Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη

Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αυτή είναι ίσως η πιο απλή συνταγή για τυροπιτάκια που μπορούμε να κάνουμε, που έχει όμως εξαιρετικά γευστικό αποτέλεσμα.
Χωρίς καθόλου φασαρία, με ελάχιστα υλικά,  εύκολα και γρήγορα, μπορούμε να φτιάξουμε τα νοστιμότερα τυροπιτάκια που υπάρχουν.
Δοκιμάστε τα οπωσδήποτε!  


Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη

Υλικά

•   450 γραμ. περίπου αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
•   1 φλυτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα
•   1 φλυτζ. τσαγιού σπορέλαιο
•   ½  κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη
•   1 κουτ. σούπας ξύδι
•   1 κουτ. γλυκού μαγιά σε σκόνη
•   ½ κουτ. γλυκού αλάτι

  Για τη γέμιση

•   200 γραμ. φέτα ή τρίμμα
•   1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

•   φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 

•   λίγο γάλα εβαπορέ, ή κρόκο αυγού με λίγο νερό

Εκτέλεση


Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Σε ένα μπωλ, βάζουμε το χλιαρό γάλα (όχι πάνω από 35°C), τη ζάχαρη, τη μαγιά, 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και να γίνουν χυλός.
Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε 10' να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
 
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια ζύμη που πρέπει να είναι απαλή, αφράτη και αρκετά λαδερή, (μην το φοβηθείτε).
Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Αφού η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα την χωρίζουμε σε 25 μπαλάκια, στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού.
Πατάμε την ζύμη ανάμεσα στις παλάμες μας να πλατύνει.
Λιώνουμε το τυρί με πηρούνι, τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό .
Ανακατεύουμε καλά, γεμίζουμε κάθε πιτάκι με ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση.
Κλείνουμε το πιτάκι και πατάμε τις άκρες με πιρούνι.
Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Τα τοποθετούμε αραιά σε λαδωμένη λαμαρίνα και τ᾿ αλείφουμε με το γάλα εβαπορέ ή τον κρόκο αυγού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, περίπου 25΄- 30΄ λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Τεμάχια: 25


60 σχόλια for "Τυροπιτάκια με αφράτη ζύμη"

Comment Author Avatar
καλησπέρα,
Θα ήθελα να σας δώσω τα συγχαρητήρια όλης της οικογένειάς μου για την νόστιμη αυτή συνταγή. Ξετρελάθηκαν όλοι. Πολύ νόστιμα και γευστικά.
Σας ευχαριστούμε

Μπέττυ
Comment Author Avatar
Μπέττυ μου, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.
Γιώτα
Comment Author Avatar
Συγχαρητήρια!!!Υπέροχη συνταγή...Ήθελα όμως να σας ρωτήσω αν αναφέρεστε σε φλυτζάνια τσαγιού ή κούπες στις αναλογίες σας? Ευχαριστώ!
Comment Author Avatar
Παράλειψή μου, το διόρθωσα ήδη, είναι φλυτζάνια του τσαγιού.
Comment Author Avatar
pragmati ta pio nostima tetoia afrati zumi k tetoia geusi den exw xanafaei.simera ta ekana.sunxaritiria polla, mpravo sas.
Comment Author Avatar
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, χαίρομαι ιδιαίτερα που σας άρεσαν.
Comment Author Avatar
Καταπληκτικά, έγιναν τέλεια, δεν έχω φτιάξει καλύτερα τυροπιτάκια!!!!!!!!!!!!!!! Εγώ μέτρησα με ένα νεροπότηρο κλασικό, ούτε πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό, ήταν πολύ καλή η δοσολογία για τη ζύμη!!!! ευχαριστώ
Comment Author Avatar
Μαρία μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.
Comment Author Avatar
An valoume ola ta ulika me ti mia ola mazi dn vgainei kalo;;;
Comment Author Avatar
Για να γίνουν τα τυροπιτάκια μας σωστά, πρέπει να ακολουθήσουμε τα βήμαυα της συνταγής.
Comment Author Avatar
μπραβο και ξανα μπραβο!!!!!πολυ ευκολη και νοστιμη συνταγη
Comment Author Avatar
Ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά.
Comment Author Avatar
πόσα κομμάτια βγαίνουν?σκέφτομαι να κάνω την ζύμη και τυροπιτάκια και με άλλη γέμιση...για ποικιλία!
Comment Author Avatar
Ωραία ιδέα, βγαίνουν περίπου 25 κομμάτια.
Comment Author Avatar
mporw na krathsw th zumh sto psugeio?k an nai gia poso?
Comment Author Avatar
Για 24 ώρες διατηρείται σίγουρα, ίσως και για δυο μέρες.
Comment Author Avatar
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ...ΕΙΣΤΕ Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ!!!!!!
Comment Author Avatar
Φίλη/ε ευχαριστώ από καρδιάς, για τα καλά σου λόγια και την εμπιστοσύνη.
Comment Author Avatar
Κατα την διαρκεια του ψησιματος βγηκε η γεμιση απο τα τυροπιτακια .
Να σας πω οτι δεν εβαλα αυγο στην γεμιση .
Πειτε μου τι εκανα λαθος.
Ευχαριστω
Comment Author Avatar
Φίλη/ε δεν υπάρχει πρόβλημα αν δεν βάλουμε αυγό. Όσο για το ότι σου βγήκε η γέμιση έξω, ή έβαλες πολύ, ή δεν τα έκλεισες καλά, οπότε καλύτερο πάτημα την επόμενη φορά.
Comment Author Avatar
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΤΕ,ΑΡΕΣΑΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΖΥΜΗ ΕΥΠΛΑΣΤΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΕΓΩ ΕΒΑΛΑ ΜΟΝΟ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΑΤΙ ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΟΥΣΤΑ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Comment Author Avatar
Χαίρομαι πάρα πολύ. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά.
Comment Author Avatar
Θα φτιαξω τα πιτακια και θα τα βαλω στην κατάψυξη. Δεν πιστευω να υπαρχει πρόβλημα,ε? Φαίνεται πολύ καλη η συνταγή σας... Θα επανέλθω με εντυπωσεις... Χρονια πολλα!!
Comment Author Avatar
Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά! Όχι δεν υπάρχει προβλημα να τα καταψύξουμε, περιμένω εντυπώσεις.
Comment Author Avatar
Απλα υπεροχα ευκολη συνταγη νοστιμα.
Comment Author Avatar
Συγχαρητήρια απλά υπέροχα!!!!!
Comment Author Avatar
KALHSPERA.THELW NA RWTHSW AN GINETE NA VALW TH GEMISH POU EXETE GIA TA MHZITHROPITAKIA SE AUTO TO FULLO,GIATI MOU ARESEI PIO POLU.EUXARISTW KAI SUGXARHTTHRIA GIA TH SELIDA SAS OSES SUNTAGES EXW KANEI EINAI PENTANOSTIMES
Comment Author Avatar
Καταπληκτικη τραγανη ζυμη!!!!!!!πολλα συγχαρητηρια.
Comment Author Avatar
πολλυ ωραια τα τυροπιτακια τραγανα τα εχω βγαλει στην κουμπαρα μου και ξετρελαθηκε μου ζητησε την συνταγη!!!!! μπραβο υπεροχη συνταγη!!!!!
Comment Author Avatar
φοβερη συνταγη πολλα μπραβο!!!!!!!!!!!!!!!!
Comment Author Avatar
ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ!!ΕΙΜΑΙ ΝΕΑ ΜΑΜΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ!!!ΤΕΛΕΙΑ ΖΥΜΗ!!!ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΛΟΥΚΑΝΟΠΙΤΑΚΙΑ ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΛΠ???ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Comment Author Avatar
