Header Ads

Χωριάτικες δίπλες

Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Όταν η γιαγιά μου ξεκίναγε να φτιάξει πίτα, άρχιζα τα παρακάλια να κάνει τα φύλλα λίγο μεγαλύτερα, ώστε να περισσέψουν κομμάτια.
Όταν «έριχνε» την πίτα στο φούρνο, έβαζε το τηγάνι στη φωτιά και τηγάνιζε τα φύλλα, όπως τις κανονικές δίπλες.
Τις πασπάλιζε με ζάχαρη, μέλι, ή πετιμέζι και μετά ...


Χωριάτικες δίπλες, νηστίσιμες


Υλικά

•   200 γραμ. αλεύρι σκληρό (τύπου Μ)
•   150 γραμ. αλεύρι μαλακό, για όλες τις χρήσεις
•   ½ ποτ. κρασιού ελαιόλαδο
•   1 κουτ. σούπας ξύδι
•   1 ποτ. νερού περίπου, χλιαρό νερό
•   ½ κουτ. γλυκού αλάτι
•   αλεύρι για τα φύλλα
•   ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνι ή μισό - μισό

•  ζάχαρη, κανέλλα, μέλι, ή πετιμέζι, για επικάλυψη


Εκτέλεση


Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα στη μέση, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το τρίβουμε με τα δυο μας χέρια, να γίνει σαν βρεμμένη άμμος.
Προσθέτουμε το ξύδι και το αλάτι, ανακατεύουμε, και λίγο - λίγο προσθέτουμε το νερό ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και να ξεκολλάει απ᾿ τα τοιχώματα.
Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Έπειτα τη βάζουμε στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε για 5΄, να γίνει μια ζύμη με απαλή υφή και εύπλαστη. Την κάνουμε μπάλα, τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να σταθεί το λιγότερο για 30΄, και στη συνέχεια, την χωρίζουμε σε 2 ίσια κομμάτια και τα κάνουμε μπάλες. (Αναλυτικά εδώ).
Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Παίρνουμε τις μπάλες και σε αλευρωμένο πάγκο, τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα.
Εναλλακτικά, φτιάχνοντας μια πίτα, μπορούμε να μαζέψουμε τα φύλλα που μας περίσσεψαν, να τα κάνουμε μπάλα, να τα ζυμώσουμε για 1' και τα ανοίξουμε, σε αλευρωμένο πάγκο, πάλι σε φύλλο.
Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χρησιμοποιώντας τον πλάστη για χάρακα, και την μαρίζ για μαχαίρι, κόβουμε το φύλλο σε κάθετες λωρίδες και έπειτα σε μία οριζόντια.
Βάζουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε τις δίπλες μας, δίνοντάς τους ό,τι σχήμα θέλουμε, (λεπτομέρειες εδώ), μέχρι να πάρουν χρώμα κι από τις δυο μεριές.
Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Χωριάτικες δίπλες - Τα φαγητά της γιαγιάς
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν και τις πασπαλίζουμε ζεστές, με ζάχαρη και κανέλλα, ή με μέλι, κανέλλα και καρύδια, ή ακόμα και σκέτες με πετιμέζι.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια