Header Ads

Μπριάμ ή μπριάμι

Μπριάμ ή μπριάμι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για τους λάτρεις των λαχανικών και όχι μόνο.
Κατ' εξοχήν καλοκαιρινό, πεντανόστιμο, αρκετά υγιεινό και με άρωμα μαμάς.
Με πεντανόστιμη σαλτσούλα, ιδανική για φρέσκο ψωμί!
Πρώτη επιλογή πάντα, στις μέρες που νηστεύουμε. (Χωρίς τη φέτα).



Μπριάμ ή μπριάμι


Υλικά

•   4 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε φέτες (κατά μήκος)
•   3 μέτριες πατάτες κομμένες σε φέτες (κατά μήκος)  
•   4 κολοκύθια κομμένα σε φέτες (κατά μήκος)
•   3 πιπεριές πράσινες κομμένες στα οκτώ   
•   5 ώριμες ντομάτες περασμένες στο μούλτι
•   2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
•   2 κρεμμυδάκια χλωρά ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
•   ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•   2 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
•   2 καρότα μέτρια σε ροδέλες
•   3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•   ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•   1 φλυτζ. νερό
•   αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•   1 πρέζα ζάχαρη
•   100 γραμ. φέτα σκληρή χοντροτριμμένη
•   ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίσουμε τα λαχανικά, κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις πατάτες.
Τα αλατίζουμε και τα τηγανίζουμε ελαφρά κι απ᾿ τις δυο μεριές. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει το πολύ λάδι.
Σε μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο, για 2 - 3 λεπτά. 

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, το δυόσμο, τα καρότα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό. (Το αλάτι το κανονίζουμε ανάλογα με τη φέτα που έχουμε).
Σιγοβράζουμε τα υλικά μας, για 10 - 15 λεπτά, να μαλακώσουν λίγο τα καρότα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C σε αντιστάσεις.
Μπριάμ ή μπριάμι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μπριάμ ή μπριάμι - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σε βαθύ ταψί 36 εκ., ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας από τη σάλτσα μας. Τοποθετούμε με τη σειρά, δίπλα - δίπλα τα λαχανικά που έχουμε τηγανίσει, το καθένα να καλύπτει το μισό διπλανό του.
Τα περιχύνουμε με την υπόλοιπη  σάλτσα και μ᾿ ένα κουτάλι προσπαθούμε να πάει παντού.
Τα πασπαλίζουμε με την φέτα, και τα φουρνίζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50΄- 55΄, έως ότου ροδοκοκκινίσουν και πιούν όλα τα υγρά τους.
Το μυστικό είναι να μείνει μόνο με το λάδι του.

Καλύτερα να το σερβίρεται χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

Συνοδέψτε το με μια ωραία φέτα και βουτήξτε στη σάλτσα τραγανό, χωριάτικο ψωμί, (κατά προτίμηση ζεστό).

Σε περιόδους νηστείας αφαιρούμε τη φέτα και έχουμε ένα ωραιότατο, νηστίσιμο, φαγάκι.

Μερίδες: 6


Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. tha to kano aurio.fainete kalooooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το κάνεις, είναι πράγματι ωραίο.

      Διαγραφή
    2. Μραβο εισαι η αγαπημενημου γιαγια η συνταγεσου καλυπτουν ολλοι την Μικρα Ασια και την ομωρφη Ελαδα μας Να εισαι γερη δυνατη για να μας μαθενης την καλη παραδωσιακη κουζηνα μας με εκτημηση ο μαθητησου καλο καλοκαιρακι.

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, καλό καλοκαίρι.

      Διαγραφή
  2. Μπράβο σας! Εχει γινει η αγαπημένη μου συνταγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.