Header Ads

Λικέρ νεράντζι

Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ νεράντζι
Από τα όχι πολύ γνωστά, ελαφριά σπιτικά λικέρ, με έντονο άρωμα και μπίτερ, μοναδική γεύση.
Φτιάξτε το με το ξύσμα από τα νεράντζια, που φτιάχνετε γλυκό του κουταλιού.
Όπως όλα τα λικέρ εσπεριδοειδών, είναι πανεύκολο στην παρασκευή του, χωρίς ταλαιπωρία και με

εγγυημένο αποτέλεσμα.

Λικέρ νεράντζι

Υλικά

•   10 - 12  νεράντζια (το ξύσμα τους)
•   700  γρ. τσίπουρο, κονιάκ, ή βότκα
•   700  γρ. ζάχαρη
•   700  γρ. νερό
•   2  ξύλα κανέλλας (προαιρετικά)
•   1 μοσχοκάρυδο

•   1 λεμόνι (το χυμό του)
 
Εκτέλεση


Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ νεράντζι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ νεράντζι
Πλένουμε τα νεράντζια, τα σκουπίζουμε και τα τρίβουμε στο πιο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Τις φλούδες τις κάνουμε γλυκό του κουταλιού, ενώ το ξύσμα, το βάζουμε σε διπλό τούλι και το δένουμε.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ νεράντζι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ νεράντζι
Το βάζουμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το τσίπουρο.
Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 20 - 30 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε 3 - 4 μέρες.
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ νεράντζι
Τα φαγητά της γιαγιάς - Λικέρ νεράντζι
Μετά τις 20 μέρες το ανοίγουμε, δοκιμάζουμε, κι αν μας αρέσει η γεύση και το άρωμα, συνεχίζουμε, αλλιώς τ᾿ αφήνουμε λίγες μέρες ακόμη.
Στίβουμε το τούλι με το ξύσμα, κι έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και τουλπάνι, (λεπτό ύφασμα).
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, άλλες δυο φορές.

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5', φτιάχνοντας ένα σιρόπι και πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε να σταθεί για δυο - τρεις μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.

-- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια