Header Ads

Ποντίκια και αρουραίοι - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο

Ποντίκια και αρουραίοι - καταπολέμηση με φυσικό τρόπο⇒ από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Το ποντίκι, στα αρχαία ελληνικά: μυς, είναι ένα μικρό ζώο, θηλαστικό, της οικογένειας των τρωκτικών. Για την ακρίβεια, είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο τρωκτικό στον κόσμο.

Οι πιο απλοί τρόποι για να απαλλαγείτε απ᾿ τους
ανεπιθύμητους επισκέπτες,
είναι οι παρακάτω:

•  1. Καθαριότις:
«Η καθαριότητα είναι μισή
«αρχοντιά» λέει η σοφή παροιμία και έχει απόλυτο δίκαιο. 
Δεν χρειάζεται να τα «προσκαλούμε» αφήνοντας φαγητά ή υπολείματα τροφών εκτεθειμένα.

•  2. Πάρτε «κυνηγούς»:

Η πιο «οικολογική» λύση, είναι οι... γάτες. Θα πρέπει όμως, οπωσδήποτε, να έχουν εμβολιαστεί απέναντι στις ασθένειες που μεταδίδονται από τα ποντίκια, αλλιώς δεν θα σας προστατέψουν και θα πάνε αδικοχαμένες.

•  3. Φάκες:

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φάκες με δόλωμα λίγο τυρί ή ένα κομματάκι από ώριμο ροδάκινο. 

•  4. Ταμπλέτες:

Οι ταμπλέτες ή άλλα σκευάσματα μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα τοξικά όχι μόνο για τα παιδιά σας αλλά και για τυχών οικόσιτα ζώα ή πουλιά που μπορεί να έχετε στο σπίτι.
 

•  5. Ποντικοπαγίδες:
Τοποθετήστε ποντικοπαγίδες μέσα στα ντουλάπια (όπως σε αυτά που βρίσκονται κάτω από τον νεροχύτη) ή στους θάμνους στον κήπο. Έχετε υπόψη σας ότι τα ποντίκια συνηθίζουν να κάνουν φωλιές ακόμη και στους κορμούς των φοινικοειδών.
 

•  6. «Κεράστε τα» καφεδάκι:
Η μυρωδιά του ελληνικού καφέ που τοποθετείται σε ρηχά πιατάκια σε αρκετά σημεία του σπιτιού, απωθεί με οικολογικό τρόπο τα βλαβερά τρωκτικά.
 

•  7. Ηλεκτρικές απωθητικές συσκευές υπερήχων:
Για τα τρωκτικά αλλά και τα ιπτάμενα έντομα κυκλοφορούν στο εμπόριο μικρές ηλεκτρικές απωθητικές συσκευές υπερήχων. Πολύ απλά μπαίνουν στην πρίζα και εκπέμποντας υπερήχους τα ενοχλητικά ζώα απομακρύνονται. Επειδή αυτές οι συσκευές καλύπτουν συγκεκριμένη εμβέλεια τετραγωνικών πρέπει να προμηθευτεί κανείς, αν έχει μεγάλο σπίτι δύο ή περισσότερες συσκευές.

•  8. Ρινίσματα σιδήρου:

Ένωσε με ζυμάρι ρινίσματα σιδήρου και όσα το φάνε πεθαίνουν.

•  9. Πικροδάφνες:

Βρείτε τις τρύπες των φωλιών τους και βουλώστε τες με κλαδιά από πικροδάφνες, (προσοχή είναι δηλητηριώδης). Τα ποντίκια για να βγούνε έξω από τη φωλιά τους θα τα φάνε και έτσι ψοφούν.

Για τα ποντίκια στο σπίτι
 

Επειδή στο σπίτι δεν θέλουμε να ψοφήσουν τα ποντίκια χωρίς να ξέρουμε που είναι, λόγο της αποσύνθεσης, η καλύτερη οικολογική λύση είναι οι παγίδες με κόλλα.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν έτοιμες παγίδες με κόλα, αλλά και ειδική κόλλα που δεν ξεραίνετε και μπορούμε να αλείψουμε μια σανίδα, ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια - παγίδα.
Στη μέση της παγίδας, θα χρησιμοποιήσουμε μια ελκυστική τροφή για ποντίκια όπως: σπόρους από καλαμπόκι, σιτάρι, λάδι και ζυμάρι.
Το ποντίκι θα πιαστεί εκεί ζωντανό, κι έτσι θα το απομακρύνουμε μετά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο ότι πρέπει να φοράμε γάντια, λόγου ότι τα ποντίκια έχουν πολύ καλή όσφρηση και αν μυριστούν την ανθρώπινη μυρωδιά δεν πρόκειτε να πλησιάσουν την παγίδα. Τοποθετήστε αρκετές παγίδες στα μέρη που έχετε υποψία ότι περνούν ή βλέπετε περιττώματα τους.

Για τα ποντίκια στον κήπο
 

•  1. Φτιάξτε μια ζώνη περιμετρικά του κήπου σας με θειάφι. Τα ποντίκια δεν πρόκειτε να περάσουν μέσα.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στις φωλιές τους για να απομακρυνθούν.

•  2. Τοποθετήστε ναφθαλίνη μέσα σε ένα δοχείο με νερό και ανακατέψτε. Σκεπάστε το με ένα κάλυμμα, για να μην μπορούν να πλησιάσουν άλλα ζώα και συμπληρώνετε με νερό πριν εξατμιστεί. Η μυρωδιά της ναφθαλίνης ενοχλεί και απωθεί τα ποντίκια.


•  3. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε φυτεύοντας σαμπούκο περιμετρικά του κήπου ή του σπιτιού σας ή τρίβοντας φύλλα σαμπούκου και ψεκάζοντας με ένα διάλυμα, εκεί που δεν θέλετε να περνούν.Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στις φωλιές τους για να απομακρυνθούν.


•  4. Αν όλα τα προηγούμενα αποτύχουν, θα έχετε πέσει σε «περίπτωση» ποντικιών, τότε η τελευταία λύση είναι το ποντικοφάρμακο.
Ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία τοποθετούμε τα δολώματα και περιμένουμε.
Το σημαντικό είναι, να βρούμε το δόλωμα που προτιμούν, ώστε να το φάνε.
Το δηλητήριο θα δουλέψει και οι ποντικοί θα ψοφήσουν μετά από δύο ή τρείς μέρες, έτσι ώστε οι ποντικοί να μην καταλάβουν γιατί κάποιοι ψοφούν γιατί τότε δεν θα πλησιάζουν πλέον το δόλωμα.
Ενδεχομένως πριν ψοφήσουν να τους βρούμε ζαλισμένους καθώς αναζητούν νερό.
Συνεχίζουμε να τοποθετούμε δολώματα όσο βλέπουμε ότι το τρώνε. Αν σταματήσουν να τρώνε, καλού - κακού δοκιμάζουμε και κάποιο άλλο δόλωμα, μήπως και το καταλάβανε.


Και προσοχή: αποφεύγουμε να πιάνουμε τα δολώματα με γυμνά χέρια, γιατί μας «παίρνουν μυρωδιά» οι ποντικοί και τα αποφεύγουν. 



Δημοσίευση σχολίου

37 Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας, βρήκα περιττώματα ποντικιών μέσα στην ντουλάπα με τα ρούχα μου. Παρατήρησα ότι η ντουλάπα από πίσω έχει ανοίξει και από εκεί πρέπει να μπαίνουν, οπότε τοποθέτησα μια παγίδα με κόλλα που πάνω έχει κάτι σπόρους και δεν πλησιάζω, αλλά κυκλοφορώ μέσα στο δωμάτιο.Υπάρχει περίπτωση να μην έρχονται γιατί μυρίζουν την μυρωδιά μου παρόλο που δεν πλησιάζω την παγίδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε/η μου γεια σου.
      Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε σε τέτοια περίπτωση, είναι να βγάλουμε τα ρούχα από την ντουλάπα, για να τα πλύνουμε, αλλά και να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει ποντίκι μέσα.
      Το δεύτερο και σημαντικότερο, είναι να κλείσουμε την τρύπα από την οποία μπήκε, για να μην ξαναμπεί.
      Όσο για το αν κυκλοφοράμε στο δωμάτιο, αν είναι μέσα ποντίκια, κάποια στιγμή θα μετακινηθούν.
      Το βασικό είναι να μην ακουμπήσουμε τις παγίδες χωρίς γάντια, γιατί δεν θα φάνε το δόλωμα, και καλό είναι να βάλεις περισσότερες παγίδες στο δωμάτιο.
      Ελπίζω να βοήθησα.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα.
      Εννοείτε πως έπλυνα τα ρούχα & τα λοιπά. Όμως πρώτα έβαλα κάτι σαν σποράκια ροζ μέσα στην ντουλάπα ώστε να πάνε τα ποντίκια, αλλά μετά απο τουλάχιστον 5 μέρες δεν είχε πειραχθεί τίποτα.Έβαλα και απο πίσω απο την ντουλάπα και δίπλα στη γωνία και πάλι τίποτα. Και υπέθεσα ότι μπορεί τελικά σαν θαύμα να εξαφανίστηκαν. Αμ δε! Βάζω τα ρούχα πίσω και ανοίγω να πάρω μια πετσέτα και να σου ένα περίττωμα ποντικού. Έχω απογοητευτεί πραγματικά, τι να κάνω;

      Διαγραφή
    3. 1ον. Τα πολύ μικρά ποντίκια δεν τρώνε το συνηθισμένο φάρμακο τύπου κοφτού μακαρονιού. Και επειδή ποντικοφάρμακο σε σκόνη απαγορεύεται για μέσα στο σπίτι, η μόνη λύση είναι κολλητικές ταινίες ή φάκες.
      2ον. Αν δεν κλείσουμε την τρύπα/ες από την οποία μπαίνουν, δεν πρόκειται να κάνεις τίποτα.

      Διαγραφή
    4. εχεις σκεφτει οτι ισως να ειναι περιττωματα απο σαμιαμιδι?το λευκο διαφανο σαυρακι?μοιαζουν τα περιττωματα τους,την ειχα πατησει εγω,μεχρι που ακουσα το σκουξιμο,που μοιαζει με ποντικου,και το ειδα που καθοταν και ατενιζε....

      Διαγραφή
  2. To εχω μέσα στο αμάξι μου.ναφθαλίνη κάνει να βάλω η ακόμα και ελληνικό καφέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπαρχουν ταμπλετες για ποντικια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω φάρμακο σε τέτοια συσκευασία.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα. Επειδή είχα κι εγώ ποντίκια έχω κάνει διατριβή. Υπάρχουν κάποιες κάψουλες που τις βρίσκεις μόνο σε γεωπονους ή ενημερωμένα φυτώρια. Πωλούνται σε κουτί το οποίο περιέχει 15 κάψουλες και κάνει περίπου 15€. Είναι κάψουλες με επικάλυψη κεριού. Τις σκορπάμε στις γωνίες από όπου έχει περάσει το ποντίκι ή μέσα στο σημείο που πιστεύουμε ότι είναι η φωλιά του και μετά από 3 αρχίζουμε και τα βρίσκουμε κακαρωμενα. Προσοχή!: ποτέ με γυμνα χέρια. Παιρνουμε και φοράμε γάντια μιας χρήσης, αυτά που είναι σαν σακουλάκια και μπαίνουν εύκολα, ώστε να μην χρειαστεί να τα πολυαγγιξουμε εξωτερικά για να τα βάλουμε. Οι κάψουλες είναι θαυματουργες αρκεί να το κάνουμε σωστά. Εννοείται ότι αν έχουμε κατοικίδια δεν τα αφήνουμε να κυκλοφορησουν στο χώρο με τις κάψουλες. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  4. Μπορειτε να μ πειτε πως να απαλαγω απο τα ποντικια που εχω στο ταβανι; εχω βαλει πεντε διαφορετικα ποντικοφαρμακα και ηλεκτρικη συσκευη και δεν φευγουν τι να κανω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν ξέρω κάτι περισσότερο, από όσα έχω ήδη γράψει πιο πάνω.

      Διαγραφή
    2. Υποθέτω έχεις κάποια ψευδοροφη και έχουν φωλιασει. Αν υπάρχει πρόσβαση του χεριού σου μέσα στην ψευδοροφη, πάρε από γεωπονο ή φυτώριο τις κάψουλες για τα ποντίκια και πέτα καμιά δεκαριά στο ταβάνι, πάντα με γάντι. Λογικά σε τρεις μέρες θα αρχίσεις να τα βρίσκεις ψόφια. Προσοχή, ότι φάρμακο και να βάλεις αν το έχεις αγγίξει με το χέρι σου και όχι με γάντι ΜΙΑΣ ΧΡΉΣΗΣ, ώστε να μην έχει τη μυρωδιά σου, το ποντίκι ποτέ δε θα το πλησιάσει, οπότε είναι σαν να μην έχεις κάνει τίποτα.
      Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  5. Γειά σάς παιδιά έχω και εγώ ένα πρόβλημα.. μένω σε ισόγειο π έχει ξύλινο δάπεδο κ δυστυχώς απο κάτω ανεβαίνουν ακούω καθε μέρα να προσπαθούν να κάνουν τρύπες... Έχω πιάσει είδη 6 μικρά με κόλλα αλλά ακόμα υπάρχουν, έχω βάλει κ φάρμακο π μοιάζει με σιτάρι εδω κ 2 εβδομάδες κ έχω απογοητευτεί... εμαθα κάτι ακόμα επιβάλετε το γάντι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω βάλει και έτσι τα έπιανα.. το θέμα είναι πώς ήρθα στην ολανδια και δεν περίμενα να αντιμετωπίσω τέτοιο πρόβλημα.. συγνώμη αν σας κούρασα αλλά εγώ είμαι κ πολύ τρελαμένος με τα ποντίκια. Πειτε κάτι για την περίπτωση μου παρακαλώ παιδιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα,σήμερα βρήκα ίχνη στο τοίχο του μπαλκονιού του σπιτιού μου παρατήρησα ότι είχε 4 δάχτυλα και μοιάζει πολύ με ίχνος από ποντίκι.Πως μπορώ να σιγουρευτώ ότι είναι ποντίκι; Αν και είμαι σχεδόν σίγουρη ότι είναι ποντίκι.Τι πρέπει να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γειά σας. Σε χωράφι που καλλιεργώ πατάτες και άλλα λαχανικά έχω παρατηρήσει ζημιά απο ποντίκια. Πως μπορώ να τα καταπολεμήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρα απ' ότι αναφέρεται πιο πάνω, ο γεωπόνος της περιοχής σας είναι ο καταλληλότερος για να σας βοηθήσει.

      Διαγραφή
  8. Καλημερα!! Εχω και εγω αλλα ξεκίνησα να καθαριζω το σπιτι με dettol. Πήρα απο το φαρμακειο αδιαλυτο dettol κανει περιπου 3€. Εκανα την κουζινα και δεν πλησίασε ουτε ενα τωρα κανω ολο υο σπιτι με αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ένα μπιτόνι ανοίγουμε μια τρύπα και ανακατεύουμε μέσα 2άχαρη άχνη και γύψο. Ο ποντικός μόλις το φάει, θα γίνει μπετόν αρμέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ανακατέψουμε αλεύρι λίγο αλάτι και γύψο. Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε όταν τους βάλουμε δίπλα και λίγο νερό για να δέσει το χαρμάνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα σας, χρειαζομαι αμεσα τη βοηθεια σας! Επεστρεψα μολις μετα απο 15 ημερες διΑκοπων κ βρηκα πρτιτωματα στο νιπτηρα του μπσνιου, στον παγκο της κουζινας, στον καναπε του σαλονιου κ στο πατωμα! Πριν φυγω ειχα πεταξει τασκουπιδια κ ο νεροχυτης ηταν καθαρος. Το μονο σημειο που σκεφτηκα πως θα μπορουσε να ειχε γινει κατι ειναι το σιφωνι της τουαλετας που ειχε σπασει την προηγουμενη της αναχωρησης μου αποτο σπιτι. Εχω σφραγισει φυσικα το σιφωνι, εχω ηδη καθαρισει με χλωρινη αλλα τι να κανω μεχρι το πρωι που ανοιγουν τα μαγαζια και να καλεσω για απολυμανση κ ποντικοπαγιδες? σας ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας αναφέρετε την ονομασία του φαρμάκου (κάψουλες) για να το προμηθευτούμε?Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμάς εδώ τα ποντίκια έχουν γίνει εφιάλτης. Το σπίτι μας είναι παλιό σχετικά και το πάτομα είναι από ξύλο και έχει σαπίσει από μέσα. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να έχουν κάνει φολιά ή και φολιές μέσα στο σπίτι κάτω από το πάτωμα. Το σπίτι είναι σπίτι με κήπο και έχουμε πίσω της γραμμές των τρένων και χωράφια. Όπως καταλαβένετ έχουμε γεμάτο ποντίκια γύρο. Έχουμε 4 γάτες κάτω στον κήπο αλλά δυστυχώς το σπίτι μας εδώ και κάποιες μέρες έχει γεμίσει ποντικάκια... μέχρι που βρήκα σήμερα κατούρημα από ποντίκια και κακά μέσα σε βαλίτσα με ρούχα και μου την έδωσε στο κρανίο βραδιάτικα. έχουμε ποιάσει της τελευταίες 5 ημέρες 20 ποντικάκια. Στο σπίτι έχει κάποια σημεία στο πάτομα που έχουν βγάλει τα ξύλα και έχει τρύπες που από κάτω τα ποντίκια έρχονται πάνω.

    Το θειάφι και ο καφές είναι σίγουρο ότι απωθούν τα ποντίκια, γιατί αν είναι έτσι να βάλω στης τρύπες που έχει στο πάτομα θειάφι και καφέ για να μην έρχονται.



    Τα ρινίσματα σιδήρου που μπορώ να βρω??

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη/ε, όλοι οι παραπάνω πρακτικοί τρόποι, δρουν ή όχι, κατά περίπτωση, κι όταν το πρόβλημα είναι μικρό. Σε τόσο μεγάλο πρόβλημα που μου περιγράφεις, πολύ φοβάμαι ότι μόνο μια εταιρία μυοκτονίας θα μπορέσει να σου δώσει μια οριστική λύση.

      Διαγραφή
  14. Η ναφθαλίνη ισχύει ότι απωθεί τα ποντίκια;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βαλτε ναυθαλινη ποντικια τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλημερα σας ! μερες τωρα μπαινουμε στο κοτετσι μας και βρισκουμε αγελη ποντικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν πιάσει τίποτα από τα παραπάνω, η μόνη λύση είναι φάρμακο, από κατάστημα γεωργικών ειδών.

      Διαγραφή
  17. Εγώ στη σοφίτα τα έπιασα με φάκα .Αφού προηγούμενα έριξα δυο ειδών φάρμακα και δεν τα έφαγαν .[ Με γαντια ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το ονομα απο τις καψουλες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σας εγώ έπιασα περιττώματα από ποντίκια με έριξα χλωρίνη Επίσης ήθελα να ρωτήσω τα μικρόβια κ τα βακτήρια από τα περιττωματα ποντίκιων ζουν καιρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπηκε ενας αρουραίος στο υπόγειο μου και πηρα φαρμακο απο το φαρμακειο με 6€ ειχε σαν κεφτεδακια ητανε μεσα τα εριξα σε διαφορα σημεια του υπογειου μη ακουμποντας το χερι μου με ειπαν οτι θα πσοφισει πιο αποτελεσματικο φαρμακο δεν υπαρχει και ομολογω οτι ζει και βασιλευει, τωρα αφηνω ψωμι στι σκαλα και το τρωει σαν κυριος το βραδυ και φεβγει τι να κανω ζητω βοήθεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. παιδια καλησπέρα εχει μπει ένα μικρο ποντικακι μεσα στο δωματιο μου εδώ και 3 μερες εχω βαλει φακα αλλα δν το πιανει τι κανω σε αυτές τις περιπτώσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μια σιγουρη και αποτελεσματικη λυση για ολα τα ποντικια μικρα και μεγαλα
    ειναι η εξης..παιρνομε ενα ντενεκε λαδιου κενο,κοβομε το πανω μερος και τοποθετουμε με καποιο τροπο στο ανοιγμα του τενεκε ενα λαμακι ελασματικο με φαρδος 1-3cm μεχρι τη μεση του ανοιγματος..στην ακρη του λαμακιου βαζομε το δολωμα.. ο ποντικος πηγαινει πανω στο λαμακι για να φαει το δολωμα,και οταν φτασει κοντα, το λαμακι λυγιζει και ο μαγκας πεφτει μεσα στον τενεκε χωρις να μπορει να βγει γιατι γλυστραει..αν τον εχετε αλοιψει και με λιγο λαδι ακομα καλυτερα.. επισης αλοιφομε και το λαμακι με λαδι 5-6 ποντους πριν το δολωμα για να γλιστρησει το μικρο ποντικι, αν δεν λυγισει το λαμακι..ενοειτε οτι τοποθετουμε τον τενεκε σε σημειο που να μπορει το ποντικι να προσεγγισει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. γάτα ..γάτα !!
    υιοθετείστε μιά αδέσποτη από φιλοζωική.. θα σας την δώσουν στειρωμένη εμβολιασμένη.αυτή θα σας ευγνωμονεί γιά πάντα, εσείς θα έχετε ένα πιστό φίλο και τα ποντίκια ένα αδυσώπητο κυνηγό !! ακούστε με ..



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. καλημέρα!! γύρισα απο διακοπές, είμαι στον δεύτερο οροφο, και στην κουζίνα κάτω απο τον νεροχύτη, βρήκα φελό φαγωμένο σε γυάλινο μπουκάλι (σαν πίτουρο το είχε κάνει) με περιτώματα και το δοχείο το πλαστικό που εχω λάδι προσπάθησε τον φελό αλλά δάγκωσε και το πλαστικό εκεί που ρίχνουμε το λάδι. Καθάρισα, και έχω βάλει (πρίν 4 μέρες) ταμπλέτα που μουμιοποιεί μία εκεί που είχα τα λάδια, και μία κάτω απο τον νεροχύτη.
    είναι η δεύτερη βδομάδα συνολικά και δεν εχω βρεί/δεί κάτι.
    Φοβάμαι τα βράδια, υπάρχει περίπτωση να εχει/έχουν φύγει?? αν όχι πως μπορώ να ξέρω αν είναι κάπου αλλού??




    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν φτιάχνετε κι εσείς τη συνταγή, αλλά με άλλο τρόπο, γράψτε τι διαφορετικό κάνετε και ποια υλικά χρησιμοποιείτε.
Αν μαγειρέψετε τη συνταγή και θέλετε, θα χαρώ πολύ να μου γράψετε τα σχόλιά σας.
Για άμεση απάντηση σε απορίες, γράψτε μου μήνυμα στο Instagram.