Φιλή μου χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η ζύμη. Και βέβαια μπορείς να την φτιάξεις, με όποια γέμιση θέλεις.
Comment Author Avatar
ΑΦΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΠΟΥ ΦΟΥΣΚΩΝΗ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Η ΜΑΓΙΑ ΤΙ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ,ΚΑΙ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ,
Comment Author Avatar
Η μαγιά μπαίνει για να γίνει πολύ αφράτη η ζύμη.
Η συγκεκριμένη συνταγή γίνεται με γάλα, αν βάλουμε γιαούρτι, αλλάζει τελείως η ζύμη.
Comment Author Avatar
Μπορούμε να βάλουμε κ γιαούρτι? Στ ζυμη?
Θέλω να φάει κ ο Μικρός μου
Comment Author Avatar
Αν θέλεις μπορείς να βάλεις γιαούρτι στη ζύμη, όμως το φύλλο δεν θα γίνει το ίδιο.
Comment Author Avatar
Πάθαμε την πλάκα μας!!!είναι 1 τι βράδυ κ κάνω δεύτερη δόση!!! Ευχαριστούμε πολύ!
Comment Author Avatar
Γεωργία μου να είσαι καλά, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.
Comment Author Avatar
Αγόρασα νωπή μαγιά..Μπερδεύτηκα.Τί κάνω;Παρεμπιπτόντως είστε καταπλικτική για να μας βοηθάτε τόσο
Comment Author Avatar
Σοφία μου τρίψε με το χέρι σου τη μαγιά και βάλε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας.
Comment Author Avatar
Ειστε θησαυρος!Πολυ νοστιμα...Αχ τι μας κανετε!
Comment Author Avatar
Γεια σας!! Αν εβαζα ελαιολαδο αντι σπορελαιο ειναι το ιδιο κι αν ναι σε τι δοσολογια?? Σας ευχαριστω!!
Comment Author Avatar
Όχι δεν είναι το ίδιο. Το ελαιόλαδο είναι πολύ πιο «βαρύ» από το σπορέλαιο και τα τυροπιτάκια δεν θα σου γίνουν αφράτα.
Comment Author Avatar
Καλησπέρα σας. Καταπληκτική συνταγή της έχω κάνει 10 φορές σε μια βδομάδα πραγματικά. Έβαλα ελαιόλαδο και βγήκαν εξίσου καταπληκτικά.
Comment Author Avatar
Δεν εχω κ εγω σπορελαιο κ ιελω να τα κανω τωρα...μπορω να βαλω βουτηρο???
Comment Author Avatar
Φίλη μου μπορείς να τα φτιάξεις με βούτυρο, απλά θα σου γίνουν πιο 'βαριά'.
Comment Author Avatar
Με ελαιόλαδο;Πάλι βαριά θα βγουν;
Comment Author Avatar
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας!! Είναι όλες οι συνταγές προσεγμένες και πεντανόστιμες! Να κάνω μία ερώτηση...Για να τα βάλουμε κατάψυξη ώστε να τα ψήσουμε άλλη μερα,δεν πειράζει που στη γέμιση θα έχει αυγό?
Comment Author Avatar
Γιούλη μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Όσο γι' αυτό που με ρωτάς, μπορούμε να καταψύξουμε τα τυροπιτάκια και να τα ψήσουμε μιαν άλλη μέρα, δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή η γέμιση έχει αυγό.
Comment Author Avatar
Kαλησπέρα! Ήδη τα έχω φουρνίσει τα μισά και περιμένω να βγούνε! Ερώτηση, αν δεν τα βάλω ψυγείο υπάρχει πρόβλημα? Μέχρι αύριο στις 5 που είναι ο μπουφές όπου θα τα προσφέρω? Ευχαριστώ!
Comment Author Avatar
Φίλη μου εγώ ότι έχει μέσα φέτα δεν το αφήνω εκτός ψυγείου, το φοβάμαι.
Comment Author Avatar
Τελικά και εγώ τα έβαλα στο ψυγείο ελπίζοντας να παραμείνουν τραγανά και αύριο. Εξαιρετικά, νόστιμα, τραγανά και όχι βαριά.Κανείς μας εδώ στο σπίτι δεν έχει φάει ωραιότερα. Παρεπιπτόντως δεν κοσκίνισα το αλεύρι, απλώς γιατί το ξέχασα. Κανένα θέμα, γίναν απίστευτα!Ευχαριστούμε!!!
Comment Author Avatar
Χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν τα τυροπιτάκια. Αν θέλεις, πριν τα σερβίρεις, ζέστανέ τα λίγο και θα είναι εντάξει.
Comment Author Avatar
καλησπέρα έκανα εχθές τα τυροπιτάκια !!!είναι η καλύτερη ζύμη που υπάρχει!συγχαρητήρια!!
Comment Author Avatar
Φίλη μου να είσαι καλά, χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν.
Comment Author Avatar
Είναι η καλύτερη συνταγή φύλλου που έχω δοκιμάσει!
Εξαιρετική!
Θα αντικαταστήσει την ‘οικογενειακη’ συνταγή στο αρχείο μας...
Ευχαριστω!
Comment Author Avatar
Φίλη μου σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για οποιαδήποτε απορία, γράψτε μου σχόλιο στη συνταγή που σας ενδιαφέρει.