω αριστερή γωνία του φύλλου μας και την διπλώνουμε διαγώνια να πάει δεξιά επάνω. Έπειτα πιάνουμε την κάτω δεξιά γωνία και την διπλώνουμε προς τα πάνω, να πάει στη δεξιά άκρη. |
|
| Στη συνέχεια πιάνουμε την κάτω δεξιά γωνία και τη διπλώνουμε διαγώνια προς τ᾿ αριστερά και πάνω, να πάει στην αριστερή άκρη. Μετά πιάνουμε την κάτω αριστερή γωνία και την διπλώνουμε προς τα πάνω, να πάει στη αριστερή άκρη. |
|
| Ακολούθως παίρνουμε την κάτω αριστερή γωνία του φύλλου μας και την διπλώνουμε διαγώνια να πάει δεξιά επάνω. Έπειτα πιάνουμε την κάτω δεξιά γωνία και την διπλώνουμε προς τα πάνω, να πάει στη δεξιά άκρη. |
|
| Και τέλος, πιάνουμε την κάτω δεξιά γωνία και τη διπλώνουμε διαγώνια προς τ᾿
αριστερά και πάνω, να πάει στην αριστερή άκρη και τελειώσαμε. Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες, ή να τα φτιάξουμε αμέσως. Νοστιμότερα και πιο τραγανά, γίνονται τηγανιτά. Αλλιώς τα ψήνουμε στο φούρνο, για πιο υγιεινά. |
|
| Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι, σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν κι από τις δυο μεριές. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι και να κρυώσουν, γιατί θα καούμε. |
|
| Εναλλακτικά,
για τους λάτρεις τις υγιεινής διατροφής, μπορούμε να τα ψήσουμε στο
φούρνο, αφού τα τοποθετήσουμε σε βουτυρωμένες λαμαρίνες και τα
βουτυρώσουμε κι αυτά με ένα πινέλο, στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά
περίπου. Η γέμιση, σε κλειστό μπολ, διατηρείται για 4 - 5 μέρες στο ψυγείο. Τα τυροπιτάκια των φωτογραφιών έγιναν τηγανιτά, εκτός απ᾿ τα τελευταία (με το δυόσμο) που είναι ψητά. Τεμάχια: 50 - 55 |
|


















7 σχόλια for "Τυροπιτάκια τρίγωνα τηγανιτά ή ψητά"
Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.